lördag, oktober 25, 2008

Det blir en jordskredsseger för Obama

Det blir inte bara en demokrat som president i USA. Det blir en skrällseger. Det blir ett ökat valdeltagande för tredje valet i rad och det blir framförallt en enorm förstärkning i en grupp som normalt inte röstar men nu strömmar för att köa till valurnorna - de unga som Obama har övertygat om vikten av att gå och rösta.

Gamla republikanska fästen har svängt, North Carolina t.ex. Eller Virginia. Eller Georgia, också en sydstat, där McCain ledde med 15 procent men gapet nu är mindre än fem procent och Obama i vissa opinionsmätningar senaste veckan har gått förbi.

Men det som avgör är de gamlas röster. 65-70-åringar som svängt en gång från McCain till Obama ska drabbas av en praktskandal av sällan skådat slag innan de svänger tillbaka igen.
Sen kan man konstatera att den här gången är medierna på Obamas sida, i alla fall det som sipprar över till oss på den här sidan Atlanten av medias bevakning.

Med det sagt:
Så många andra skriver oerhört mycket mer insiktsfullt och kunnigt om det amerikanska valet, varför Käringen avstått. Andra gör det bättre.
Men det här är två tips jag inte vill undanhålla ändå och som jag inte sett på svenska bloggar:
Kartan över alla opinionsundersökningar där det nu dag efter dag är stater eller rättare sagt en mängd elektorer - som blir säkra Obamaröster.

http://www.pollster.com/

Och sen ett par filmer nu igen.
Först en oerhört seriös intervju med skådespelaren Matt Damon, en av de mer sedda filmsnuttarna på YouTube. Han pratar om varför han är en smula skeptisk till Sarah Palin som vicepresident.

Och så den senaste skrällen som förbjudits av YouTube men som fem miljoner hann titta på innan den togs bort igår kväll efter bara några timmar. Den ligger dock på NBC:s hemsida - ur senaste avsnittet av Saturday Night Live show.

Detta aktualiserar igen frågan om kombinationen av humor och internet som valvinnarverktyg.

Apropå det ser jag att Jonas Promemorian kritiserar Mona Sahlin för att hon medverkar i lanseringen av YouTube på svenska.
Jag delar inte hans uppfattning riktigt.
Jag tycker nog man kan tala väl för kommersiella produkter som bidrar till att sprida det fria ordet.

Men med desto större kraft bör hon å andra sidan delta i debatten om YouTube, Google och andra gigantiska aktörer kan ägna sig åt att vara censorer, som nu i fallet med ovanstående film (eftersom det förefaller som om det inte handlar om upphovsrätt den här gången) men framförallt ständigt är fallet med närvaron i totalitära stater som Kina.

Det är hur som helst också en intressant debatt eftersom vi inte uppfattar Internetkanalerna som kommersiell verksamhet, trots att det ju är enorma belopp det handlar om. Facebook, Youtube, alla sökmotorerna - allt handlar ytterst om miljarder pengar.

Men Wikipedia är än så länge inte kommersiellt, liksom min webbläsare Firefox och mitt epostprogram Thunderbird är det produkter av idén att dela på kunskap för att berika mänskligheten, ett stickspår från den oheliga alliansen mellan entusiastiska *Linux-byggare och NASA.
Alltid är man någons samvetsfånge...


-------
* Linux är ett operativsystem för datorer, skapat av finländaren Linus Torvalds och utvecklat av miljoner användare i hela världen som just ett gratis alternativ till främst Microsoft. Det är dessutom okänsligt för virus och trojanska maskar, uppdateras ständigt och mycket mycket snabbare än de kommersiella konkurrenterna på att täppa till bristerna.

Ubuntu, en av Linux-varianterna, är ett vanligt alternativ för skolor i tredje världen eftersom det går att skräddarsy, är anpassat till utbildningssektorn, drar lite kraft i en dator och är stabilt. Ubuntu är det språk som borde användas i svenska skolor också och motorn för utvecklingsarbetet finns i södra afrika, eller egentligen i en enda persons drivkraft, Mark Shuttleworth, sydafrikansk entreprenör - kontinenten Afrikas förste rymdfarare och ett gigantiskt personligt nätverk med tusentals involverade runt detta projekt. Om fem dagar släpps den senaste versionen, och den här gruppen har bara jobbat i fem år med utvecklingsarbetet.

Ännu ett exempel på att det trots allt finns hopp för mänskligheten.

Inga kommentarer: