söndag, juni 07, 2009

Kryssa med Åsa

EU är för mig, och för många med mig, som ett villande stort hav.

Det stormar ibland. Lite oöverskådligt; man fattar liksom principen att hav börjar vid stranden hemma och sträcker sig ändligt långt bort.
Men där finns grynnor, havsdjup, märkvärdiga djur och slingriga växter som kan vara alger och plankton och snälla eller brännmaneter att inte komma nära!
Sen rör det sig hela tiden en massa farkoster på det där villande havet i olika riktningar. Man kan tycka vad man vill om hav och EU men båda påverkar oss på ett eller annat sätt, dygnet runt, året runt.

På såna hav vill man gärna ha goda lotsar och kunniga kaptener.

Åsa Westlund från Haninge har nu varit där i fem år och gör ett otroligt bra jobb. Hennes och de övriga socialdemokraternas kamp för att vi ska slippa gift i barnens nappar, slippa gift i smågodis och mat - som har rönt framgångar - och hennes ständiga strävan för att sätta människans och miljöns väl före marknadens.
Ett exempel handlar just om kemikalier - Åsa slåss för att industrin ska tvingas ta reda på vad kemikalier ställer till med innan de testas på oss, våra barn och vår natur. Marknaden denna heliga marknad, slåss givetvis för att få slippa såna pålagor. Tala om brännmaneter, industrin är mäktig och i ministerrådet är det borgerlig majoritet. Av kommissionärerna, 27 stycken, är endast fem socialdemokrater och ungefär så lär det se ut under överskådlig tid.
Är det nån som tror att den svenska regeringen kommer att ersätta Margot Wallström i höst med en socialdemokrat?

Men i parlamentet är det jämnare och vi har chansen att bilda en tydlig motvikt till de som faktiskt tycker marknaden ska bestämma mera.


Nu vet ni varför jag kryssar för Åsa Westlund idag.

Vi ses vid valunorna!

(Och i Väsby träffas vi hemma hos mig på valvaka!)

Inga kommentarer: