måndag, maj 31, 2010

Dagen då den europeiska solidariteten med Israel sköts ihjäl

Författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP), Bo Forsberg från den kristna biståndsorganisationen Diakonia, den svenske religionshistorikern Mattias Gardell, den svensk-israeliske konstnären Dror Feiler, den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay från Sundbyberg, läkaren Victoria Strand, Henry Ascher, Ulf Carmesund och Edda Manga.

Alla ovan uppräknade finns med ombord på någon av de båtar som ingår i den konvoj "Ship to Gaza" som beskjutits av isralisk militär. Enligt mediauppgifter idag vid lunchtid, dödades 19 volontärer i tidigt i morse. Bordningen av det turkiska skeppet där skotten föll tycks ha skett på internationellt vatten.

Konvojen var på väg till Gaza med framförallt byggmaterial. Israel har isolerat Gaza och dess befolkning trots omvärldens fördömanden, efter kriget. Ett 100-tal engagerade människor från hela Europa ville med sina kroppar som sköld bereda väg för återuppbyggnad, samtal, försoning och solidaritet.

Det är vid tillfällen som detta som det krävs både mod och resning för att inte hatet ska slå rot och det gäller att urskilja de som bär ansvaret, det fulla ansvaret; Israels politiska ledning torde i och med detta stå helt utan stöd från Europa och USA. Men så reagerar den regim som gått vilse i folkrätten och förirrat sig in på maktspråkets, den självgoda fullkomlighetens och våldets väg när omvärlden söker dialog, försoning och respekt för alla människors lika värde.

Fan.

Mina tankar till alla oroliga anhöriga och vänner som nu väntar i ovisshet om vad som hänt, i synnerhet till kamraterna i Sundbyberg. Och en orolig tanke även till de judiska församlingarna i Europa som inte har något överhuvudtaget med detta illdåd att göra. Måtte nu solidaritetstanken orka omfamna alla.

Att MUF har en ordförande bosatt på en annan planet visste vi redan, men idag tar han priset:
"Det är bra att skeppen inte kommer fram och ger legitimitet åt Hamas, som förtrycker befolkningen på Gaza. Det har beskrivits som en humanitär aktion men det är en politisk aktion som syftar till att skapa en konflikt." säger han enligt TT och Dagens Eko.

Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin använder däremot exakt samma ordval för att beskriva händelsen; "fullständigt oacceptabelt".

Inga kommentarer: