tisdag, oktober 06, 2009

Varför brinner förorten?

Den där råa styrkedemonstrationen skrämmer mig:
Landets justitieminister har just deklarerat att metoden att stoppa bilbränderna i Gottsunda är - förutom fler poliser - att straffa föräldrarna.
Jag köper fler poliser, givet att de traskar och bemödar sig med att lära känna ungdomarna de ska arbeta med. Lär sig hjälpa dem. Lär sig jobba tillsammans med de goda förebilderna, de starka lokala ledarna, alternativen till brott, frustration och en kriminell karriär. Jag känner en del sådana poliser, bra poliser genuint intresserade av att hjälpa. Läs den är länken, som handlar om Gottsundas unga kriminella - och fundera på om 8 000 i böter till deras föräldrar skulle hjälpa dem. Eller stjälpa dem?

På ytan låter det självklart att föräldrarna ska ersätta det barnen haft sönder, men det beror ju på att man är uppfostrad. Hyfsat väluppfostrad, med hyfsat väluppfostrade barn. Och de grejer man själv förstörde i en vild ungdom, eller ens ungdomar förstörde (oftast men inte alltid som följd av olyckshändelser) har man ersatt. Förlåt, rodna och göra rätt för sig.
Gör din plikt. Och kräv din rätt.
Men vi pratar inte runt vårt köksbord om att slå poliser, kasta sten på brandbilar och bussar eller bränna upp grannarnas bilar, butiker, busshållplatsen. Vi pratar inte vit medelklassungdom, där det finns resursstarka föräldrar i bakgrunden som behöver påminnas om sitt föräldraansvar (och det ska gudarna veta att det inte är odelat enkelt alla gånger att vara förälder med ansvar).

Vi pratar om ungdomar som i alldeles för många fall har en familj som faktiskt inte har orkat med. Ensamstående mödrar som inte klarar sina barn. Arbetslöshet, utsatthet, krig och all världens samlade jävligheter som drogmissbruk, misshandel. Barn som växer upp med våld som normalitet, och som inte har en aning om hur man ska uttolka koden "hyfsat väluppfostrad". De gapskrattar när medelklassens journalister frågar dem varför de bränner bilar - är det utanförskapet?
- Nej (garv) för att vi kan!
Eller rasar:
- Kolla blodet, polisen slog mig för f-n! Nu är det krig!!

Ungdomar som kommit hit som ensamma flyktingbarn, tonåringar med breda kunskaper i vapendrill men helt utan möjlighet att botanisera i ett bibliotek. De har begränsade kunskaper i servettvikning, men det kan de skita i, de är ju i alla fall chanslösa, det är bara att kolla på de vuxna runtomkring. Hur många har jobb?

Och på andra sidan gatan i samma kvarter, flockarna av kortsnaggade ungdomar utan fadersgestalter som kanaliserat sin utsatthet och frustration i ett blint hat mot de flyende pojksoldaterna. En bomb i förortsmiljö som är på väg att brisera.

"Verklighetens folk" skulle man kunnat säga raljerande med adress kristdemokraterna, om det inte vore så allvarligt. De vet en hel del om plikt och alltför mycket om orätt, dessa ungdomar som en kort stund hamnade i mediernas blickfång, tills utbrända bilar i förorter blev så vanligt att det inte ens räcker till en notis.

Tacka vet jag de poliser i bland annat Uppsala som står upp för de här ungdomarna, som talar om att man måste lära känna dem vid namn, lära sig lyssna också. Som talar om att skapa förtroende. Men som också kan ingripa, hejda brott, försvara de boende i Gottsunda. Som fattat vad det handlar om, trygghet för alla, även dem som bor i Gottsunda. För oss som ser på låter det ibland som om Gottsunda, Rinkeby och Rosengård vore främmande planeter där det bara bor kriminella ungdomar. Det beror faktiskt familjer där också. Med barn som ska till dagis eller simskola, och pappor, alldeles normala pappor, som tänkt skrapa frosten från rutan i morse. Mammor som sliter för att få allt att gå ihop och som vanligen lyckas ganska bra, och som är söndervakad av oro för att just hennes barn ska hamna i nåt av kvarterets gäng. Men som måste jobba natt varannan vecka.

"Fight crime. And the causes of crime."
Tony Blairs ord är giltiga ännu:
Bekämpa kriminaliteten.
Men bekämpa också kriminalitetens orsaker.

Jag fruktar att en av de orsakerna heter just Beatrice Ask.
Köerna till soc ökar. Mot dem hjälper inte sänkta skatter. Ansvaret för att de köerna ökar vilar tungt på den regering som ställt människor utanför: En halv miljon utanför a-kassan. 50 000 på väg att kastas ut ur sjukförsäkringen, de långtidssjukskrivna som anses kunna jobba trots sin sjukdom, och sina skador. Som om det vore 50 000 hypkondriker vi talar om.
.
Jag tror faktiskt att ökade klyftor i samhället förvärrar läget i Gottsunda.

3 kommentarer:

Kusin Kristina sa...

Tack Eva!

Morfar Lasse sa...

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Du skriver som en ängel, din j...l

Eva sa...

Tack båda!