fredag, juni 26, 2009

Rekordraset

Novus, TV4, noterar rekord-ras för moderaterna i sin mätning igår. M minskar med drygt fem procent. Det är inte särskilt förvånande. S ligger i stort sett oförändrat på tio procent över M, runt 34 %.

Samma dag kom nyheten att Piratpartiet ansluter sig den gröna gruppen i Europarlamentet. Rumsrent och lagom i mitten, löd motiveringen ungefär och med rumsrent menar väl en piratpartist att de gröna partierna inte talat om integritetskränkande åtgärder för att stoppa olaglig fildelning.

Det är två sidor av en politisk resa som storstad och särskilt storstadsungdom kanske är på väg att göra.
Miljön är på riktigt en betydelsefull politisk fråga, och inte bara av politisk korrekthet längre utan för att oron är mer gällande i magen än någonsin för utvecklingen. klimatfrågan, oväder och miljöförstöring.

Trendkänsliga piratpartister som är helt politiskt oskolade men klarat att engagera en hel del unga framförallt unga män som annars kanske inte hade röstat överhuvudtaget - söker en slags mitt, ett rum som inte stöter de facebookanslutna medlemmarna i partiet.

Men det som engagerat många är knappast lusten att sno film på nätet, i grunden, utan olusten att känna sig jagad, övervakad, bevakad. Demokratifrågor alltså. Och miljö.

Plötsligt är vi tillbaka i fundamenta.

Inte jobben först - utan mänskliga rättigheter och miljö först.

Inte skattesänkningar först - utan rättvisa i den oerhört gammeldags betydelsen solidaritet.
Folk tvingas sänka sin inkomst och gå ner i arbetstid för att hjälpa sina arbetskamrater, eftersom politiken har rivit sönder det som var en försäkring, a-kassa, till att bli ett bidragsystem som allt färre kan utnyttja för en omställning till nya yrken, en ny framtid.
Vad är det om inte solidaritet när grannen går ner i fyra dagars arbetsvecka för att en kompis ska få behålla jobbet?
Men utvecklingsbefrämjande är det knappast.

Kanske är tiden mogen att börja prata om politik igen, på riktigt, bortom alla idiotdebatter om procentsatser, om organisationsfrågor, och om tuffare tag mot brottslingar, fuskare och skolelever.

1 kommentar:

greyman sa...

En enkel upplysning angående hur man blir medlem i Piratpartiet: man anmäler sig via dess hemsida.
Samtliga riksdagspartier och flera andra tillåter exakt samma sak.
Det finns en skillnad, och den är storleken på medlemsavgift, som hos Piratpartiet är 0 kr, då partiet anser att det inte ska behöva kosta något att engagera sig politiskt. Det finns också en skillnad i redovisningen av medlemsantalet, som för Piratpartiet är i realtid där varje nytillkommen medlem, eller avhoppare, omedelbart märks, medan övriga partier redovisar det högsta medlemsantal de haft under det gångna året.