torsdag, mars 05, 2009

Bonusblogg: Lär de sig aldrig?

Man häpnar.

Alla som fortfarande tror att det är en bluff när vi sossar försöker säga att det är samma gamla ulv i fårakläder, se det här inslaget när först finansminister Anders Borg backar om de statliga vd:arnas bonusar som han alltså deltog i att dubblera så sent som i somras.
Och sen, i samma nyhetssändning, hur näringsminister Maud Olofsson försvarar bonussystemet och det tydligen oberoende av hur det tillämpas på chefsnivå i vissa företag.

Minns att det är torsdag. I morse samlades regeringen till veckans regeringssammanträde, och hade chansen att växla ett bonusord. Att regeringsledamöterna glömde det beror på att det fanns andra mer angelägna och akuta ämnen att diskutera.
Man får hoppas det handlade om de rekordhöga varslen som drabbar anställda på de företag vars chefer utkvitterat en del av de bonuslöner som nu diskuteras.

Veckans motvallschefer
Men det finns faktiskt chefer som inte beter sig:
Här är några som avstått lön eller bonus, därför att de ser problemet med höga prestationsbaserade ersättningar i ett läge när man går från nyss stor vinst till akut kris och massuppsägningar.

Jag ser ingen anledning att hylla dem. De beter sig ganska logiskt, hyfsat anständigt, och begriper signalspråk. En chef är en chef. Såna tar ansvar först.
Det är vad det handlar om. Ansvar.
Så även om 2008 gick rätt bra för en del företag, så är det ett annat läge nu, mars 2009. En bra chef ser det och ställer sig först, inte sist, i ledet.

Annika Falkengren, VD SEB
(Tillagt: Som alla vet har Annika Falkengren senare ertappats med en hemlig löneförhöjning av i storleksordningen en miljon årligen. Kan man kanske ana att hon avstod bonus och fick högre lön, inför ett år när banken sannolikt komer att gå sämre än på länge... Slut tillägg.)
Nordeas vd Christian Clausen avstår sin bonus för halva 2009. Han kommer inte heller att begära någon löneförhöjning. De fyra landscheferna följer hans exempel.
Mats Jansson, VD SAS
Kenneth Bengtsson, koncernchef ICA

Stora Ensos vd Jouko Karvinen och resten av bolagets ledning avstår från en månadslön
Ledningen för investment banken Goldman Sachs avstår bonus för 2008.

Ledningen för GM och Ford sänker årslönen till en dollar.
Leif Johansson VD Volvo Lastvagnar avsäger sig löneökning. Jan-Åke Jonsson, VD Saab avstår bonus och fryser lönen.
Johan Karlström, vd Skanska fryser lönen men tar ut sin bonus.

Ingen av dem torde behöva leva på svältgränsen i alla fall.
Idag är den högsta möjliga a-kassan 80 procent av 18700 kronor, knappt 15000 kronor, 10000 efter skatt.

2 kommentarer:

Marc sa...

Jag anser att man ska sparka alla skojare inom media, näringslivet och bankväsendet som har orsakat de miljarder i förluster för skattebetalarna och pensionsfonderna. Jag skötte mina PPM fonder själv och eftersom jag inte har den minsta respekt för de klåpare som kallar sig ”experter”, vilka inte kan lösa eller förutspå någonting ty de är insnöade med det neoliberala paradigmet, fick jag i alla fall behålla värden på dem, medan dumskallarna orsakade 30-40 % förluster till alla sparare! Sparka dem! Inte en Krona av skattebetalarna till bankdirektörer och finansskojare! Media folket eller propagandisterna är också skyldiga för de sprids de lögnerna och falska ekonomiska doktriner som orsakade det här! Och som vanlig är det vanligt folk som ska betala skojarnas miss! För mig det spelar ingen roll vad de sysslar med så länge de tar smällar och inte tvingar staterna (skattebetalarna) att städa skiten efteråt! Wake Up people!

Jag har skrivit om den kommande krisen sedan början av 2006 på mitt blogg och förklarat gång på gång vad som till slut skulle hända. Det fanns många som skrevs om det MEN teve och tidningarna ignorerade dem. Fram till idag hämtar man samma dumskallar och propagandister till TV-studio för att ”förklara” vad som håller på att hända och vad som hände! Nog med propaganda!

Apropå orsakerna på krisen kan ni läsa mina synpunkter här:

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/21/finanskrisen-forklarad-2/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/11/evolution-of-the-american-armageddon-the-financial-apocalypse-and-%c2%adhuman-renaissance/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/10/vad-behovs-for-att-undvika-ekonomisk-och-finansiell-kollaps/

http://xkorpion.wordpress.com/2008/10/01/financial-tsunami-the-end-of-the-world-as-we-knew-it/

http://xkorpion.wordpress.com/2007/09/22/bushlandiadet-spelar-ingen-roll-vad-bernanke-gor-framover/

http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/04/the-myths-of-free-trade-how-globalism-destroyed-the-us-and-many-nations-economy/

http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/03/the-american-federal-budget-collapse-and-exploding-national-debt-is-a-certain-possibility/

http://xkorpion.wordpress.com/2009/03/04/obama-and-the-neoliberal-system-the-%e2%80%9ceconomic-crisis%e2%80%9d-%e2%80%9cmortgage-crisis%e2%80%9d-and-the-american-way-to-wealth-debt/


BESÖK GRUPPEN MOT BONUSAR:

http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?sid=2c09950d3b86329da1643117e6868237&gid=35486683395

PÅ FACEBOOK!!

Eva sa...

Som många noterat har SEB-bankens chef Annika Falkengren höjt sin årslön med i storleksordningen en miljon istället för bonus. Och glömt berätta det för stämman, i årsredovisningen etcetera.

Så det kanske var ren egennytta då att avstå bonus, inför ett år som torde bli den sämsta i bankens moderna historia?

Attans dåligt helt enkelt. Men jag är inte heller förvånad, tyvärr.