söndag, oktober 19, 2008

Var fjärde amerikan utanför sjukvårdssystemet

Det är söndag.
På CNN igår kväll såg jag att andelen amerikaner som helt saknar sjukvårdsförsäkring gått upp med 3 procent och att var fjärde amerikan står helt utanför sjukvårdssystemet.

En bildad, välvårdad man som tappat en tand i underkäken berättar hur det är att ha cancer, sakna medel till medicin och inte ha försäkring. Han har skulder på över 200 000 bara i vårdkostnader, och tvingas ändå slarva med läkarbesök, medicin.
Han spelar inte med sitt liv. Han konstaterar att han stängs ute från möjligheten att välja det, utan bitterhet. Snarare är han saklig i tonen så som den som gett upp kan bli oerhört saklig - och han konstaterar att många, som han, kommer alldeles försent till vård för att det överhuvudtaget ska gå att rädda liv.
Systemet stängde dem ute från hjälp i tid.

En annan siffra dunkar till i CNN:s jingeltäta berättelse och där framgår nu att andelen amerikanare som besöker välgörenhetsfinansierade sjukhus ökat med sju procent till över 25 under det senaste året.

Nu är berättelsen framförd av den utslitna, förtvivlade personalen på en akutmottagning som konstaterar att de redan nu går på knäna, tvingas välja mellan extrema fall och ännu mer extrema fall av behov och att antalet ökar varje vecka i takt med att folk förlorar sina jobb.

Var fjärde amerikan tvingas be om allmosor för att få vård, i världens rikaste demokrati.

Det är en social katastrof som pågår.

Inga kommentarer: