torsdag, december 11, 2008

Äntligen bilpaket

Regeringen lägger ett bilpaket på 28 miljarder.
Bra.
Äntligen.

Men varför låtsas regeringen att oppositionen är ansvarslös? Mona Sahlin har tillsammans med miljöpartiet tjatat i drygt en månad på just ett bilpaket med betoning på forskning och utveckling.

Margot Wallström krävde så sent som igår att bilindustrin tar ansvar för det faktum att den negligerat behovet av att utveckla miljövänliga, konkurrenskraftiga, bilar.

Hör Anders Borg i förrgår (utdrag ur Per Ingvarssons artikel i SvD):
Regeringen har kritiserats för att stimulanspaketet som lades fram i förra veckan är för magert. Många experter menar att regeringen borde satsa mer pengar och tillåta större underskott i statsfinanserna under lågkonjunkturen. Men Anders Borg försvarar paketet och menar att den ekonomiska politiken i första hand måste präglas av försiktighet.
– Jag kan absolut leva med att vi har små, kontrollerbara och tillfälliga och underskott. Men jag är väldigt orolig när man riktar förslag som i praktiken skulle göra att vi får omfattande och långvariga underskott. Då blir det omedelbart en diskusion om trovärdigheten för ekonomisk politik.

"Regeringen har under de senaste veckorna gått en hård brottningsmatch med oppositionspartierna, som krävt ett snabbt stimulanspaket för att möta lågkonjunkturen. Anders Borg har kallat oppositionen för lättsinnig."
Göran Eriksson i SVD 30 november.

Det ska bli intressant att se vilka krav regeringen faktiskt ställer på svensk bilindustri för att få ta del av stödet. Och om någon journalist törs ställa regeringen frågan hur det kommer sig att ansvarslöst och lättsinnigt för två veckor sedan - i oppositionens förslagspaket - är regeringens politik idag.

- Vi kommer att utöva betydande makt över hur pengarna används. Det ska säkra en utveckling och omställning, säger Borg.
Hur?

Nu invänder säkert nån att man är gnällig. Att regeringen måste vänta in besked från USA och förankra gentemot EU:s medlemsstater så att man inte ger stöd som bryter mot EU:s överenskommelser.
Kanske det.
I så fall är det inte som regeringen nu hävdar att det handlar om kreditgivning, handel och FoU-stöd, utan då handlar det om en slags statligt ingripande av annat slag och det kunde kanske förklara att regeringen plötsligt och samtidigt startar ett nytt statligt bolag:
- Det är som ett forskningsinstitut, var det ska ligga och hur det ska se ut är inte klart än, sade Maud Olofsson.

Inga kommentarer: