torsdag, oktober 30, 2008

Vad har Lars Calmfors gemensamt med mordet på en förortspojke?

Lars Calmfors heter en regeringsrådgivare till ekonom (ordförande i regeringens finanspolitiska råd) som tycker att regeringen borde dela ut 4000 kronor till varje svensk för att få snurr på ekonomin. Hans motivering är att den amerikanska regeringen gjorde så och fick snurr på sin ekonomi.
- Hmm. ?

Nu ska vi se här. Han pratar om att dela ut 36 miljarder.
Jag vill minnas att biståndet ligger nåt åt det hållet årligen och jag är beredd att slå vad om att Calmfors har en ekonomisk teori om att 36 miljarder utdelade till världens behövande hindrar fattiga länder i deras utveckling eller nåt åt det hållet. Det är för att de är fattiga och inte som vi; vita, rika, vackra och som Calmfors bildade och kloka. Och absolut inte korrupta.

Och att en regering som förklarat sig motståndare till bidrag ska vidta denna julklappsliknande åtgärd.
En lätt surrealistisk tanke men man börjar vänja sig sedan en republikansk regering som förstatligat amerikanska banker, nu försöker skrämma medelklassamerikanen från att rösta på Barack Obama genom förfärliga påståenden som att "Obama ska sprida välfärd omkring sig", underförstått höja skatten och slösa med pengarna.. En strategi som dessvärre kan gå hem.

Calmfors har två alternativ till.
Mer pengar till offentlig sektor, dock utan att definiera vad han menar med det. Fler lärare kanske? Det vore ju bra. Spridd välfärd kanske?
Eller att sänka arbetsgivaravgifterna. Tja, den här regeringen höjde ju min och alla andra småföretagares arbetsgivaravgift med ungefär nästan 10 000 per år så en del av det tillbaka kanske vore bra.

Men jag har ett förslag- ta mina 4 000 och den sänkta arbetsgivaravgiften och ge de pengarna till folk som behöver dem istället.
Arbetslösa. Sjuka. Studenter. Pensionärer med låga inkomster. Ensamstående, lågutbildade mödrar i förort. Alla landets undersköterskor, städerskor, barnskötare utan utbildning.
Eller bygg bostäder åt bostadslösa tiggare i Stockholms innerstad.

Dom gör garanterat av med pengarna också, och det skapar kanske lite rotation i ekonomin.

För jag, jag samlar dumt nog i ladorna och amorterar mina skulder eller gömmer pengarna i madrassen vilket är sabla knepigt eftersom jag sover på en resårmadrass och alla mina surt sparade kronor trillar ner i bonellerna och försvinner skramlande därnere i madrassmörkret.

Sånt sparande och gnetande snurrar ingen ekonomi snabbare på. Och det gör jag både i rollen som min egen arbetsgivare och som firmans anställde. Av känslomässiga skäl. Jag tror nämligen jag kan få nytta av sparade slantar sen eftersom jag tror det är kristider på ingång.

I samma surrealistiska andra läser jag att inte bara komikerparet som gjorde ett grovt sexistiskt övertramp i en BBC-show sänd i radio har fått avgå, utan även BBC-chefen för den aktuella radiokanalen.
Men de där killarna som lånade ut pengar till tomluft, belånade för högt och allmänt ställer till med kaos på finansmarknaden sitter kvar. World Wide. World Wide Weird.

Lessons to be learned:
Om du gör av med pengar. Gör av med formatet miljarder så kommer du alltid undan med det.
Men om du saknar humor och ändå uppträder i radio - eller tevesända humorprogram. Försök vara rolig så det knappt märks. Och sänd sedan inte programmet.

Och ska du slå ihjäl en tonårskille. Gör det i värsta Stockholmsförorten typ Kista, Rinkeby, Skärholmen. Då slipper du debattprogram, demonstrationer, Anders Carlberg och Fryshuset, alla förståsigpåare och psykologiska förklaringsmodeller, och än mer löpsedlar i flera veckor och framförallt inga bekymrade politiker. Eller?
Förortskids slåss. Yesterdays news.
Såvida inte förorten råkar heta Danderyd, Lidingö, Djursholm eller Saltsjöbaden förstås. Och det var rika stekare som slog ihjäl någon.

Det där har Lars Calmfors alltså gemensamt med förortspojken i Husby som blev ihjälslagen - för vad?
Att det är obegripligt.

Tills jag fick ögonen på den här artikeln i Jusek-tidningen och allt står i ett förklarat skimmer.
Nationalekonomer som styrs av känslor istället för förnuft är lika svårbegripliga som när sju unga män med kniv styrs av känslor istället för förnuft en sen lördagskväll för två veckor sedan i Husby.

(Sen får jag se TV4 på webben göra reklam för nyheterna:

FINANSKRISEN:
Börsfesten fortsätter - upp fem procent
För tredje dagen i rad gick Stockholmsbörsen klart uppåt
Carnegieaktien fortsätter rusa

Finanskrisen är alltså börsuppgång tre dagar i rad.
Vad är motsatsen?

Helt logiskt är det i samma dags nyhetssändning Calmfors delar ut sitt tunga råd till regeringen om att dela ut 4 000 kronor till alla medborgare för att få fart på ekonomin.

Å andra sidan kontrade Maud Olofsson genast i samma nyhetssändning med att regeringen har en helt ny strategi för att möta arbetslösheten:
Regeringen tillsätter sex nya samordnare som ska möta krisen (det gör inalles tio stycken) och Maud Olofssons beskrivning av vad samordnarna ska göra låter så här:

"Samordnarna ska träffa människor som blivit arbetslösa och diskutera hur de ska gå vidare med livet.
- De ska ställa frågor som ”Vill du ha ett nytt jobb?”, ”Vill du starta ett företag?”, ”Är det en utbildning du behöver?” De ska finnas nära människor som är oroliga, säger Maud Olofsson."

Och hon låter mycket engagerad och entusiastisk när hon säger det där och jag är säker på att de 13 556 som varslades under oktober månad nu blivit mycket lugnare.
Citatet från TV4 Nyheterna, torsdag den 30 oktober.

Ack ja. Om det inte vore så allvarligt skulle det vara rätt komiskt.
Förslaget till krispaket alltså:
4 000 till varje svensk i engångsbelopp.
Och sex samordnare som ska träffa arbetslösa och fråga "Vill du ha jobb?"

Jag ser genast att regeringen kan vidta fler kraftfulla åtgärder:
För att kapa vårdköerna anställer man några ungdomar i vit rock som kan ställa frågor till sjuka som "Hur mår du?"
För att fixa bankkrisen anställer man några finansvalpar som skäller ut låntagare som inte betalar: "Hur kunde du? Behöver du låna lite mer?"
Fler poliser i trafiken, fyra konstaplar till exempel, som säger "Hur kör du egentligen människa?" och hytter med batongen.
Tre ståuppare i räddningstjänsten som kan besvara stenkastning och anlagd brand med lustigheter som "Tänt var det här!" Eller "Där det brinner har jag släkt" och kanske "Ge hit tändstickorna ungjävel, det är jag som är fyrvaktare"
Sen tar man en opposition som kan bilda hejaklack och säga "Vad var det jag sa?" eller "Dumma dig" till varandra så media får nåt väsentligt att intressera sig för.
Och slutligen en lärare som kan fråga: "Vad heter huvudstaden i Mongoliet?" och sen hävda att den heter Peking bara för att se reaktionerna och sen skriva ut UG på alla elever oavsett vad de svarar. Ja, eller nån annan lämplig bokstav. P till exempel.

P som i punkt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kvartalsekonomi och anställningstrygghet per kalendermånad.

Träffade lillbrorsan i eftermiddags. Han är hemma en sväng över dubbelhelgen för att tända ljus på pappas grav.

Han berättade att han fått fast jobb. På ett bemanninsgföretag.
Versktadsindustriföretaget han jobbar för varslade 45 i förra veckan, industrin hans sambo jobbar på varslade 60 veckan innan och den Stora Lastbilstillverkaren i staden där han bor har nu varslat över 600. Bara i den staden.

Men bemanningsföretaget blomstrar som aldrig förr. Det är ju enklare för verkstadsindustriföretagen att ta in tillfällig arbetskraft från bemanningsföretag som man snabbt kan kicka än att ha egen personal som ställer en massa krav på medbestämmande,facklig aktivitet och andra besvärligheter.

Och anställningstryggheten på bemanningsföretaget då? Tja, om uppdragen sinar har han en så kallad uppehållslön på XX procent av lönen i 30 dagar och sedan får han gå.

Nog börjar det allt bli lite kyligt i Sverige.

/Erik

Eva sa...

Ja.
Det drar himla kallt överallt nu.

En gång i tiden hade vi ett förbud mot det där i Sverige. Bemanningsföretag istället för fast anställda.
Eller vilket börjar bli väldigt vanligt också:
Man kickar folk från kommunen. Erbjuder dem - att mot marknadsmässiga villkor - köpa egen maskinell utrustning och sen köper man snöröjningen, vägarbetet, parkunderhållet, skolmatlagningen osv per timme av småföretagaren istället.
Samma person.
Samma tjänst.
Men billigt. Och utan förpliktelser. Uppsägningstiden är fem minuter.

Det där står i skarp kontrast till skolan som man alltså delar ut, givet att Skolmyndigheter gett klartecken kan vem som helst driva dem och bara skicka en räkning.
Kommunen kan överhuvudtaget inte förhandla eftersom det aldrig sker en upphandling.
Uppsägningstiden oändlig.
Avtalet inte förhandlingsbart.

Och vinsterna på den kanten stiger.

Brr.