torsdag, maj 28, 2009

Det är nåt fuffens på gång i Upplands Väsby

Vi har nu haft gruppmöten på ymse håll denna kväll och det handlar förstås om pengarna för 2010 och de kommande åren därefter.

Det ser inte bra ut. Det ser verkligen inte bra ut och när jag läser delårsrapporten för läget 2009 svartnar det för ögonen.

Detta blundar nu moderaterna och deras hejaklack för. De lägger förslag som inte är realistiska ens på ritbordet.

Smutsiga beslut dolde besparingar
Samtidigt, i fem-sex olika mötesrum och utan att vi hunnit konferera med varandra, har vi i oppositionen på punkt efter punkt klippt till mot smutsiga beslut.
Jag trodde det var bara vi i gymnasie- och vuxenutbildningen som skrek stopp och belägg när folkpartiet försökte smuggla in budgetförändringar i delårsrapporten.
(En besparing på nästan två miljoner på Komvux vilket fått till effekt att all intagning hade tvärstoppats. Detta gick att hejda men bara delvis, och det har nu även den vakna lokaltidningen hunnit skriva om; Mitti Upplands Väsby).

Nej, det var helt systematiskt genomfört.
I nämnd efter nämnd, samma metod - besparingsbeslut fanns gömda i delårsrapporter.
Vilken hjärna ligger bakom den ordningen?

Följdaktligen har vi socialdemokrater i nämnd efter nämnd betackat oss för att delta i beslut som inte bara är ansvarslösa - utan dessutom kan vara lagstridiga.

Detta ska alltså journalister, medborgare och framförallt ni kunniga, lojala tjänstemän som jobbar runtom i kommunen hålla ögonen på: beslut som innebär omfattande besparingar smugglas in i de så kallade informationsärenden som delårsrapporter.

Utan insyn.
Utan debatt - om inte vi nagelfar siffrorna.
Och framförallt - helt utan konsekvensanalyser.

Anställda skräms till tystnad och centern vågar inte valarbeta längre
Jag vet att tystnaden breder ut sig nu igen. Rädda tjänstemän tiger eller uttrycker sig med stor försiktighet. Jag ser valda delar av hejaklacken i det blå laget börja flacka med blicken också, de skäms kanske.

Jag förstår att det svider för gamla socialliberaler och centerpartister att inse att de blivit lurade, igen. Jag förstår att centerpartisterna inte vågar bedriva valrörelse överhuvudtaget i Upplands Väsby detta EU-val, men det är konstigt att se ett gammal folkrörelseparti vittra sönder i händerna på Maud Olfosson. Var är han nu den kaxige unga centerpartisten som citerade Hayek i sitt inledningsanförande i kommunfullmäktige för tre år sedan?

Och jag förstå verkligen om tjänstemän på alla nivåer skrämts till tystnad. Den som talar riskerar att få sparken eller en offentlig utskällning i kommunfullmöktige och på styrelsemöten.

Hjälp oss sossar att bevaka vad som händer!
Men alla vi måste ju hjälpas åt - man kan inte bara slarva omkring med skattepengar hur som helst.

Arga föräldrar! Oroliga anhöriga! Ansvarsfulla medarbetare i kommunala eller privata verksamheter, och alla engagerade föreningsmänniskor - hör av dig oavsett varför. Hjälp oss hålla ögonen på det som är på väg att hända i skolor, förskolor, hemtjänsten och framförallt i vårdhem.

Exempel:
V, en kär gammal bekant på nära 90, berättade att hennes väninna betalar 100 kronor för privat hemtjänst som går och handlar . Men 100 kronor till om hemtjänsten ska gå förbi apoteket på samma tur.
- Otillständigt, fräste V och jag kan bara instämma. Nåt lurt är det.
- Kommunalt undrar jag.
- Nej, nej, Privat hemtjänst förstås! säger V.

Exempel 2:
Familjen X, nära vänner sen ett par decennier, förvägras kollo för handikappat barn. Jag kollar saken. Det visar sig att alla barn med motsvarande funktionshinder utom ett barn, fått nej i år. Motiveringen är ihålig.
Nu kollar jag i budgetutfallet på just detta specifika område och ser att det går plus tre miljoner kronor. Inte undra på. De funktionshindrade barnen får alltså betala skattesänkningar som gjordes i fjol.

Exempel tre:
En chefstjänsteman försvinner utan förklaringar från sin arbetsplats. Jag får tips om saken av en gemensam bekant men samtidigt pågår en annan process; ett rykte sprids, fler kommer till och en sanning etableras. Jag kollar upp saken, kollar rykten och substans och finner att denna chef har fått sparken utan förklaring från en dag till en annan. Och nån sprider sedan en "förklaring" som inte är sann. AD-ärende? Ja sannolikt. Fallet är inte unikt. Jag känner till fem likartade fall, de senaste två åren.

Exempel 4:
En bekant, engagerad i en förening, undrar oroligt om föreningens verksamhet kan vara kvar. Jag kollar runt och upptäcker att hans oro är befogad - det pågår byggplaner som inte involverar de "särintressen" som denna förening representerar. Ingen hade talat med föreningen om detta.

Allt detta bara senaste veckorna alltså.

Ni vet var jag finns, var vi finns.

Hjälp oss att hålla ögonen på vad som händer!
Hjälp oss sossar att hålla ögonen på saker och ting! Tipsa om sånt du ser.
Slå larm så att det åtminstone går rätt till enligt lagen. För jag är rädd att det som är på väg att hända är att det moderatledda gänget har tappat greppet om kommunens ekonomi, och om kommunens kärnverksamhet - skolan, förskolan, socialtjänstens område och förstås äldreomsorgen och om skötseln av kommunens verksamhet.

Hänvisa till meddelarskyddet, det är grundlagsstarkt, det betyder att du kan prata med mig och jag kommer att skydda källan som den journalist jag i grund och botten var. Som jag alltid har gjort.

Ring, skriv en kommentar i bloggen, sök upp mig på Facebook eller Twitter eller sök upp mig eller mina vänner i Väsby centrum - våga agera! Vägra tiga. Ta ställning mot sånt som är uppenbart fel!

Om budget 2010 och såna saker återkommer jag här i Väsbynytt bloggtidning/Käringen mot strömmen.

6 kommentarer:

Lena sa...

Visst é det fantastiskt att kommunen sålt ut hemtjänst till iaf två företag, Susannes och Camillas, som inte ens tecknar ett kollektivavtal och personalen jobbar utan t.ex OB-tillägg på kvällar och helger.

Anonym sa...

Det där har jag inte hört, jag komer att ställa frågor om detta.
//Eva

Lena sa...

Det är personal som arbetat där som själva har berättat för mig om de fullständigt urusla arbetsvillkoren. Inte konstigt att det går att konkurrera när man gör det på sådana villkor.

Morfar Lasse sa...

Mitt förslag är, att du sätter Expressen på dem. Då får de ju en skandal att skriva om som håller.

Anonym sa...

Hemtjänsten är inte utsåld, den är upphandlad i konkurrens. Väsentlig skillnad hur man väljer sina ord. Huruvida företag har kollektivavtal eller inte ska man inte ta hänsyn till. Det är en uppgift för arbetsmarknadens parter. Socialistfacken brukar ju annars vara duktiga på att tvinga företagare i konkurs, oavsett lönenivåer, då de inte tecknar kollektivavtal. Varför skvallrar ni inte till Wanja så kanske hon kan bli inblandad i ytterligare någon skandal. "Wanja tvingar företag i konkurs - tvingas avgå - Alla borgerliga politiker sörjer sin favvo-opinionsbildare"

Eva sa...

Hmm. Det där sista förstod jag inte riktigt. Om man erbjuder gamla privat hemtjänst är det väl kolossalt klokt att man har ordning på reglerna, annars blir det ju en snedvriden konkurrens.
Eller hur?
Och - man riskerar att det faktureras timmar dessutom, som inte är gjorda, eftersom en bruten regel lätt leder till en ny bruten regel. Det vill säga man stjäl. Från de gamla.

Varför är du anonym. Rädd?

Vad Lena berättar handlar om anställda som inte får övertidsersättning och inte omfattas av kollektivavtal. Tycker anonym att det är bra?

Vi talar om medarbetare som har på heltid 15 000 kronor eller mindre i månadslön, efter en högskoleutbildning.

Så vad Lena talar om är att snuva hederliga företagare på rättvis konkurrens, snuva oss skattebetalare på skattepengar som skulle ha gått till våra gamla, Snuva de gamla på kronor som kunde ha blivit tid och timmar och slutligen snuva anställda på trygghet, vettig lön, vettiga arbetsförhållanden.


Vad har anonym att tillföra? Centraltillverkat managament bullshit-snack. !