söndag, juni 28, 2009

Är det dags att avskaffa kyrkovalet?

Detta är en utmaning till Peter Weiderud, Morgan Johansson och Anna Kettner!

Jag gillar paradoxen i Förbundet Humanisternas kampanj, Gud finns (nog) inte.

Man kan bevisa att saker existerar, men inte att de inte existerar.

I ena ringhörnan:

De som tror på Gud /Jultomten/ spöken anser att Gud /Jultomten/spöken existerar, men kan inte bevisa det eftersom bevis av typen fingeravtryck saknas. (Jultomten har vantar!)

I den andra ringhörnan:

Humanisterna som kampanjar för att Gud/Jultomten eller spöken (nog) inte finns, men de kan inte bevisa det, eftersom man inte kan bevisa att saker inte finns, bara att de finns.

Så blir det väl oavgjort då, ingen kan bevisa nåt. 0-0 i matchen troende mot skeptiker, i evighet. Men humanist kan väl alla vara, oavsett gudsuppfattning?
I vårt grannland Norge är Humanisterna mer aktiva. Delar av min släkt alltså har genomgått borgerlig konfirmation. Den borgerliga konfirmationen är lika högtidlig som någonsin en kyrklig, och ger unga en icke-religiös möjlighet att diskutera etik, moral och livsåskådningsfrågor. Jättebra.

Men varför nu plötsligt? För humanistiska förbundet, eller Humanisterna, i Sverige gör väl inte kampanj för sin existens bara för att det är kyrkoval i höst? Det är ju en av de frågor Humanisterna rimligen driver nämligen - att politik och religion ska skiljas åt.
Det skulle vara intressant att höra vad andra socialdemokrater som har ägnat detta lite eftertanke har att säga:

Jag utmanar därför
Morgan Johansson, suppleant i Humanisternas styrelse, fd statsråd.
Peter Weiderud, ordförande för de kristna socialdemokraterna Broderskap samt
Anna Kettner, pastor i Missionsförbundet, oppositionsråd i Stockholms läns landsting och fd ordförande för Broderskap. Samt pastor i Missionsförbundet.
Ska vi ha politiska val i svenska kyrkan?

För och emot.

Peter, Anna och Morgan?

PS Läs vad Peter Weiderud svarar här i morgon!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: