torsdag, april 15, 2010

Alliansens värsta tavlor


Vad är nu detta för nåt då?
Jo en liten lista utan inbördes ordning till inspiration för det lilla invigningsevent vi anordnade i afton i Upplands Väsby - nämligen invigningen av valcentrum. Mikael Damberg invigningstalade, klippte band, vi bjöd på mingel och snacks och så en taveltävling.
Den lite hastigt hopskrivna listan nedan var en inspiration till tävlingen "Alliansens värsta tavlor". Tavlorna kan nu ses utställda på Optimusvägen 12A i Upplands Väsby.
Vann gjorde tavlan som föreställer en man utanför ett gallerförsett fönster, "Utanförskap".

Så nu är valcentrum invigt och tanken är att där kan man träffa socialdemokrater, eller helt enkelt ramla in om man vill hjälpa till med valarbetet. För valrörelsen börjar - nu! Vi är ute och knackar dörr och vi ringer telefonsamtal och försöker hitta många andra möjliga sätt att berätta vad vi vill göra istället. Vi är helt enkelt en aning otåliga för - ja, se listan nedan.
Vi kan inte vänta längre! Vi börjar valrörelsen nu! Häng gärna med. Här kommer bilderna!


Jessica Helmersson och Ibrahim Abdallah kommer att vara regionansvariga och valcentrum norr servar socialdemokratiska sympatisörer i flera grannkommuner:
Sigtuna, Sollentuna, Norrtälje, Åkersberga, Vallentuna, Täby, Vaxholm.
Alliansens många tavlor
1. Jobb mot utanförskap Resultat: 460 000 arbetslösa=100 000 fler än hösten 2006
2. Bostadsgaranti infördes 2007. EN enda i hela landet har utnyttjat garantin
3. Jobb istället för bidrag. 35 000 utförsäkrade från sjukförsäkringen vid årsskiftet fick sänkt stöd med flera tusenlappar per månad oavsett sjukdom.
4. Vårdnadsbidraget. I Upplands Väsby har totalt 79 personer utnyttjat bidraget sedan det infördes varav 5 procent män.
5. Bygg 300 bostäder varje år i Upplands Väsby. 2009 bästa året hittills - 130 lägenheter.
6. Lyssna på medborgarna 5 personer kommer till medborgarpanelen – där ”lyssnar” man, men när 60 kommer till möte i protest mot utbyggnadsplaner i Kairo, då lyssnar man inte. Eller när föräldrarna i Södervik ber om hjälp. Eller när hyresgäster protesterar mot utförsäljningen av deras bostäder. Då är det "särintressen" som avfärdas av alliansen.
7. En skola där man lära sig: Var tredje ungdom i nionde klass i Upplands Väsby har inte uppnått mål. Var femte har inte betyg för att kunna söka till gymnasieskolan.
8. Ökad valfrihet i skolan: Avknoppning till rektorerna gör att föräldrarna inte kan bli av med dåliga rektorer som äger sin skola.
9 Avknoppningar, utförsäljningar: Ta vinsten av försäljning av Väsbyhem till skattesänkningar – domstolen sa nej.
Dela ut förskolor och skolor för en symbolisk summa – domstolen sa nej
10 Demokrati och inflytande. Före 2006 hade allmänheten insyn i alla nämnder. Nu är följande möten stängda för allmänheten:
• Kommunstyrelsens produktionsutskott, ansvarar för all kommunalt driven verksamhet i förskola, skola, gymnasieskola, vuxenutbildning, hemtjänst etc
• Kommunala handikapprådet.
• Kommunstyrelsens stöd – och processutskott
• Kommunstyrelsens arbetsutskott
• Plan och miljöutskottet
• Kultur och fritidsnämndens arbetsutskott
• Social och äldrenämndens arbetsutskott
11. Sänkt skatt: Alliansen har sänkt skatten med 100 miljarder. Har du märkt det? (Hälften av befolkningen struntade man i - pensionärerna.)
12. Jobben Ungdomsarbetslösheten sept 2006: 19,9 % Ungdomsarbetslösheten jan 2010: 27 %
Långstidsarbetslöshet bland unga har tredubblats.
13. Utanförskapet. Det som alliansen kallade för utanförskap omfattade 17,6 procent av befolkningen strax efter valet 2006. Nu: 19,1 %. (Jan 2010)
14. Privata dagmammor. Bo ”Svängdörren” Callerhorn (M) startade ”dagmamme-företag”. Företaget har nu gått i konkurs. Bo var också ordförande för Barn- och utbildningsnämnden som bland annat beslutade om skolpeng och förskolepeng.
15 Ordning och reda: Vilka mål har alliansen? Hur har det mätt de målen? Vem beslutar om vad?
16. Nedläggningen av fritidsaktiviteter för funktionshindrade. Sparar 240 000 kronor vilket motsvarar 1/3 öre på skatten eller cirka 10 kronor per år per skattebetalare i Upplands Väsby.
17 Justitieministern får en idé: Ville skicka färgade kuvert till brottsmisstänkta för att omgivningen skulle se ”vad de ha för grannar”.
18. Alliansoppositionens valplattform i Sigtuna: --------------------------------

5 kommentarer:

StockholmNative sa...

ja du Eva...det kan tyckas vara svårt att hinna med att allt det där på en mandatperiod...vad tycker du om piratpartiet? hälsningar från din gamla klasskompis Christian numera gubbe i Grycksbo

Eva sa...

Howdy. Long time no see. Grycksbo - det var som attan! Nej. Piratpartiet tycker jag inte om, men jag förstår fullkomligt de många - inte minst ungdomar - som ogillar IPRED-lagen och schabblandet med integritetsfrågor när signalspaningen skulle lagregleras. Nej Christian, jag är sosse och det måste inte betyda att jag alltid tycker att S har rätt i alla frågor, men de viktigaste. Jobben, välfärden, rättvisa - såna saker. Same same but different jämfört med skoltiden...

StockholmNative sa...

kul jo jag vill minnas att din pappa jobbade på aftonbladet. saknar palmetiden mycket faktiskt han hade ju verkligen pondus och symboliserar verkligen den bästa tiden i svensk historia. sen mordet tycker jag faktiskt att det bara blivit sämre härhemma. jag är ingen fan av göran perssontiden men jag gillar thomas bodström skarpt som jag haft personlig kontakt med innan han blev minister. det känns litet väl maffigt att skylla all bedrövelse på alliansregeringen men ett gravt misstag de gjort är ju att inte se till så att det fanns en infrastruktur på plats för att genomföra arbetslinjen och utförsäkringarna. det låter bra men utan skapa sysselsättning så blir resultatet utanförskap. Alla ska med var en bra paroll. sverige har mycket att ge men det verkar fortsatt segt att slussa in resurser i framtidsbranscher och entreprenörskap på mikronivå. där kan vi bli mycket bättre. omställningen från trygghetssamhället till ett utanförskapssamhälle som dessutom gått så oerhört snabbt skördar offer nu och frågan är var vi till slut landar. en återställning till den gamla ordningen är väl heller ingen lösning så frågan är ju vilken roadmap vi nu borde hålla oss till.

Eva sa...

Du minns rätt, jag gjorde fem år också på AB och nu jobbar min bror där. =D
Men nej, man kan faktiskt inte bara slänga in handduken - alltså jag hatar att ungarna i min kommun inte har råd att vara med ens i fotbollslaget, de som har det som sämst, och att det bara blir värre. Jag tror faktiskt inte man löser nåt med ökade klyftor och jag tror inte heller att det är så enkelt som att allt var bättre förr. Men jag tror på att det går att göra nåt åt saken, och det försöker jag göra på mitt lilla vis. Jga har varit egen företagare i tio år, jag delr din uppfattning; satsa på företagare, satsa på utbildning och satsa på ungdomarna.

Kul att du gillar Thomas, han är vårt förstanamn på riksdagslistan i lenet.
Men hur hamnade du i Grycksbo? Jag bodde i Borlänge ett par år i början av 80-talet så jag är inte helt obekant med trakterna...

Johanna Graf sa...

Bra idé med "tavlorna"! Vi ska äntligen komma igång med vår gamal idé om "Ge oss din bild av Solna". Folk mailar eller MMS:ar in en bild som antingen är positiv eller negativ, och så publicerar vi alla bilder på hemsidan, och vinnaren får ett rätt stort pris.
Gillade också listan på löften och resultat. Kommer den från Sigtuna från början? (Det stod Sigtuna på slutet, men det kansek bara var ett exempel?)
Keep up the good work, hälsa alla duktiga Väsbykompisarna!