måndag, september 13, 2010

Hur kan ett norskt Holdingbolag få driva förskola i Upplands Väsby?


Ganska mycket folk under valduellen igår, Väsby centrum; Leif Berglund (S) mot Jan Holmberg (M) - moderaten som privatiserat alla förskolor utom en i centrala Väsby, och de har nu sålts vidare till Norge.
Bara för att ta ett enda exempel av allt konstigt han ställt till med under sin framfart och som borde vara olagligt.

Eftersom detta är en partsinlaga ungefär lika oberoende och granskande som svenska medier är i den här valrörelsen generellt (och Dagens Nyheter speciellt!) så utnämns nu efter en hemsidesomröstning Leif Berglund till debattens segrare. han fick nämligen 100 procent av rösterna som denna bloggs skribent tillfrågade, (vilket visserligen kan bero på att det bara var en som hade teknik för att kunna att sig fram till omröstningen ifråga, men vi anser precis som TV4 att det har du som läser detta redan räknat ut alldeles själv och därför dragit korrekta slutsatser av).

Tänka sig! 100 procent av rösterna!

Leif berättade ju om våra 61 skarpa förslag som du kan läsa mer om här:

Jan Holmberg å sin sida raljerade dels om att vårt förslag om parbogaranti för äldre (om den ene i ett par blir mycket vårdberoende och behöver flytta ska den andra ha möjlighet att få flytta med) var både fruktansvärt dyrt och löjligt, glömsk av att folkpartiet har det i sitt program också. När han upprepade kanonaden fick folkpartisterna nog och lämnade publiken. Tror jag. Eller också hade de bara middagspaus just då.

När han sen pratade om Väsby sjöstad och påstod att rödgrönt tänkt lägga ned den centrala återvinningsstationen, samt skåpade till miljöpartiet som inte deltog i debatten och påstod att de "inte vill bygga något överhuvudtaget" utom i en grusgrop - så härsknade Lennart Olsen till och bad Holmberg hålla sig till debattämnet för dagen.
Vilket lockade Holmberg att ralla till miljöpartiet en gång till - de kunde ju inte svara, debatten var ju mellan S och M. Något säger mig att den tveksamme inte övertygades rikigt av det argumentet att just miljöpartiet skulle vilja lägga ned en återvinningsanläggning som de ju varit med om att inviga för bara lite drygt fyra år sedan.

Vad ville då M göra?
Ja, i princip allting fast som en slags blek blåkopia av våra förslag, (jag skulle vilja se den politiker som hävdar att han är för en sämre skola, sämre sjukvård etc, men det finns ju ett hur också. Bättre skola, hurdå?)
och just nu är det inte tal om privatiseringar, utdelning av lägenheter och skattesänkningar, i alla fall inte 2011, men senare....
Nehej. Men om de ändå ska göra samma saker som vi, vad vi än säger, så kan man väl hellre välja originalet? Fast ett original som menar vad vi säger också efter valet.

Jag menar att den grundläggande frågan ändå är ideologisk, ett ord så sällsynt nuförtiden att politiska reportrar och alltför många politiker tvingas slå upp ordet innan de törs använda det:
Vi sossar har en framtidssäkrad idé som går ut på att vi allihop i byn samlar ihop och bygger ett gemensamt skolhus eller nåt annat vi inte kan klara alldeles själva.

I den idén ingår att vi äger gemensamt en del saker, sånt som försvar och polis, och skolor och sjukhus och till och med en och annan företagsam verksamhet som vi tjänar en massa pengar på som kan användas till att fylla sjukhus och skolor och universitet och allmännytta med en del innehåll som fler kan ha nytta av.

I fyra år har jag tvingats åse hur en kommun, Upplands Väsby, drivit verksamhet som handlar om medborgarnas behov som om det vore ett företag. På politisk nivå, våning åtta, heter det Koncernen - inte kommunen.
Det saknas insyn.
Det är oordning i uppföljningen och ekonomin är åt skogen.
Insynen begränsas därför att det är "företagshemligheter" och vi inte ska "rubba konkurrensen".
Skolbarn kallas "kunder" i detta systemtänkande.

Ute i verksamheter, de må vara privatiserade eller inte, däremot, pågår det något som troligen men inte säkert har som utgångspunkt barnens, ungdomarnas, medborgarnas bästa. Men eftersom vi numera saknar ordenlig insyn och alla uppföljande instrument har kasserats, så kan vi bara hålla tummarna att det verkligen är så. Och rösterna, de kritiska rösterna, har nästan tystnat men inte för att hälsan tiger still utan av rädslan strax därunder ytan.

Detta är, tycker jag, det starkaste skälet att rösta den 19 september och rösta på socialdemokraterna:
Ordning och reda betyder jobb med målet full sysselsättning, och bra ekonomi skapar utrymme för välfärd som ger alla likvärdig tillgång till världens bästa skola, sjukvård, omsorg.

Det betyder också att investera i barn och unga, gamla och sjuka - på ett sånt sätt att vi som inte är barn, unga, sjuka eller gamla slipper ligga sömnlösa på natten och fundera över hur vi ska kunna betala mormors starroperation, barnens universitets studier eller vår egen cancerbehandling.

Investera i välfärd. inte i ytterligare skattesänkningar.

Det är vad valet handlar om i en koncentrerad mening.

Eller konkretare:
Mindre barngrupper och fler vuxna i skola, förskola - höjd skolpeng, höjd förskola.
Maxtaxa i hemtjänsten - och rätt till den, inte bön om att få. Rätt att välja innehåll. Val av utförare är himla ointressant om det i alla fall innebär inskränkt rätt att välja hur man använder denna dyra tid och i synnerhet om man drömmer om att få komma ut men det inte finns tid till det.
Utbildning, praktik och lärlingsplatser samt arbetsgivarrabatt för ungdomar så att de får en chans att komma in på arbetsmarknaden.
Bostäder, och rättvisa skatter, vilket inte bara handlar om pensionärer. Straffskatten på hyresrätter till exempel.

Jag tycker kanske inte att någon måste äga en skola för att den ska vara bra, men att vi alla måste ansvara för den tillsammans.
Och jag tycker väldigt illa om när någon slarvar så med skattemedel som jag faktiskt upplever att alliansen gjort under de år de gett bort skolor, förskolor och reat ut våra gemensamma lägenheter.

För varför skulle en norsk riskkapitalist vara duktigare på att driva en skola eller förskola, än de människor som bor och verkar i Upplands Väsby kommun?

Det begriper jag faktiskt inte.

Eva Rundkvist
Ordförande för Socialdemokraterna i Upplands Väsby
Kandidat till kommunfullmäktige.

*
(Ett tu tre förskolor, sju av åtta förskolor i Väsby centrala delar, delades ut till ett par chefer i början av privatiserings-yran. Nu har de sålt firman till ett norskt bolag, ACEA Holding AS för en okänd summa pengar.)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Lena sa...

Vi väntar med spänning på den nya värderingen av Magnetica. Om ett år är det fritt fram att sälja utan att kommunen får ett öre. Undrar om det är någon som tror att de inte kommer göra det........

Eva sa...

Ja, eller hur? fast det jag hör om förskolorna gör mig oroad att det kommer att sluta med en rejäl ekonomisk krasch, vilket skulle innebära att kommunen från en dag till en annan har ansvar för sju förskolor och hela den här cirkusen bara berikat några chefer som sålde i tid. Men barnen har inget vunnit och personalen - ja, jag vet inte. Jag hoppas de tar det med nån slags lugn för barnens skull.