måndag, december 07, 2009

Först böcker, sen fläsk

Kulturskymning i sjumilaskogen


Vi var på biblioteket i Upplands Väsby idag beväpnade med sju kundvagnar, femtielva stora papperskassar från konsum och lånade några tusen böcker eller så på fem minuter - tillsammans med kanske ett 30-35-tal andra aktivister.

Med det ville vi visa hur absurt ett system är, där man får betalt per utlånad bok och hur det kommer att slå.

För skillnaden, som den ser ut i den moderatledda alliansens förslag, är ungefär fyra-fem tjänster. Färre naturligtvis. Det kommer givetvis gå ut över verksamheten och allt det där aningen extra som är bibliotekets kärna:
bokstund för barnen, de särskilda böckerna man inte hittar annars, klassikerna, facklitteraturen, kunskapen som kan leda alla oss oförvägna men obildade rätt i snårskogen av bra och mindre bra verk, talböcker och böcker med stor stil för skumögda ögon och dyslektiker.

Men det som gör mig mest förbannad idag är att det första som får stryka på foten är de som inte själva kan ta sig till biblioteket.
Då ska ni inte tro att folk sitter med armarna i kors inte -Bbibliotekets vänner organiserade hembärning av bäcker. Heder åt dem, men jag tycker vi har råd med ett samhälle som kan bära hem låneböcker åt den som inte själv kan ta sig till biblioteket på grund av sjukdom eller handikapp. I synnerhet som valda delar av bibliotekets vänner själva är en smula till åren komna och kan komma att behöva den där hjälpen att bära hem tunga böcker

Sen satt vi en halvtimme senare på ett annat möte med alliansen som talade sig varm för kulturen. Vilka hycklare!

Nathalie Sundesten Landin som kandiderar som kommunstyrelseordförande i Sundbyberg, inviger ett sprajtans nytt bibibliotek i Hallonbergen om ett par månader. Och en ny fritidsgård inom samma halvår och samma område.

Ty det är skillnaden:
Sundbyberg kan både sänka skatten, värna kvaliteten i skolan och öppna ett nytt bibliotek, men så är det en röd-grön allians som styr också.

I Upplands Väsby kan man inte längre sänka skatten för det har man inte råd med, man skär ner på biblioteket och på fritidsgårdarna - och låneskulden har tredubblats på tre år.

De menar nog inte illa, tvärtom, de vill säkert väl. Men de kan liksom inte få till det. Det blir samma skit varje gång; snabba skattesänkningar oavsett ekonomin och rätt vad det är har vi fördubblat arbetslösheten på ett år, särskilt bland ungdomar, och så stora skulder att betala på så vi tvingas låna till driften.
Nu igen.

Kulturskymning!


PS
Jag har vaccinerat mig idag mot svininfluensa. Det tog tjugo sekunder. Skolsjukvården i Upplands Väsby öppnade i Vilundagymnasiets hall för alla som ville - jag är imponerad hur snabbt och smidigt de skött vaccineringen hos oss!
(Jaja, jag vet, jag har antagligen redan haft baconsnuva, men eftersom jag inte lämnat prover och alltså inte vet det säkert fick det bli spruta, för säkerhets skull. Av soldiaritet med andra. DS

Inga kommentarer: