onsdag, oktober 08, 2008

Ansvarsfull Bildt samarbetade med (s)

Mona Sahlin erbjuder sitt stöd för att gemensamt blocköverskridande hantera finanskrisen. Det svar hon får av statsministern väcker en del frågor.

- Så länge inte det politiska systemet gör anspråk på omfattande användning av skattebetalarnas pengar är det svårt att förstå vad samtalen skulle innehålla, säger Fredrik Reinfeldt till DN.
- Det finns en risk att sådana samtal utnyttjas för partipolitiska syften, av en regering eller av en opposition som inte förstår att ta ansvar i ett svårt läge. Viljan att få uppmärksamhet kan ta över intresset att agera för Sveriges bästa.

Säger han enligt DN. Men han kan ju vara felciterad förstås.

Annars tycker nog i alla fall jag att det hade varit en smula mer statsmannamässigt och ansvarsfullt att säga som det är:
- Vi måste enas, som under krisen 1992.

(Den 20 september 1992 lade regeringen Bildt och socialdemokraterna fram ett gemensamt krispaket. Det var efter att riksbanken höjt styrräntan till 500 procent. Krisen hade då varat sedan 9 september, eskalerade den 16 september och mynnande ut i ett gemensamt förslag tre dagar senare. Dagen efter krispaketet gick räntan ned igen och den akuta krisen var avvärjd.)

--

Var går gränsen, menar exempelvis Reinfeldt, med uttrycket "omfattande användning av skattebetalarnas pengar". 1 400 miljarder är vad notan är uppe i enligt IMF:s senaste prognos, i form av realiserade kreditförluster.

Och tydligen finns inte substantiellt innehåll värt att dryfta med oppositionen inför förhandlingar med européer som valt att vara med i EMU, vilket ju Sverige inte är. Utanförskap är att skrapa med foten, ha mössan i handen och be om lov att få komma in och försöka förklara för börshajar och finansvalpar "the what we call the swedish model, the wellfaresystemet."
Vi får hoppas att Anders Borgs argumentation på skolpojksengelska lyckas beveka Sarkozy, Merkel och Brown eller rättare sagt, deras respektive finansministrar. Till vad är dock oklart. Det är bråttom att nå enighet, men kring vad. Vilka krav Borg försöker framställa är aninen oklart.
En monteär union, enade regler för centralbankers agerande, att soldiariskt bära ansvaret för att inte finanssystemet kollapsar, såna saker?

Så en liten privat vendetta apropå finanskrisen.

En av mina riktigt unga politiska meningsmotståndare i det blå laget läser min blogg ibland, jag tror han får betalt för den saken. Så Johan - här nu en godbit för dig:

Minns du när du letade efter min kritik mot regeringens ekonomiska politik och undrade om jag inte borde ta tillbaka den där kritiken nu när det går så bra med svensk ekonomi och så där?

Här är inlägget du letade efter den gången men inte fann: Skrivet i augusti 2007 efter att Klas Eklund skrivit en läsvärd debattartikel i DN med en varning om risken för en finansiell kris.

Och min kritik kvarstår. När massor av pengar, i form av minskade skatter, går ut i konsumtion och pumpar upp ekonomier som stagnerar (mindre produktion trots fler i arbete, högre lån på hus) samtidigt som inflationstrycket för första gången på många herrans år har ökat, så inträffar det förr eller senare att de där svarta hålen blir synliga.

Luften pyser ur bubblorna därför att pengarna har gått till konsumtion istället för investeringar eller utbildning, forskning, sjukvård, skola och såna saker.

Det är en galen ekonomisk politik alldeles oavsett var ideologierna gör hemma, det är ekonomin som inte tål experimenterandet. Marknadstroll är som karies, smyger sig in och plötsligt är det stora hål nånstans och det kan göra väldigt ont att laga dom.

Precis när jag skrivit detta ser jag att Ingvar Carlsson skriver om den där uppgörelsen 1992 på DN Debatt idag.

Andra bloggar intressant om: , , , , ,

4 kommentarer:

Donald sa...

Det är intressant att läsa hur (S) försöker skylla över sina egna misstag på (M). EMU-samarbetet som Sverige tackade nej till efter folkomröstningen hade de flesta motståndarna bland (S),(V),(Mp) och kvinnor i alla partier. Och (S) är bara så infernaliskt avundsjuka på att (M) fixar det här utan att ni får vara med.
Jag vill göra ett tillägg till EMU; jag har inte mött nån invandrare hittills som var mot euron. Varken kommunist eller kapitalist. mvh Donald Balhuizen

Anonym sa...

Den nuvarande krisen kommer från omvärlden och krisen sköts bra av den nuvarande regeringen.
90-talets ekonomiska kris var den dåvarande s-regeringens fel - inte de borgerligas
Se länken http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17078.ab

Anonym sa...

Den nuvarande krisen kommer från omvärlden och krisen sköts bra av den nuvarande regeringen.
90-talets ekonomiska kris var den dåvarande s-regeringens fel - inte de borgerligas
Se länken http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17078.ab

Eva sa...

Den som inte lär av historien bör akta sig för att sia om framtiden.