söndag, september 28, 2008

SSU skämtar på bekostnad av demokratin

Två varandra helt oberoende händelser har åter satt fokus på vikten av att bete sig anständigt i den politiska debatten.
Då och då har jag relativt hårdhänt kritiserat politiska motståndare på lokal nivå för övertramp i debatten. Jag tycker faktiskt tonen i fullmäktigedebatterna har blivit lite bättre oavsett om det nu beror på kritik eller kanske stigande insikt om allvaret och ansvaret i att leda en kommun. Men sista veckan har två tydliga sådana övertramp återigen satt fokus på problemet:

Först några SSU:ares övertramp att i ett pressmeddelande antyda att de skulle bejaka en medveten spridning av en sjukdom, Shigella, på kontoret i Svenskt Näringsliv. 145 personer insjuknade i en ovanlig magsjukdom. SSU i Stockholms agerande ledde till en polisutredning om bakterier spridits avsiktligt. Med tanke på spridningen av mjältbrandbakterier i postförsändelser för några år sedan är det en relevant reaktion på ett studentikost övertramp i ett pressmeddelande.
En ursäkt hade varit på sin plats från SSU, men den har ännu uteblivit. Istället har SSU Stockholm talat om att PO-anmäla TV4, på oklar grund.

Sedan miljöpartiets ledare i Upplands Väsby, Lars Valtersson, som i fullmäktigedebatten förra måndagen antagligen menade att vara lustig när han upprepade gånger kallade moderatledaren för "impotent" i miljöfrågan. Det är fantasilöst och plumpt. Skulle det handlat om en kvinna hade han fått avgå, minns fittstimmet.

Jag antar att jag är förfärligt mossig men jag tycker inte man säger såna saker, det är inte en debattnivå som anstår en demokrati. Och den göder politikerföraktet.

SSU Stockholm är skyldig en ursäkt. De försökte sig på den utomordenligt svåra konsten att använda ironi i ett pressmeddelande och det misslyckades. Och Lars Valtersson i miljöpartiet Upplands Väsby borde utvidga sin vokabulär om han obändigt ska fara ut med invektiv mot sina politiska motståndare.

Men demokratin skulle vinna på en smula saklighet i debatten. Rolig kan man vara ändå.
Se på Fredrik Reinfeldt.

(Obs. Den där sista raden var alltså ett försök till ironi.)

Jonas Morian har skrivit en läsvärd rad om SSU:s agerande.

Inga kommentarer: