söndag, juni 08, 2008

Bra Burmareportage


Flera matnyttiga välskrivna sidor om situationen i Burma idag. Rapport från sluten stad.

Köp. läs och begrunda Svenska Dagbladets reportage om den slutna huvudstaden i Burma.
Bland annat berättar tidningen att humoristen Zarganar greps av polis i förrgår och sen inte vidare har hört av, han var ute i Irrawaddydeltat för att bidra med hjälp till nödställda.
Det senaste skämtet sägs komma från honom. Färgen på vattnet i Irrawaddy-deltat har fått ett namn: Nargis-vitt.
(Nargis var namnet på den cyklon som drabbade invånarna i deltat. Det vita är en månad gamla ruttnande kadaver efter vad som en gång var djur, människor, lekande barn.)

Zarganar var inte ensam att ge sig ut för att hjälpa nödställda med mat, kläder, tält, medicin. 420 burmesiska underhållare har engagerat sig för biståndsinsatser, men stoppas alltså nu av juntan som hävdar att deltats invånare kan överleva på "feta grodor" och "proteinrika fiskar" i Irrawaddy-deltats Nargis-vita vatten.

Några av Burmas ledande bloggare har förresten också gett sig ut för att hjälpa till. Irrawaddy.org har ett reportage om några av dessa unga pionjärer som bygger enkla hus i svårt drabbade byar.

Detta är ett av Zarganars mer spridda, klassiska skämt:

George Bush, Hu Jintao (China's president) and Than Shwe (Burma/Myanmar's military leader) went to visit God.

Bush asked God, 'When will the U.S. become the most powerful nation in the world?'
God replied, 'Not in your life,' driving Bush to tears.

Mr. Hu then asked when China would become the richest nation in the world, which drew the same "not in your life" answer from God and tears from the Chinese president.

Finally, Myanmar's ruler asked when his country would have enough water and electricity.
This time it was God who broke into tears, saying, "Not in my life!"

Men missa nu inte hans allvarliga ådra. Här i en intervju från tidigare i veckan där han berättar vad han har sett i deltat. Inget för omtåliga magar.
PS.
Senare på dagen får jag ögonen på Expressens lika utmärkta reportage, också från Burma. Vad nu? Från total tystnad till Burmafeber i svenska medier.
Bra. Ibland gillar jag mediadrev.

Inga kommentarer: