tisdag, april 27, 2010

Har Mats Odell slutat slå sin fru?

Det röd-gröna laget har börjat presentera sina förslag. Höghastighetståg. Rot-projekt i miljonprogramområden som skapar bättre miljö och jobb. Satsa på utbildning för unga. 12 miljarder till kommunerna, alltså vård skola och omsorg.

Regeringen står lamslagen. Det är då man svär lite så märker kanske ingen att man står där avklädd, svarslös, tagen på bar gärning, ordlös.

Svenskt näringsliv Urban Bäckström är åtminstone trovärdig när han dundrar:
"Chockerande" om att förslaget att införa en form av skatt på förmögenheter som spenderas på till exempel parfym, sprit och lyxbilar.
(Vilket ordval använder Urban Bäckström för att beskriva landets ekonomiska utveckling 2009 på minus 4 %. och ökning av arbetslösheten med 100 000 personer? Inte "chockerande" i alla fall.)

Pengarna kommer bli en del av finansieringen av de tolv miljarder som S-MP-V vill satsa på kommunerna, alltså vård, skola, sjukvård och omsorg.

Det är den satsningen Odell, kommunminister Odell, talar om när han argumenterar: "Tobleronepolitik".
En gubbsjuk retorik som legat och dammat i en mycket unken garderob.
Same same, but worse. Jag som trodde Odell var en hedersman med sitt driv att försöka föra en värdegrundsdebatt för svenska myndigheter. Alltså, kära söta, finns det överhuvudtaget ingen intellektuell kapacitet kvar i det där blå laget?

Några uttalanden till från det där gänget:
"För att minska klyftor måste man öka klyftorna"
Finansminister Anders Borg.
(Svar på Mona Sahlins larm om att klyftorna i Sverige ökar kraftigt.)

Människor ska veta att det blir otroliga kostnadsfördyringar och att man inte får nåt av den valfrihet som de säger sig vilja stå för.
(Maud Olofsson om förslaget att satsa på höghastighetståg. Fördyringen som C kallar otrolig - 2000 kronor per år - råkar vara samma summa som det höjda priset på SL-kortet som ju C drivit igenom.)


-Det är en salig blandning. Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem.
Arbetsmarknadsminister Littorin om ungdomsarbetslösheten som har ökat kraftigt. Nu vill Littorin ta i med "hårdhandskarna" eftersom han fått för sig att ungdomarna spelar dataspel istället för att söka jobb.

Håller du med? Är det så att 100 000 fler nu än i september 2006 fuskar för att få - socialbidrag. För hälften av de 460 000 som är arbetslösa saknar a-kassa idag.

Därav rubriken. "Har du slutat slå din fru Mats Odell?"
Den är på samma nivå. Är det verkligen en sådan debatt-ton regeringen eftersträvar som svar på människors oro över framtiden? Otroligt.

Jag är lika chockad som jag blev när jag fick veta om Carl Bildts inblandning i Lundinaffären, om Reinfeldts barnflicka och om skandalen med Maud Olofssons konkurs.
Nej jag ljög nu. Jag blev inte chockad alls, men en smula förvånad kanske.

I sammanhanget känns plötsligt Beatrice Asks förslag att skicka färgglada kuvert till Misstänkta Sexualförbrytares Familjer som en intellektuell höjdpunkt.

9 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Tjja, har man inte argument kan man alltid smutskasta dom andra. Känns som om det sitter för många i riksdagen som inte har något att göra. Vad sägs om att banta ner antalet till 99?

Zhaozhou Congshen sa...

Mu.

Sven sa...

Varför ska man ha särskild skatt på parfym? Är de bara förmögna som använder parfym, har jag missat något?

Eva sa...

Vad sägs om att rösta fram en regering som vet hur man gör för att få ordning och reda på ekonomin, fixa jobbkrisen och satsa på välfärden?

;)

Nils Dacke sa...

Låter fint men tyvärr så söker sig fel personer in i partierna så drömmen är och förblir utopisk. Bättre då att inse att demokrati inte nödvändigtvis måste betyda representativ demokrati utan att vi folket måste ta tag i detta mer för att få ordning på skutan.

Amanda sa...

Din tolkning av vad Littorin sa är ju som när Fan läser Bibeln. Han har då aldrig påstått att unga arbetslösa i allmänhet spelar tevespel i stället för att söka jobb.
Vad han sa var att ungefär hundra tusen arbetslösa ungdomar står utanför arbetssökande (vilket är något det finns siffror på och inget Littorin hittat på för att plocka smutspoäng) och att de, precis som majoriteten arbetslösa, ska söka jobb för att få rätt till försörjningsstöd.

Eva sa...

Amanda. Jag tolkade inte, jag citerade vad han faktiskt sa.

Nils Dacke. ja, det är ett helsike med representativ demokrati, jättebesvärligt, men det är den bästa demokrati vi har...

Amanda sa...

-Det är en salig blandning. Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem.
Arbetsmarknadsminister Littorin om ungdomsarbetslösheten som har ökat kraftigt. Nu vill Littorin ta i med "hårdhandskarna" eftersom han fått för sig att ungdomarna spelar dataspel istället för att söka jobb.

Det första är ett citat, men det senare är något du själv skrivit. En tolkning och en dålig och kraftigt vinklad tolkning.

Nils Dacke sa...

Eva: Du försöker travestera på Churcills citat och det faller platt. Det handlar inte om demokratins vara eller inte utan att det system vi har idag har spelat ut sin roll, precis som feodalsystemet blev ersatt med dmeokrati. Detta tog tid, låååångt tid då ingen människa eller grupp frivilligt lämnar ifrån sig makten.

Att något är fel ser vi tecken på hela tiden. Antalet medlemmar i partierna. Nu så tror dom att ungefär 25% av de Engelska ungdomarna kommer att rösta osv osv.

Så det kanske inte tar 100 år som förra gången men säg 20 eller 30 år.