torsdag, december 18, 2008

Reinfeldt höll ett bra jultal

Jag noterar att expertisen skrider till verket för att såga Fredrik Reinfeldt jultal.
Och jag delar inte den allmäna analysen därför att han:

  • Blir korrekt citerad överallt, såvitt jag kan bedöma. I Dagens Eko sammanfattar han själv det hela så här.
  • Alla citat handlar om oron för den organiserade brottligheten och vad vi kan göra åt den, en av moderaternas paradfrågor.
  • Jultalet innehöll lite lagom krismedvetande inledningsvis också, men det är inte den delen som återges i nyhetsrapporteringen, och det var sannolikt avsikten.

Det är många som pratar kris nu, och det har som bekant en viss självuppfyllande effekt att varna för kriser. Särskilt om man står där som landets ansvariga statsminister och svara på tusen frågor som har en tendens att börja på Volvo och sluta på statsägd.

Då är det längta efter mammas gata som kan vara knepet. Leta en annan fiende. If you can´t make the dog wag it´s tail, make the tail wag the dog.

Först en dos Varning.
Massa skurkar som kommer undan, dom ska vi klämma åt. Stora skurkar. Internationella skurkar som bryter sig in i villor på morgonekot och i den tappningen är Internationella Ligor, inte våra snälla svenska småtjyvar som bryter ett hus i stöten utan ligor som härjar mitt i julefriden. Påpassligt, dominerade nyhetssändningarna hela förmiddagen.

Sen har vi dom farliga fjortisarna som "misshandlar nån" och som nu ska "synliggöras".
Synliggör femåringarna också så blir det ännu bättre, men innan de gör fel vore allra bäst.
Kanske en investering i skola och förskola för lite mindre grupper och fler vuxna skulle leda till färre fjortonåringar som super, slåss och utbildar sig till grova kriminella brottslingar innan de fyllt fängelslovliga.

(Vad sysslar dom med i Göteborg undrar jag. Där minskar ungdomsbrottsligheten. Har nån underrättat statsministern om att i Göteborg minskar ungdomsbrottsligheten och har gjort det i tio år?
Jag kan inte undanhålla er en sammanfattande kommentar vad man ska göra med den hårdföra kärnan mycket unga, mycket våldsamma som begår grova brott:
- Vi vet vilka de är, men just nu har vi inte rätt verktyg för att nå dem. Jag är övertygad om att om de får en chans – ett jobb, en bostad – så tar de chansen, för de vill egentligen inte vara kriminella.
- De är alltid rädda, de måste alltid titta bakom ryggen, ena stunden är de brottsoffer, andra stunden gärningsmän. Så de mår ganska dåligt , men de bygger sin identitet på att skapa rädsla. Och rädslan har de fått från en hemmaplan som inte fungerar, sa Dan Gaversjö.)

Aha. De som lyckas få ner siffrorna drar slutsatsen att man kunde försöka investera mer på den där hemmaplanen. Skolan kanske. Föreningsliv. Fritidsgårdar.
Statsministern vill att de ska utredas bättre och få fram fler poliser.
Personligen tror jag man behöver göra bägge.
Figth crime - and causes of crime.
För att citera Tony Blair. Alltså slåss mot brott, och brotts orsaker.

Nå, åter till jultalet. Sen kom det vanliga:
Fler poliser, först och främst då en rikspolischef och den här gången en med medborgarperspektiv som ska få söka på annons. (Där fick ni allt veta hut, alla rikspolischefer genom tiderna!)
20 000 fler poliser. Men kära jöstanes. 20 000 fler poliser före 2010? Hur i all världen ska det gå till. Det är fler än vi har nu, sammantaget. Jag antar att han menade 4 000, det vill säga lika många som nu utbildas på tre år om jag inte minns alldeles fel, som en följd av förra justitieministern Tomas Bodströms investeringar i fler poliser plus den nuvarande som lade till 300 platser lite drygt per terminsintagning.
De borde börja komma ut nu ur polisskolan, snart.
Så är det förstås. Och då blir det ju nämligen 20 000 poliser sammanlagt när de där kullarna kommit ut ur polisskolan, de som började före valet 2006 och som går ut nu och de två kommande åren alltså.


Nå, hur som helst - Fredrik Reinfeldt är att gratulera till ett lyckat jultal.
Alla glömde nu morgonens larm från landets kommuner om de kraftigt stegrade kostnaderna för det som förr kallades socialbidrag, en opinion ledd av Anders Knape (m) ordförande för Sverige kommuner och landsting.
Inte heller ägnade medierna sig åt den besvärliga frågan om räntor när nu den amerikanska styrräntan nått botten, bokstavligt talat. Eller finns negativ ränta? Ebberöds bank har jag ju hört talas om.
Inte så mycket kris ikvällens nyhetsrapporteringar och i varje fall inte runt Reinfeldt.
Utan nu hamnade rasket på moderat hemmaplan, trygghet på gator och torg. Fler poliser. Nyp fjortisarna hårt i örat när de gär dumheter. Spärra in buset lång tid och spana lite mer på de tuffaste ligorna.

Wag the dog.

Skickligt.

Inga kommentarer: