söndag, februari 22, 2009

Kulturministern borde läsa en bok

Tips till alliansgrupperna i Kulturutskottet, Utbildningsutskottet och en kulturminister som hamnat lite vilse i pannkakan som en reaktion på att konstfacks elever irrar i utkanten av konsten med graffitti-filmer, tunnelbaneförstörelse och Wallraffliknande psykbryt, provokativa därför att de söker det svar de ska söka under sin utbildning - nämligen svaret på frågan
Vad är konst?

Alltså kära kulturpolitiker, istället för att kalla upp konstfacksrektorer och hålla förhör och börja sätta gränser, Läs en bok.
Och betänk att allt sedan en graffittimålare kluddade ner franska och spanska grottväggar för 15 000 år sedan har begreppet - troligen - diskuterats.

Vad är konst?
Duchamps pissoar.
Rauschenbergs get.
Picassos kubism.
Birgitta Ohlssons fotoutställning Ecce Homo.

På nordiska muséet hänger Eddie.
Eddie och hans gråtande kompisar måste jämte "Grindslanten" och kanske ett antal namnlösa sjöbusar, älg i motljus och pastischer på Mona Lisa vara de absolut mest vanliga bilderna som pryder väggarna i svenska hem. Eddie såldes i ofattbara 1,5 miljoner exemplar i Sverige.

Att Eddie nu kommit till Nordiska beror just på detta - att det som fnystes åt, som tarvliga bilder, blev så folkligt populära att konstbegreppet fick ge vika. Eddie blev konst, sen får konstkännare, konstfackselever och vi vanliga dödliga snobbar ge oss och ännu en gång ställa oss frågan:
Är Eddie konst?
Är Eddie god konst?
Det ska du strunta i, vi vill ha Eddie på väggen, sa folk.

Kanske det är åt betraktaren att avgöra vad konst.
Inte åt kulturutskottet.

Kanske förresten Eddie ger oss en antydan vad det handlar om - konst berör. Konst har uppdraget att beröra därför att utan konsten är vi inte människor.
Konst skiljer kanske människa från andra djur, konsten gör i alla fall det möjligt för oss att kommunicera helt oberoende av tiden - vi ser och tolkar ord, bilder och musik som är tusentals år gamla.
Och det som berör, provocerar.
.
.
Som tack för att jag (olovandes!) lånar bilden från Nordiska muséet kommer här bildtexten, en efterlysning till alla som äger eller ägde bilder som föreställde Eddie och hans bedrövade kompisar. Hjälp Nordiska muséet med en kulturgärning:

"Nordiska museet har förvärvat ett gråtande barn. Eddie var ett av de mest populära motiven. Vi vet inte var Eddie bott eller vem som ägt honom. Vi önskar därför komma i kontakt med dig som har eller har haft gråtande barn-bilder i ditt hem.

Vi vill veta var tavlorna köptes, hur du upplevde dem, hur de hängde (ensamma eller i grupp) och i vilket rum.

Vi blir särskilt tacksamma över fotografier av barn-bilderna i din interiör, (dessa bilder lånar vi, kopierar och lämnar tillbaka).

Tack för din hjälp!

Vänliga hälsningar
Maria Maxén
intendent
Nordiska museet, Box 27820, 115 93 Stockholm"

3 kommentarer:

APSE sa...

...kalla upp konstfacksrektorer?

Jag kan lova dig att samtliga rektorer för universitet och högskolor
ser det som självklart att de kan få bli kallade till regeringen och/eller olika utskott. Det är inget konstigt i sig. Och det är väl inte fel att rektorn får ge sin syn öga mot öga med de som står för filolerna, skattebetalarna. Om nu Konstfacks rektor fick en uppsträckning eller ej vet jag inte. Men du tycks veta trots att du inte var där vilket förvånar mig och min rekommendation blir således att du tar kontakt med tv4+ för medverak n i "Det okända".

Eva sa...

Absolut. Det är en av riksdagens uppdrag, att följa upp hur skattemedel används och hur fattade poltiska beslut följs upp.

Men det är mycket mycket sällsynt att allianspartierna - enbart - i ett utskott kallar till sig en rektor för att "höra hur det går till på Konstfack, vad det finns för krav på handledning och vad man har för etiska föreskrifter när det gäller examensarbetet"

http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2493023.svd

Normalt - om nåt händer - ombeds en chef för en verksamhet av hela utskottet att komma för att berätta vad som hänt och normalt brukar utskotten dessutom akta sig för att ge sig in i enskildheter. Normalt brukar man exempelvis låta polisen utreda misstanke om brott exempelvis.

Det finns en skillnad tycker jag.

APSE har missat att mötet ännu inte har ägt rum och att det har debatterats flitigt på kultursidorna i våra största tidningar, bland annat, så jag får gott sällskap i "det okända".

Morfar Lasse sa...

Eva och alla andra,

Grafffitti är konst! (även om den stavas konstigt i Sverige) det ser jag dagligen utanför mitt hus. Graffitti är ofta vacker och dekorativ. Den är ofta förbeställd och "temabunden". Att det sedan finns en avart som kallas klotter, ska man inte sänka graffittin för.

Kika på min blogg, så får ni se vad jag menar.
http://galenskapen.blogspot.com/

ps. Jag stavar grafiti spanskt