måndag, september 06, 2010

Ren valrörelse

Upplands Väsby är en kommun där vi har chansen att rösta ut alliansen, och det vet givetvis våra politiska motståndare om.

Alltså måste vi tåla en extra närgången granskning och vara beredda på att bli invaderade av moderata stödtrupper i slutet av valrörelsen. Förra valet valde de Sundbyberg och slog till tre dagar före valet med skyltar där stod sånt som "riv inte vår skola" eller " stoppa byggplanerna i parken". Att det inte fanns planer på vare sig att riva skolor eller bygga i parker saknade betydelse. En slags lögn utan att ljuga. Den här valrörelsen ljuger moderaterna utan att rodna på betald affischplats i tunnelbanan. (De påstår att s säger nej till spårvägar, till förbifart stockholm etc men minsta spädbarn vet ju att vi slåss för utbyggd kollektivtrafik, höghastighetståg och förbifart Stockholm förutom enhetstaxa på SL och billigare biljetter med mera.)

En annan sak vi måste tåla är att politiska motståndare kan tänkas granska samtliga kandidater och tipsa redaktionerna om våra kandidaters handel och vandel. De gör så att säga det jobb som journalister borde ha gjort.

Som ordförande för S i en närgånget granskad kommun är jag idag glad över att vi varit förutseende nog att ha ett samtal med alla våra kandidater där vi också skriver ett ömsesidigt avtal, ett kontrakt, om vad förtroendemannarollen kräver. Det ger alla bra stöd när något inträffar.

I juni månad åkte en av våra kandidater till fullmäktige fast för rattonykterhet, blodprovet tycks ha visat strax över 0,1 promille. Tyvärr berättade inte kandidaten detta för mig eller någon annan i styrelsen, så det blev media som avslöjade händelsen. Kandidaten erkände omgående och bötfälldes, men slapp få körkortet indraget eftersom blodprovet visade under 0,2 promille.
Kandidaten ifråga avsade sig samtliga uppdrag i onsdags med omedelbar verkan, och eftersom man kan anta att händelsen bottnar i djupare bakomliggande problem arbetar vi i styrelsen också för att ge stöd framåt. Det handlar om en person som kandiderar till kommunfullmäktige (långt ned på listan) men avsagt sig även det uppdraget.
Eftersom det finns en personlig tragedi bakom händelsen väljer jag att inte medverka till att namnet sprids. Det är vår skyldighet att också ge stöd för att komma framåt i livet och ur de problem man kan brottas med. Styrelsen har gett den det berör en fair chans att ta tag i sin situation med det stöd som kan behövas.

I morse tog Dagens Eko upp företeelsen Internet, facebookgrupper etcetera och valde att namnge och intervjua en annan av våra kandidater, Ali Kashefi. Ali uppges sprida nidbilder och smutskasta Fredrik Reinfeldt. Mer om inslaget finns här.
Jag ställer mig lite frågande till det exemplet redaktionen använder i intervjun med Ali - det finns gränser som man inte överskrider, men att Fredrik Reinfeldt inte skulle tåla en nidvisa verkar kanske aningen överdrivet känsligt. Har någon underrättat komikern Henrik Dorsin om det? Hur som helst är jag stolt över att Ali står rakrygat för sina handlingar och inte beter sig som moderaterna gjorde - vägrade kommentera och lade på luren.

Nå, för säkerhets skull går vi igenom även vårt deltagande i den valkamp som förs i cyberrymden. Själv tycker jag Facebookgruppen "kan en soptunna samla fler röster än Fredrik Reinfeldt" liksom "kan en lyktstolpe samla fler röster än Mona Sahlin" är gränsfall som i alla fall jag har avstått från, trots det humoristiska anslaget.

Gruppen "det pågår en tragedi i Sverige just nu" om människor som kastats ut ur sjukförsäkringen tänker jag fortsätta att stödja liksom gruppen "vi som tycker man talar om vilka som ger bidrag till politiska partier" som båda kan antas vara direkta attacker på den sittande regeringen. Den känslige bör undvika att kombinera sökorden Dorsin och Reinfeldt på You Tube (fast jag tycker att Henrik Dorsins elakheter närmar sig den intellektuella skärpan hos Karl Gerhard och han var elak han!

Gruppen "Game Over regeringen Reinfeldt" finns inte, annars hade jag kanske låtit bli att stödja den, jag vill också bestämt ta avstånd från följande inslag och tar gärna emot tips på fler inslag som cirkulerar på You Tube att ta avstånd från:

http://www.youtube.com/watch?v=9p8k_AiJ8_c
Kreti och Pleti: Rajnfeldt

http://www.youtube.com/watch?v=leiFSv1A2bY
Parlamentet: Reinfeldt blir förvånad

http://www.youtube.com/watch?v=oKnhQsZ32mM&feature=related
Reinfeldt läxar upp journalister om valfusket. (Hoppsan, det var visst inte alls en satir...)

http://www.youtube.com/watch?v=NLMEcNXYrKo
Henrik Dorsins valvisa om Fredrik Reinfeldt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

PS Läs även Karin Petterssons utmärkta artikel idag om ämnet smutskastning i den politiska debatten i artikeln Val är inget hångelparty på Politikerbloggen.

Inga kommentarer: