torsdag, oktober 29, 2009

#jobb09 Vad gör ett kongressombud egentligen? #käringenmotströmmen

En sak är ju alla talen, såklart.
Varma varma riktigt hjärtegoda varma applåder mötte Mona. Stödet växte.
Hon växer också förresten, mognar.
Detta är Mona Sahlins första "egna" kongress och jag minns hur det var när Göran Persson var med om sin första "egna" kongress, han växte också där han stod, i talarstolen.

Det är en sak att ta över, en annan att vara på plats och vägleda en hel kongress från starten och framåt.

Men jag och bänkgrannen Åsa saknade miljön i Monas tal! Please, glöm inte det gröna folkhemmet, en fin tanke och väldigt aktuell.

Vännen Martin Kollberg i vimlet, nu inte längre en tyngd partisekreterare utan "bara" riksdagsledamot och gruppledare i det norska folketinget. Snabb hälsning på miljoner andra vänner.
Papper till förbannelse.
Utställningshallen fylld av intresseorganisationer från när och fjärran.
SSU gör ett utspel.
Kongressväskan har hjul - vilken klok sak! Har man sju kilo handlingar att släpa på är hjul en sann välsignelse.

Delegationsträff, korridorberedningar, snabba samtal, textsnuttar en snabb koll- vad säger ni om det där?

Talet Jens Stoltenberg höll vill jag gärna ha i uppskrift, det var absolut lysande och lärorikt. Norrmännen är som sagt nära vänner. Hans varma ord om att
1 vara tydlig och bottna säkert i den socialdemokratiska värderingsgrunden
2. vårda partiorganisationen (jo tack! har nån hört mig säga det en triljon gånger, vi har vårt parti men allt annat har vi bara till låns?)
3. säkerställa ett regeringsalternativ som ju överenskommelsen med mp och v innebär

Giorgios Papandreous, Greklands premiärminister, det är lika fantastiskt varje gång statschefer och ledande fackliga eller politiska ledare världen över berättar om sin tid som flykting i Sverige, på svenska, som nu inför en partikongress..
Margot, ännu mer värme, som liksom Papandreous talade varmt om miljöfrågorna, förstås, och båda ut ett möjlighetsperspektiv snarare än ett hot perspektiv. Gröna jobb.

Så man sitter där, pinsamt nog nästan längst fram så man ska skymta på varenda bild i morgondagens tidningar, och lyssnar. Kladdar lite på datorn, men hinna tänka och skriva inlägg med substansiellt innehåll - näe, det hinner man inte. Sträcker lite på halsen för att se över skogen av fotografer, kameramän, journalister som blixtrar eftersom Mona och hela partiledningen sitter på bänkarna precis framför Stockholmsdelegationerna.

Snabbt iväg till temagrupper för att diskutera och försöka lösa de större stötestenarna före kongressbehandlingen.
Man vinner somligt, förlorar annat. Kan tycka partistyrelsens representanter är en aning lomhörda och att somliga ombudsmän raljerar över ombudens förslag (jaja, en del förslag är inte helt genomtänkta, det är lätt att instämma i, men man måste lyssna på de som medlemmarna har valt att representera partiorganisationen.) Raljerande tycker jag så vansinnigt illa om att jag nästan är beredd att bli elak men man sansar sig. Men ett raljerande tonfall till och jag börjar skriva ut namn i bloggen!

Så man får sega sig fast för att det ska nå fram att det finns ett problem och en beredskap att hitta den där fomuleringen som löser problemet. Men vi hjälps åt, gott humör mellan ombuden underlättar. Vår temagrupp har det ändå betydligt lättare än somliga andra, hör jag senare.

Sen storstadsmingel med kända och okända, fler gamla bekanta - och fler olösta problem lösta.
Kongressen schemalagd till ett på nätterna förresten, hur ska detta sluta?

Delegationsträffen slutade sent, och i morgon är vi på plats före nio för en ny delegationsträff - innan kongressens riktiga förhandlingar startar.

Kort sagt.
Att blogga är svårt att hinna med. Så jag försöker skicka iväg ett litet förtjust Twitter i cyberrymden, ett suddigt foto taget med mobiltelefonen och två rader text - kanske det blir bättre berättat i morgon. Vi får se.

Men nu vet ni vad ett kongressombud gör. Förhandlar. Från morgon till kväll. Lyssnar, applåderar, formulerar, överlägger, gör upp och numera begär ordet via datorer istället för papperslappar.

Vill man följa S-kongressen så är över 30 bloggare på plats och ganska många av oss är ombud dessutom. Buziga Johan har gett ut en ny tipsmanual för bloggare, och han har dukat med plats för många.

Vill du följa kongressen så har den hashtaggats: #jobb09 i twitter bland annat.
Och tagg för bloggosfären är förstås jobbkongressen.

Så #jobb09 i rubrikerna gör att mina alster stävar in i twitter-världen med rätt hashtagg, sökbar för den som prenumererar.
#käringenmotströmmen är min hashtagg.

Inga kommentarer: