söndag, oktober 12, 2008

Det är klart att Mona Sahlin har rätt

Plötsligt hör jag normalt sansade personer fara iväg och jag känner att jag bara måste vara motvalls nu igen.

Mona Sahlin offentliggjorde att samtalen med miljöpartiet är fruktbara. Det finns grund för ett långsiktigt samarbete.
Och hon ställer krav på vänsterpartiet att de ta ett ekonomiskt ansvar om de vill vara med och leka.

Och det tar hus i helvete i s-partileden.

Svensk socialdemokrati har alltid bemödat sig om en ansvarsfull ekonomisk politik. Man kan diskutera om det alltid varit lyckosamma ansträngningar, men den grundläggande idén har funnits med sedan kriserna på 1920- och 1930-talen:
En ansvarsfull ekonomisk politik skapar bättre förutsättningar att kunna hantera till exempel en finansiell kris som den vi nu ångat in i.

Jag tycker Mona Sahlin gör rätt, v måste hållas kort på grund av partiets tendens till ansvarslös hållning i ekonomiska frågor.
Men jag är uppriktigt sagt lite bekymrad över samarbetet med miljöpartiet också och det beror på att jag inte litar på dem heller. Ett enda exempel av flera på varför:
mp gjorde upp med den samlade högern - utan att ha berett ärendet ordentligt - att vem som helst på vilka grunder som helst ska kunna ta över en kommunal skola eller en förskola, det som nu kallas avknoppning och är ett gissel framförallt i storstäderna där det finns mycket pengar för rektorer att tjäna på att "avknoppa" sina skolor.

Det förtjänar att kallas vid sitt rätta namn:
Det handlar om privatisering och alltför många privatiserade skolor läcker nu ut skattebetalarnas pengar i vinstsugna nyblivna skolägares fickor istället för till skolmat, böcker och lärarlöner.
Hade privatiseringen handlar om pedagogik, om lärarekollektivs eller föräldrars vilja att göra saker lite annorlunda så hade frågan varit politisk. Nu handlar det om en slags förskingring av skattemedel som vi ville skulle gå till barnens framtid.

Om det går att samtalsvägen i lugn och ro beta av frågor så man slipper den sortens oövertänkta överraskningar signerade miljöpartiet så är de grundläggande förutsättningarna nära för en stabil politisk utveckling de kommande åren.
Det gäller inte minst behovet av att föra både en utvecklande landsbygdspolitik och en storstadspolitik värd namnet. Och vi har miljö-engagemanget gemensamt, det är dags för ett grönt folkhem under ordnade former.

Mona har rätt och hon går i fotspår att lära av - Per Albin Hansson hade också insikten att reformviljan måste balanseras med både ekonomiskt ansvar och med insikten att en välfärdsnation byggs av alla tillsammans, ett folkhem har plats också för finansvalpar och de svikna grannarna i Täbys villaområden som maktlöst sett cementhögern dela ut traktens enda gymnasium till rektor som present, trots en fullkomlig storm av protester från alla håll.

Så vad Mona sa - nämligen att v får vara med om de kan diskutera en ansvarsfull ekonomisk politik - drunknade i chocken att hon hela tiden menat vad hon också sagt; nämligen att samtalen med mp och v syftar till att hitta ett stabilt långsiktigt samarbete.

Det är skada bara att inte fler partivänner hörde det utan föll för frestelsen att hojta "avsky" på ryggmärgsreflexer, och i synnerhet gäller den kritiken de som har ansvar att veta lite bättre än oss andra dödliga - ledarskribenter, opinionsbildare inom s, debattredaktörer och proffs-tyckare.

Sansa er.
Alternativet heter inte Mona Sahlin med egen majoritet.
Alternativet heter Fredrik Reinfeldt och de fyras gäng. I vilket ingår mp. "Fem på nya äventyr i en badtunna i Högfors", det vore en rysare det.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Tord Oscarsson sa...

Jag har också kommit till insikt tack vare lång erfarenhet att partier som vill ha med framtidena att göra måste som Mona är i färd med nu forma den socialdemokratiska politiken och bygga broar för att säkra möjligheter att genomföra den. Jag har lokalt samarbetat med Mp och V under många år. Det är inget ovanligt eller märkvärdigt att samarbetet kan var mer eller mindre intensivt med det en eller den andra partiet. Det får man komma överens om. Mona är i mina ögon en erfaren och skicklig politiker. Hon är värd allt stöd.

Tord Oscarsson sa...

Jag vill tillägga att den stora krisen för finansieringinstituten och ytterst hela marknadsekonomin gör det särskilt viktigt för S som åtnjuter så stort förtronde kan pejla in en väg mot framtiden. Vara med och garantera jobb och välfärd.Globaliseringen som ökat tempot i politiken oerhört gör det än mer nödvändigt att bygga allianser där man är överens om viktiga principer - inte minst i fråga om ekonomin.

ckrantz sa...

Även i Göteborg har samarbetet fungerat utmärkt med MP hittills över flera valperioder. Till skillnad från med V som hoppade av efter en konflikt om budget.

GBG's PD stödjer också samarbetet med MP utan större farhågor som det sägs nedan.

E-Nyheter Göteborgsområdet nummer 10 2008, 11 oktober

Innehåll:
Vi står bakom beslutet om samarbete med mp
I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:
Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på.
De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.
Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.
Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.

Annika Andersson Ribbing sa...

Åh vad jag har längtat efter ett käringinlägg som detta. Hatten av - tack!

Annika

Bo Widegren sa...

Lustigt med din verklighetsbeskrivning. Den stämmer ju inte med Monas. Och ditt enda argument att "det är klart att Mona har rätt" ger ju inte mycken vägledning. Det är f.ö. litet övermaga, ja rent respeklöst att avfärda meningsmotståndare med att man hojtar "avsky" med användning av ryggmärgsreflexer. Eller är det möjligen så att du är dåligt orienterad i människans biologi och tror att tänket och förmågan att överväga är förlags till ryggmärgen?

Eva sa...

Tack både för stöd och mothugg.
Nej Bo, jag avfärdar inte meningsmotståndare. Men jag ser inte alternativet i armgång med vänsterpartiet som fortfarande inte kunnat göra upp med sin kommunistiska bakgrund, inte i en fortsatt zigzag som vi haft sedan 1930-talet och inte i en blocköverskridande överenskommelse eftersom fp och c smällt igen dörren så det skallrat i rutorna. Gör du det? Kan du se ett regeringsalternativ med Björklund? Eller Olofsson?
Så vill vi faktiskt vara med och göra skillnad på andra sidan 2010 så kanske en rak relation med mp kan vara ett alternativ.
Och jag beskriver i min blogpost varför men du kanske inte förstod exemplet riktigt. Mp far iväg - även lokalt här i min kommun - plötsligt utan förvarning och gör upp med högern om sånt som att privatisera skolor, sälja allmännytta och en del annat som jag inte alltid är odelat förtjust i.
Kan vi samarbeta och slippa såna dikesresor är mycket vunnet. Ge och ta under ordnade former så att säga.

Men jag ska säga att jag blir inte arg på dig, utan på alla sk tänkare som ägnar hela sin vakna tid åt politik och ändå inte kan uttrycka sig nyanserat och tänka efter före. Alldeles för många av dem jobbar just nu på ledarsidor och som proffstyckare i radio. De gör mig besviken, rejält besviken till och med. De borde vara bättre pålästa och de borde ge sig tid att se inslag de kommenterar innan de gör det. Det finns inga pudlar. Mona har sagt samma sak konsekvent.


PS jag är dessutom alldeles alldeles säker på att fina opinionssiffror inte vinner val. Men att brist på ödmjukhet och ovilja att kompromissa kan leda till att man förlorar dem.
Frågan är om det finns någon s-princip värd 500 000 ytterligare utan a-kassa.
Eller ytterligare 35 000 utslängda ur sjukförsäkringen?


Eva