fredag, juni 05, 2009

Låt leoparden vara kvar i leoparden

Efter det fantastiska partyt i Globen igår kväll (inte med the Boss Springsteen utan med Månhusets vänner och konstnären Mikael Genberg, lång historia, men fantastisk, kolla in themoonhouse.com) sjönk jag ner i förfäran och chock framför slutdebatten.

I teverutan, min teveruta, sitter åtta personer och pratar i stort sett obegripligt i munnen på varandra med påståenden som att bibliotek och fildelning är ungefär samma sak. Gamla farbror Hökmark (m) anklagar Marita Ulvskog för att skylla krisen på invandrarna och den förmenta tanten som inte är nån tant Marit transponeras till författare när det är lämpligt i en fildelningsdebatt där hon uppenbart försvarar upphovsrätten men får det att låta som om hon skulle vara för fri fil till kaffet och hon blir plötslig vän av den svenska modellen när det handlar om kollektivavtal, trots att den leopardhonan skulle käka upp facket med skinn och ben och allt om hon finge chansen.
.
Fort fort fort går det och i munnen på varandra. Helt obegripligt om man inte från början är relativt kunnig och skakande intresserad av politik. intresserad är inte ens jag.
- Tycker du 80 000 är för hög lön för en EU-parlamentariker, frågar nu Hübinette som om det vore det valet handlar om, och alla åtta får nu anstränga sig kolossalt för att svara nej. Eller ja. Ingen klarar uppdraget, alla svarar men...

Tacka fasen för om väljarna struntar i val.
Jag har ett tips. Stäng öronen. Läs vad partierna faktiskt är för respektive emot.
Rösta på partier du känner att du litar på.
Rösta med hjärtat, inte bara hjärnan. Men rösta.

Därför att ulvar i fårkläder är inte bara politiskt inkorrekt utan innebär ett hot mot utrotningshotade arter som folkpartister. Och centerpartister.
Paulsen röstar just för kärnkraft som ett sätt att rädda klimatet tillräckligt högljutt för att Lena Ek (C) skulle hinna ducka och fem sekunder senare röstar moderaten Hökmark för höjd flygskatt meddelst handuppräkning. (!)
Patetiskt.
.
Jag tror väljarna trots allt uppskattar lite ärlighet. Låt leoparden vara kvar i leoparden, för att travestera Povel Ramel.
.
Bäst, trots allt - var när Marita Ulvskog blev förbannad och började prata om att människor måste går före marknaden och inte tvärtom och om polska byggarbetares rättigheter och lill-Carola (kristdemokraten) svarade med "tjänstedirektivet" i en mening med flera långa svåra ord i som hon läst på ordentligt.
Kontrasten kunde inte vara större.
.
Klockrenaste frågan var den om den svenska tvättstugemodellen som Anna-Lena Brundin vill exportera till EU eftersom den är oslagbar för att lära sig konflikthantering, och som alla anträngde sig för att besvara.
(Men, hallå! Hon är komiker!)
........
Ur Låt leoparden vara kvar i leoparden! av Povel Ramel:
Låt leoparden vara kvar i leoparden!
Åsså låt ozeloten förbli ozelot!
Se sen till att varje utter
slipper strippa och få hutter,
Man blir butter varje gång man tvingas tänka på't.

Knappast konstigt att sjubben den blir ruppad,
och guanacon naken även i själen sin!
Ja hela världen, tycker räven,
vore mera schysst och treven
ifall även mänskan höll sig i sitt skinn

...

Inga kommentarer: