torsdag, oktober 09, 2008

När byggbodarna sover ökar arbetslösheten

En av kvällstidningarna har lyckats samla ihop veckans många varsel till en kartbild. Från norr till söder duggar nu uppsägningar. Det kan regeringen inte göra något åt.
Men en smula empati kanske skulle vara klädsamt innan man påstår att det kommer att underlätta för alla arbetslösa att man sänker skatterna.
Jag förstår hur statsministern tänkte, tror jag: med 15 miljarder i sänkta skatter kommer mer pengar konsumeras, som ger jobb i Ludvig Svenssons gardinfabrik.
Det är bara det att resonemanget brister på en punkt, och det är att om arbetslösheten skenar iväg - då hade trots allt en tidig satsning på utbildning, forskning och infrastruktur gett mer jobb i den där gardinfabriken.
Arbetslöshet kostar både för den enskilde och för samhället. I synnerhet i dessa dagar då en halv miljon människor har fallit ut ur a-kassan varav några börjar dyka upp snart som nya mottagare av det som förr kallades socialbidrag men nu heter kontantstöd.

Jag längtar efter fler byggkranar.
Färre byggbodar uppstallade längs järnvägen i Upplands Väsby, där av någon anledning väldigt många bodar står och sover oanvända när byggjobben tryter.
Behövs det kanske fler investeringar nu, istället för den där sänkta skatten? Kanske lite snabbjärnväg? Hyreshus till barnfamiljer. Fler moderna skolor.
Vad tycker du?

Väck byggbodarna!

Inga kommentarer: