lördag, juni 19, 2010

Skop: rödgröna leder med sex procentenheter igen

Det går lite inflation i opinionsundersökningar kan man tycka, så snart bryr vi oss antagligen inte längre. men jag blir lätt matt att svenska medier konsekvent försöker redovisa alla mätningar till alliansens fördel. Sveriges Radio P4 här till exempel borde skicka sina reportrar på grundkurs i samhällskunskap. Dagens eko också. Och SVT. Alla citerar TT men det fritar inte redaktionerna från ansvaret att göra en självständig, kritisk bedömning. Som de alltså avstått i detta fall när de redovisar dagens Skop-undersökning.

Skop idag redovisas som att det av moderaterna ledda allianslaget leder. Det hade ju varit sant om småpartier hade fått inträde i riksdagen, men man måste ha minst 4 procent av rösterna för att alls komma in.

Det som Skop visar idag i ännu en mätning är en allians där både kd och c ramlar ur riksdagen, dvs båda partierna ligger nu under fyra procents-spärren. SD kommer inte heller in.

Det rödgröna laget leder alltså med 46,7 mot alliansens 40,7, dvs sex procentenheter, precis som SCB spådde häromveckan med väsentligt fler tillfrågade än lilla Skop.

Däremot är det tankeväckande att moderaterna ökar så kraftigt i den här undersökningen, och att S backar motsvarande mycket. Det finns anledning till lite självrannsakan för S, eller rättare sagt; valspurten kommer antagligen att bli mycket jämn och vi som hejar på rödgrön reda har mycket jobb kvar att göra!
  • M 34,0 (30,3).
  • FP 6,7 (6,0).
  • C 3,8 (5,0).
  • KD 3,6 (4,0).

  • S 30,4 (33,7).
  • V 5,3 (5,8).
  • MP 11,0 (10,9).

  • SD 3,5 (2,9).
  • Övriga partier 1,7 (1,4).
  • Åtta procent angav ingen partisympati.
(F.ö. kan man alltid lita på stureplanscentern. Nu är de för kärnkraften, mot glesbygden och mot datalagringsdirektivet som de nyss röstat igenom. I centern är det numera kort halveringstid på åsikterna. Det börjar smitta av sig både på medlemsantalet och väljarstödet.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att Kd och C ramlar är knappast troligt. Det kommer att stödröstas på dem om det ser illa ut. Det som oroar mig är att moderaterna är så pass stora.

Förvisso leder de rödgröna med 6 procent. Men de har "bara" 46 procent. Hade de haft 50 procent, då hade vi kunnat prata om en ledning.

Anders Jönsson sa...

Som denna opinionmätning ser ut kan socialdemokraterna förlora valet men vinna regeringsmakten medan moderaterna vinner valet och förlorar regeringsmakten.

Men är det inte oroande för (S)-anhängare att moderaterna har blivit större? Är det trots det viktigare att ägna all energi åt att mobba centern istället för att vinna röster för de egna (S)-idéerna?

Anonym sa...

Bra Eva. Jobba på!
Då blir det tydligt vad de rödgröna vill. Och Alliansen vinner valet! ;-)

Upplands Väsby är ju faktiskt så mycket bättre och friare nu sedan vi sparkade ut S-styret i förra valet.

Anonym sa...

Få se hur länge C och Kd sitter still i båten och accepterar M:s totala dominans. Jag tror att det är inte så lugnt inom alliansen som man försöker ge skenet av.