söndag, februari 08, 2009

Öppet brev till tevechefen om tevelicens för datorer

Kära tevechefen.

Vederbörande har nu förstått att man är skyldig svenska staten en kolossal massa pengar.

På landet har undertecknad en av tidens första gamla mackar, den är jämte en T1000 Toshiba från 1986 en raritet, muséal rentav, men macken innehåller modernt nog ett ickefunktionellt tevekort. Båda klarar teoretiskt att surfa, liksom den gamla Commodore 128:an. Men nu räknar vederbörande inte dem. Man antar att även datorer kan kallas veteraner, ungefär som med bilar.

Nej, men detta är alla de brottsliga innehav vederbörande gör sig skyldig till:

Utöver muséeföremålen innehar vederbörande en liten hög gamla utslitna bärbara (3-4), tre hembyggda databurkar med innanmäten som också är en aning föråldrat men definitivt håller för att surfa till SVT:s hemsidor, samt en dator stationaire som vi döpt till monstret, ytterligare ett hemmabygge jag inte satt ihop än, en bärbar som används dagligen och ytterligare en för jobbets räkning. Vederbörande skiljer nämligen på privat och jobb se.
Jobbdatorn får min arbetsgivare betala, eller räknas innehav av apparat även om man inte äger den? Ska licensavgift som arbetsgivaren erlägger inkomstdeklareras som förmån?

Sen har maken en Apple, och en jobbdator som han släpar runt med. Ungarna har varsin dator och dessutom har någon av dem visst ett tevespelstjolahojs som man kan koppla upp på nätet - och då teoretiskt sett surfa in på SVT:s hemsida. Fast de är ju inte hemma så ofta, kanske man kan få uppge halvt innehav då?

Med mobiltelefoner, 2, kan vederbörande surfa och se på teve.
Totalt äger hushållet alltså drygt femton apparater som man - teoretiskt - kan se på teve med genom SVT:s hemsida. För detta har vederbörande undertecknad inte betalat licensavgiften någonsin.
Exempelvis kunde svenska folket igår, visserligen med visst kvalitetsbortfall men ändå, beskåda Melodifestivalen i strömmande video i direktsändning i datorer med kanske tre sekunders fördröjning eller så jämfört med televisionsapparaten, varför den lagtekniskt sett förvandlats till en teve under ett par timmar av schemalagd sändningstid.

Utöver detta har fastigheten även ett antal teveapparater som är vederbörligt innehavsanmälda till Radiotjänst för licensavgift.

Nu undrar undertecknad om vederbörande kan få sitta av sitt brott eftersom undertecknad inte har råd att betala så många licensavgifter.
Och får man ha med sig en dator i cellen även om man inte använder den för att se på teveprogram med den?

Högaktningsfullt

Käringen mot Strömmen

PS.
"Den dag ett schemalagt programutbud i form av en hel tv kanal t ex SVT1 eller kanal 5, läggs ut på Internet kan en pc med Internetuppkoppling komma att betraktas som en tv-mottagare och därmed vara förenat med tv-avgift."
Källa: Radiotjänst.

4 kommentarer:

Margareta Israelsson sa...

Hej Eva!

Skrev en kommentar om TV-avgifter, men har ingen aning omdenkom fram???

Eva sa...

Hej Margareta.

Verkar som blogger har problem med kommentarsfunktionen, jag har inte sett nån kommentar från dig. Snälla, repetera gärna.

Bo Bengtsson sa...

Finansminister Anders Borg vill att vi ska rädda landets finanser genom ökad konsumtion.
Sveriges Radio följer lydigt med.

Var och en ska nu tydligen rädda landet med 2000 sek via licensavgifter.

Hur var det med videokamrorna, borde de inte vara avgiftsbelagda oxo.

Eva sa...

Bo, det var aningen skämtsamt, staten komer inte kräva licens av varje apparat i hushållen. Men i och med att alla, praktiskt taget, har teve men väldigt många fortfarande inte betalar avgiften - så kan man fundera över om det inte är dags att se över systemet lite.