måndag, november 24, 2008

Fullmäktigedebatt utan poäng

Knepig fullmäktigedebatt om budgeten måste jag säga.

Jag gjorde några iakttagelser om helheten som oroar:

 • För första gången på väldigt många år har de fackliga organisationerna oroat sig så till den milda grad över budgeten att de krävt att mbl-protokollet skulle delas ut till alla fullmäktigeledamöter. Läs det noga!
 • För det andra finns inte många spår av någon slags krisinsikt i alliansens budget. Den moderatledda alliansen plockar av 19 miljoner ur Väsbyhem, det kan kanske vara motiverat i sig, men användningen av pengarna är sänkt skatt med 20 öre (motsvarar 15 miljoner kronor i kommunens budget eller två liter mjölk i månaden för den som är arbetslös).

Däremot har man inte tagit höjd för följande väntade utgifter:

 • inflation och löneökningar. Kanske det inte behövs om ekonomin stagnerar? Det ska "effektiviseras", men inte ett ord om hur eller om konsekvenserna av effektiviseringar
 • en procent statlig peng försvinner rakt över disk eftersom staten sänker arbetsgivaravgiften och påpassligt sänker statsstödet lika mycket
 • hyran för den nya gymnasieskolan som torde bli minst 30-40 miljoner kronor per år, inte ett öre är anslaget för den utgiften
 • eller förväntade kraftiga kostnadsökningar som en direkt följd av att folk faller ur sjukförsäkringen, a-kassan och att arbetslösheten riskerar skjuta i höjden - dvs försörjningsstödet (socialbidraget hette det förr) ökar kraftigt redan nu, och för det har kommunstyrelsen petat in 1,3 miljoner kronor, det är inte särskilt troligt att det räcker
Man känner sig som i en dråplig Monty Pythonsketch (Departement of Silly talks) när jag läser, mitt under fullmäktigedebatten, i min telefon om en bloggande partivän som sänkte skatten i en s-styrd kommun samma kväll med tio öre.
Eftersom jag vet att den kommunen har tagit höjd för:

 • satsningar på boende
 • behovet av ökat försörjningsstöd
 • satsningar på skola, på barn och ungdomar och på fritid
 • samt satsningar på äldreomsorg och sociala frågor
 • Och nytt bibliotek

Och de har en nettoinlfyttning på 750 personer när vi i Upplands Väsby inte har någon inflyttning att tala om.

Och exakt samtidigt hör jag från talarstolen hur ett av kommunalråden på allvar meddelar att just hennes nämnd absolut borde få kunna gå med underskott i budgeten just på grund av att trycket på försörjningsstödet ökar. Man häpnar, men det var väl att skriva på snubbelkontot kanske.

Det är inte den moderatledda alliansens skattesänkning jag är ute efter, det är ansvaret, helhetsansvaret.

Ansvaret för ekonomin, insikten om att det är sämre tider på väg. Behovet av att skaffa både vantar och mössa och snöskyffel, när alliansen låtsas att det duggar lite och är sommarvarmt ute. Nåja, det var lite orättvist, de signalerar nog krismedvetande, men mest med munnen och mindre i aktiv gärning.

Nej. Rusta för oväder och skaffa en riktigt bra byggspade som tillåter byggande för hyresrätt, byggande för boende. Byggande för jobb.

Och fundera på om det där med fler hemtjänsttimmar per krona har en baksida också, som riskerar att leda till ett elände. Endera för enskilda före detta kommunanställda, eller också i ett accelererande kompetenstapp i äldreomsorgen:

För det är inte bara ålderstrecket de faller för, hemtjänstanställda som strax går i pension. Om ett år eller två kommer den ena efter den andra av hemtjänstvårdare i eget företag inse att de har missat pensionen för tredje året i rad eftersom inkomsterna inte räcker till att sätta av för pensionssparande. Så de försvinner till andra jobb.

De inser att de blev lurade. Lurade på sin avtalspension.
...


Att ta höjd för, betyder i det här fallet att försöka förutse sämre tider. Att våga investera i rättvisa åtgärder istället för att halka omkring i lite gammalmodiga idéer att sänka skatter för skattesänkandets skull.

Vi behöver nu ansvarsfulla politiker på alla nivåer, även i vår lilla kommun. Räkna om. Jag lovar att jag ska applådera modet hos den som törs det.

Jag tycker i själva verket det är rätt så enkelt:
Framgång kräver rättvisa.

Men orättvisa åtgärder hjälper inte mot några problem. Inte några!

Vi då sossar då - tog vi höjd?
Ja, men antagligen inte tillräckligt. Jag tror även vi socialdemokrater kommer att tvingas lägga fram en krisbudget i vår, tänka om. Och jag hoppas verkligen att jag har fel, att det inte blir massarbetslöshet, att tillväxten tar fart igen.
..

2 kommentarer:

Elof sa...

Som kommunpolitiker, inblandad i budgetarbetet, kan man inte annat än häpna. Märkvärdigt.

Eva sa...

Hej Elof - och men eller hur!

Risken är väl att Väsby hamnar på en av Elofs topplistor.
Läs dem. Roligt grepp!