torsdag, december 10, 2009

Fredrik Reinfeldts jultal

Aftonbladet idag, citatet klippt rakt av utan förkortningar eller tillägg:

Statsminster Fredrik Reinfeldt försvarade i går förändringarna i sjukförsäkringen och konstaterade:

– Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring. Vad man då kan försöka göra är att lyssna in så att man säkerställer att det inte blir onödigt lidande, att man försöker ta bort icke avsedda effekter.

Men inom Kristdemokraterna är många missnöjda. De nya sjukreglerna är ett stort samtalsämne inom partiet som gärna vill framstå som det ”mjuka, varma” allianspartiet. Vissa kräver en mer grundlig förändring av sjukförsäkringen.

Kritiserar regeringen

Riksdagsledamoten Desirée Pethrus Engström (KD) är kritisk mot att regeringen tvingat riksdagen att så sent ta ställning till förändringarna.

– Om man vet att det blir kaos första januari är det bättre att skjuta upp förändringen, så är det, säger hon.

Slut citat Aftonbladet
------------
Man kan inte laga omelett utan att knäcka några ägg

När man följer rapporteringen kring sjukvårdsförsäkringen, a-kassan, den havererade ekonomin (-5 % just nu) och jobbkrisen, så kan man lätt få intrycket att regeringen har tappat kollen.
Så är det altså inte. Reinfeldt förklarar strategin härovan i dagens AB, och jag tänker osökt på det gamla uttrycket:
"Man kan inte laga omelett utan att knäcka några ägg. "

Sen kan man fundera på om riksdagsledamöterna i kd, c, fp har begripit att de kan rösta emot stolliga förslag om de vill. De har faktiskt inte bara makten. De har ansvaret också. Hela ansvaret.


"Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring."
Statsminister Fredrik Reinfeldt. 10 december 2009.


Statsministerns besked till de 15 000 eller fler svårt sjuka som hamnar i omedelbara ekonomiska problem efter årsskiftet därför att de av politiker - inte av doktorn - har klassats som arbetsföra och kastas ut ur socialförsäkringssystemet.
Av statsministern bedömda som simulanter, fuskare, med andra ord.

Man häpnar.

Jobbskandalen
Eftersom jag anar att nästa skandal handlar om ungdomarna och ungdomsarbetslösheten, läs gärna den här rapporten som heter just "Man kan inte laga omelett utan att knäcka några ägg". Den är från 2007 och beskriver det som nu är på väg att hända - ungdomsarbetslösheten skenar därför att regeringen fattat beslut som leder till ökad arbetslöshet och färre möjligheter för unga.

401 000 är nu arbetslösa, det motsvarar 8,7 procent eller dubbelt så mycket som 2006. Källa Arbetsförmedlingen, november 2009, vars statistikproduktion fö lämnar en del övrigt att önska. Varför redovisar inte AF hur många vi har just nu i olika arbetsmarknadsåtgärder etc? Några få är det väl ändå som får coachning, nystartsjobb och ungdomsgaranti?

Inga kommentarer: