tisdag, maj 19, 2009

Totalstopp på intagningen till Komvux i Upplands Väsby

På sittande nämnd igår fick vi klart för oss att all intagning till Komvux för nya elever i Upplands Väsby har tvärstoppats.

Insmugglat i en deltidsrapport, en ekonomisk rapport av det slag som presenteras på alla nämnder varannan månad eller varje kvartal - låg uppgiften att all intagning till Komvux stoppas genast för att det innebär en "effektivisering" på 1,8 miljoner kronor. I texten hade man glömt nämna att den där effektiviseringen också omfattande en besparing på en studievägledartjänst, bland annat.

-Nedskärning, kalla en besparing för en besparing och inte effektivisering, morrade vi sossar och det medgav väl till slut majoriteten att det handlar om om man tar bort en studievägledare och stoppar all intagning till Komvux för resten av året.

Det handlar om i storleksordningen ett 100-tal platser på Komvux, och bara nu under april-maj har 70-80 elever fått nej.

Detta slutade med storgräl såklart.

Vi i oppositionen pekade på att det är kommunfullmäktige som fattar beslut om budget, och inga kf-möten har behandlat en helt ny budget för 2009.

Till slut böjde sig den folkpartiledda majoriteten halvvägs för verklighetens kortutbildade arbetslösa ungdomar - 175 stycken i Väsby var de i måndags - "hittade" 800 000 som raskt lades tillbaka i denna "deltidsrapport".

Vilket i alla fall ju innebär en nedskärning på en miljon i budgeten för Kommunal vuxenutbildning. Utan korrekt fattade beslut.

Därför lade vi inte bara ett yttrande i protest till protokollet utan avstod - det är första gången på femton år i politiken för mitt vidkommande - vi avstod mangrant i opposition från att delta i beslutet.

Vi avstod från att delta eftersom det handlade om en rapport som under sittande nämnd och utan konsekvensanalyser förvandlades till en budgetförändring. Beslutet som borde ha fattats är att en rapport läggs till handlingarna, eller möjligen godkänns och läggs till handlingarna. Eller underkänts, vilket vi kunde ha krävt också.

Men här skulle den plötsligt alltså tranformeras till en rapport som läggs till handlingarna med ett tillägg som innebar ett beslut.

Är det ens lagligt att göra så? Jag skulle inte våga chansa på det. Jag är frestad att pröva den saken.

Nå.

Efter vårt ingripande har i alla fall några fler fått chansen, i runda tal 45+17 årsstudieplatser.

Och folkpartiet har visat vad de går för. Kära nån, vart tog socialliberalerna vägen nånstans, de där som värnar bildning och utbildning och som det är ordning och reda på?
Kom tillbaka Bengt Westerberg och Peter Örn, allt är förlåtet!

Inga kommentarer: