söndag, april 18, 2010

Valupptakt och distriktskongress i medvind

Svenska dagbladets Sifo idag berättar att opinionen stabilt ger oss i det rödgröna samarbetet en ledning före högeralliansen.

Vi leder stabilt, har gjort det under det senaste året, men vi behöver jobba hårt för att ta hem en valseger i höst och allra mest här i Stockholm. Men förutsättningarna är ändå bra. 1-0 när det närmar sig slutspel är bättre än omvänt, men ledningen är knapp. Valet riskerar bli en rysare...

Här i Kista samlas nu under helgen några hundra socialdemokrater från Stockholms län och Stockholms stads arbetarekommun - för första gången samtidigt - i parallella kongresser med gemensam valupptakt senare i eftermiddag.

Men Sifo-mätningen pekar på att valet kan bli en rysar4e ur en annan aspekt. Därför är det dags att upprepa det som Mona Sahlin i ett jättebra och stimulerande tal sade igår om Sverigedemokraterna:
Vi socialdemokrater kommer aldrig nånsin, aldrig nånstans, försätta oss i ett läge där vi gör oss beroende av Sverigedemokraterna.

Det hade varit klädsamt om också det största partiet i den högerledda alliansen hade gjort samma tydliga deklaration, Men det kommer knappast att ske. Reinfeldt riskerar ju hamna i ett läge där han gör just detta - sig beroende av Sverigdemokraterna.
Så blir det ju när makt är viktigare än demokratiska principer, och så blir det ju när system blir viktigare än människans behov.
Sänkt skatt trumpetas det från moderat håll, moderaterna kongressar också i helgen på sina kommundagar. Ännu mer sänkta skatter alltså.
Vi sossar pratar däremot om att köerna till vården i Stockholm har fördubblats under Filippa Reinfeldts tid, till exempel och att det går att göra något åt det.
Att det har blivit dyrare att åka kollektivt i Stockholm. Att bostadsbyggandet rasar och att bostadsbristen samtidigt rusar.
Att ungdomar i Stockholm inte får ens praktik, och att ungdomsarbetslösheten åker i höjden även här, i huvudstaden.
Att vi i Stockholm har fått ett system som gör att den som har råd med en sjukförsäkring för barnen får gå före i kön, även i de av skattemedel, offentliga sjukvårdsinrättningarna. Detta samtidigt som resurserna till barnsjukhus som Astrid Lindgren minskat vilket leder till stress, felbehandlingar, köer.
Ett konkret exempel på misshushållningen av resurser: I Rinkeby har antalet medarbetare halverats, samtidigt som ju folk inte blivit färre eller friskare - och det samtidigt som mer resurser styrts över till Östermalm.

I veckan träffade jag en man med ont knä. Han hade väntat i tre veckor nu på besked om han skulle kunna få en läkartid.
Det är detta vi talar om. Konkreta åtgärder för att göra något åt sjukvårdsköerna.

Inga kommentarer: