söndag, januari 03, 2010

(V)Argjakt

De ansvarsfulla jägarna och viltvårdarna i Sverige har just skjutit 22 vargar, vilket torde vara ungefär var tionde varg i Sverige. Dessutom tycks slarviga jägare i Dalarna ha skadeskjutit en varg.

Ny lagstiftning. Och kolossalt många triggerhappy varghatare rusade ut i skogarna för att skjuta varg direkt efter nyårsfirandet.

Hur tänker nu den ansvariga regeringen agera för att rädda vargen? För detta visar ju att inte heller denna idé var förankrad i verkligheten.

3 kommentarer:

Medborgare X sa...

För hundra år sedan fanns det mängder av vargar i Stockholmsområdet. Sedan kom människan och drev bort rovdjuren. De byggde betonggetton på ö efter ö och allt längre bort från stan. Även i Upplands Väsby fanns det varg. Nu finns det inga alls kvar där. Innevånarna i Upplands Väsby hatar nämligen vargar så mycket att de drivit bort alla som fanns där och skjutit ihjäl alla som blev kvar.

Nu är det dags att 08:orna att börjar ta lite ansvar för landets vargstam. Istället för att skjuta 27 vargar borde de fångas in och flyttas till sina gamla jaktmarker i Stockholm. Lidingö kan ta ett par, Djurgården har gott om plats för ett par, Värmdö har stora skogsmarker som kan husera många vargar och Upplands Väsby har också gott om plats för ett antal vargar!

Eva sa...

Hur tänkte du nu? Att jag aldrig är i storskogen eller i norrbotten eller Jämtland kanske? Eller att det är ok att utrota djurarter i Sverige men banne mig inte i afrika till exempel. Många tycker ju så.

Har du varit i Kanada? Det har jag. Där varnar de för sina vargar i skidbacken (man får inte mata dem, för de blir tama då och måste skjutas av). Jag skulle tippa att i storstaden Vancouver finns fler vargar än i hela Sverige.

Men så är jag värmlänning också, i botten. Vi är inte rädd för varg! Däremot känner jag en del jägare som Kan jakt, vilket tydligen inte de där skottsaliga jägarna kunde, eftersom de skadesköt inte mindre än sju av de 25 vargarna. Var tredje skadesköts.
Djurplågeri, oskicklighet, varghat och en förtvivlat nedgrodd rädsla för varg. Jag förstå de bönder som finner sina djur sönderrivna av varg, men det finns fler sätt än detta att skydda sina tamdjur på.

Oskickligt av en regering som rusar iväg och inte tänker efter först.

Är det inte förresten så att den som ska skjuta björn måste ha särskild utbildning? Men inte vargjägare tydligen. För att nämna en av flera detaljer som kunde ingått i att tänka efter före.

Nej, detta är en svår fråga, oskickligt skött av en skotträdd regering, tycker jag.

Skicka hit varg du om du kan medborgare X. De tvåbenta vargar som redan finns här är farligare.

Medborgare X sa...

Eva!

Stockholmarna drev bort och dödade de vargar som fanns i stockholmstrakten förr. De utrotade vargen i Stockholm. Nu har stockholmarna mage att gnälla på de landsbygdbor och jägare som skjuter av cirka 10% av landets vargar.

Om dessa stockholmare verkligen vill ha en större vargstam så borde de föregå med gott exempel och ge plats för vargen i skogarna kring Stockholm. Om du verkligen vill värna om en större vargstam så kan du som politiker besluta om att Upplands Väsby kan ta emot ett tiotal vargar i din kommun. Varför ska andra kommuner ta hand om vargarna när du och din kommun bidragit till att utrota dem tidigare och nu inte har en enda varg i er kommun? Det tycker jag är dubbelmoral i kubik av dig!