lördag, september 27, 2008

Svensk underrättelseverksamhet

Satirvarning!

Det känns bra och tryggt på nåt sätt att en specialdomstol ska bedöma om man får spana på ord som, ja vad vet jag, nitroglycerin kanske. På tjugotvå språk eller så... Den lär få väldigt mycket att göra.

Och sen att den enskilde ska underrättas om signalspaningen. Gäller det förresten även den gamla traditionella spaningen på etervågor också?
Och hur kommer detta att formuleras?

Genom underrättelser såklart!

"Herr Putin. Härmed underättas ni om att Försvarets radioanstalt har signalspanat på er hemliga brevväxling med NN angående Sydossetien. Vi vet nog!
Hälsningar Calle."

eller kanske:
"Bäste herr Ladin. Vid signalspaning har framkommit att ni planerar hiskeliga dåd på amerikanska hundar. Ärendet är därför överlämnat till Jordbruksverket som utreder om ärendet bör överlämnas till åklagare. "
Ärendet anslås i Post och Inrikes tidningar eftersom senaste postadress är okänd.

Eller kanske så här:
"Herr Schmidt.
Er beställning på fyra förpackningar Eau de Antrax och de 348 beställningarna från Elfa postorder skulle kunna användas att bygga en illaluktande bomb av. Detta har vi listat ut tack vare signalspaning. Ni har nu tio dagar på er att överklaga signalspaningen.
Högaktningsfullt IÅ, högsta chef för FRA.
PS. Kollegan Anders hos hemliga polisen har lite frågor han vill ställa till dig med anledning av ovanstående, men han får inte spana på dig, så jag skvallrade. Var därför vänlig och fyll i personnummeruppgifter för den vidare handläggningen av ärendet och bostadsadress eftersom postboxadressaten hr Jones verkar vara svår att nå på kontorstid. DS

Eller följande:
"Käre bror!
Vi har råkat avlyssna lite av dina samtal med fröken Nadja Sjostakoviskja i Tallinn. Den "turkiska musiken" hon nämner är tyvärr inte ett hastigt påkommet musikaliskt intresse, utan ett uttryck som innebär att ett besök hos en medicinsk specialist å det snaraste kan vara klokt.
Hälsa hustrun!
PS. Jag lovar att inte skvallra för Bea och dom andra på Justitie, dom är ju så retliga! Du minns säkert den tjänsten när vi träffas nästa vecka om vår senaste anslagsframställan. DS"

Underrättelseverksamhet fick plötsligt en helt ny innebörd...

Svensk dekryptering har fyllt över hundra år och är en av världens mest framgångsrika. Det var en svensk dekrypterare som knäckte koden från tyskarnas avancerade kryptomaskin Gehemfernschreiber 1940. Den framgången ledde bland annat till att svensk underrättelseverksamhet kunde avslöja tyskarnas planer på att anfalla Sovjetunionen och utvecklingen av V2-raketerna. Det där är bakgrunden till FRA som startade sin verksamhet 1942. Svenska krypterare tillhör fortfarande världseliten, bland de fem-tio främsta i grenen dekryptering.
Idag är hotet inte främst Putin, utan det faktum att ungefär 50 000 datorer kapas dagligen för att användas i kriminella syften, för porrsajter mm. men också som potentiella terrorvapen. Kapade datorer kan styras i riktade attacker mot exempelvis finansiella betalningssystem, som skedde i Estland våren 2007. Att följa dagliga flöden för att hitta avvikelser som skvallrar om en företående attack är ett sätt att förhindra sådana attentat.

Från uppskattad till utskrattad?
Svensk underrättelseverksamhet har fått en helt ny innebörd.

Inga kommentarer: