tisdag, februari 24, 2009

Moment 22 i Saab-affären

Sent på kvällen kommer beskedet att Volvo PV får den där efterfrågade lånegarantin om fem miljarder "därför att Ford visar ägaransvar". Citat statssekretetare Jöran Hägglund, icke att blandas ihop med sin namne kristdemokraten.

Tidigare under dagen har jag hört Saab-chefen tålmodigt försöka förklara för Maud Olofsson, och Sven-Otto Littorin, att man normalt tar saker i följande ordning:

Man berättar att man ska sälja.
Man städar. (Det vill säga köper ut leverantörsskulderna).
Sen, för att fritt citera Saab-chefen, är söker man efter ny ägare när man vet att det finns lånegarantier, inte tvärtom, att man först får tag i ny ägare, och sen ordnar lånegarantier.
Det finns lite färre möjliga ägare att välja mellan men saabchefen förklarade att "det är något som vi hade sett som fas två men som enligt regeringen är högprioriterad. Då får vi accelerera den frågan och lägga fokus på det" och lyckades undvika att låta syrlig.

Regeringen har alltså sagt:
Utan ägare inga lånegarantier.
Verkligheten säger:
Utan lånegarantier ingen ny ägare.

Och vips har regeringen försatt sig och Saab i en moment 22-sits, en olösbar ekvation.

Pang pang i två slag lyckas samma näringsministerium med två paradoxer, samma dag:

Vattenfall, indirekt regeringen/staten, satsar 95 miljarder på att öka sitt statliga företagande, i energibranchen.
Det är säkert klokt, men i ljuset av att den nuvarande regeringen gärna driver tesen att "staten inte ska driva företag", ett argument som också använts med hammarslag av den finkänslige statministern i diskussionen om Saab, så ter det sig lite lustigt. Man får förmoda att de 95 miljarder kronor som satsas inte tas från "skolor och sjuka" som ju tydligen lånegarantier till Saab skulle tagits från om man skulle lyssna noga till vad statsministern faktiskt sa.

Och samma regering som nu säger NEJ med kolossla bokstäver till Saab sade alltså ja till Volvo sent på måndag kväll, och tänk, ingen nämnde affärsplanen som ju måste vara fenomenalt fantastisk i jämförelse med Saabs affärsplan som Maud Olofsson dömt ut.
.
En sak tänkte kanske inte regeringen på. Det är att om Saab faller, så faller även Volvo, med största sannolikhet. Sverige är trots allt ett ganska litet land och beroendesambanden och synergierna i bilbranschen är svåröverskådliga men uppenbara.
.
Det finns ett fint ordstäv som lyder att man ska väga sina ord på guldvåg.

Stundtals får man en känsla av att valda delar av regeringen använder bessman istället.
Gone fishing!

Nej, har du som jag ledsnat, kolla den här korta rullen istället om en kille som inte heller väger sin ord på guldvåg, men har desto mer erfarenhet av bessman.

Inga kommentarer: