onsdag, oktober 28, 2009

#jobb09 Vi ses på centralen klockan elva

Arbetslösheten har fördubblats under året, Sverige är på väg ned genom listorna i Europa när det gäller ungdomsarbetslösheten där nu var tredje står utan jobb. Var tredje!
I Stockholm står dessutom varannan ung utan egen bostad.

Vi har ett recept för att göra nåt åt det där, det receptet heter investera i ungdomar, investera i framtid, investera i utbildning.

Vi vill bygga fler bostäder och renovera miljonprogrammet. Vi vill att vuxenutbildningen ska ge en andra chans för den som inte följde med i skolan.
Vi vill investera i entreprenörskap och se en arbetsmarknad där människor är trygga i en ständigt föränderlig tid, just för att världen inte kommer att stå still, den kommer att röra sig alltid. Jobb kommer att försvinna, politiken har redskap att påverka förutsättningar för att nya jobb kommer fram. Företagarna talar om flexibilitet, de har rätt, vi måste vara flexibla, välutbildade och i ständig rörelse.

Detta har vi socialdemokrater lyckats med i Sverige i generationer.

Nu är, för tredje gången, den trenden allvarligt bruten (krisen i början av 1980-talet, den fallande ekonomin 1992-1993 och nu 2009.)
Alla tre gångerna har högern suttit vid rodret i landet när maskinen Sverige kört i diket. Denna gång också. Jag säger inte att det är alliansens fel att vi befinner oss i en finanskris, men jag drar slutsatser av att regeringen Reinfeldt klarar uppdraget så mycket sämre än andra jämförbara länder gör.
De gör säkert så gott de kan, efter sin tro.


Jobb-kongressen börjar klockan elva på T-centralen i Stockholm. Mona Sahlin slår i första spiken i ett monument över detta nya misslyckande, en spik för varje arbetslös.

Ta med en hammare och kom dit!

Hela kongressen handlar om vad vi kan göra för att vända den utvecklingen. Sverige förtjänar en bättre regering.

Inga kommentarer: