onsdag, juli 16, 2008

Om konsten att överleva i Alliansens Sverige 2008

Jag fick ett brev från vännen Erik. Läs det. Sprid det! //E

Om konsten att överleva i Alliansens Sverige 2008.

I Alliansens Sverige ska man vara frisk, stark och framgångsrik.
Om man är sjuk, svag och utslagen hamnar man i utanförskap och får skylla sig själv.

Min fru Susanna skulle ha kunnat vara en affischpelare för Alliansen.
27 år gammal ville hon mer med livet än bara vara lågavlönad callcenter-kommunikatör, curlingmamma och beroende av sin makes inkomster.

Hon beslöt sig för att försöka förverkliga sin gamla dröm att bli lärare.
Nu, fyra år senare, är hon nästan framme vid målet. Tack vare möjlighet till distansstudier har hon bara en termin kvar på universitetet innan hon är färdig gymnasielärare i matematik och naturkunskap.

En otrolig bedrift eftersom hon under resans gång bland annat drabbats av tumörsjukdom och epilepsi. Men hon har inte gett upp. Hon har kämpat på och kunnat leva upp till Alliansens motto om att vara frisk, stark och framgångsrik.

Men nu, när hon är så nära, verkar hon falla på målsnöret. Hon har åter drabbats av tumörsjukdom. En hjärntumör som visserligen är behandlingsbar, men som kräver flera månaders sjukhusvistelse med strålnings- och cellgiftsbehandling.

Och nu när hon är sjuk, svag och i princip utslagen visar sig Alliansens Sverige från sin rätta sida. Eftersom hon är studerande har hon inte rätt till sjukpenning enligt SGI. För i Alliansens Sverige ska man antingen studera eller arbeta – det är ju arbetslinjen som gäller! Blir man sjuk och måste göra uppehåll i studierna får man skylla sig själv och vända sig till kommunens socialtjänst (om man inte har en partner som kan försörja en).

Det finns ett alternativ – att helt avbryta studierna och inte återuppta dem igen. Då kan man enligt Försäkringskassan vara sjukskriven och få sjukpenning. Åtminstone ett tag innan man blir utförsäkrad.

Så kan det vara att leva i Alliansens Sverige 2008. Konsten är att överleva. Och se till att vara frisk, stark och framgångsrik. För blir man sjuk, svag och utslagen hamnar man i utanförskap. Och då har man inget existensberättigande i Alliansens Sverige.

Erik Löfgren
Resele, Sollefteå.

Inga kommentarer: