torsdag, april 17, 2008

När demokratin får sig en törn


Politik är orimligt tufft.


En del av de som genom åren fått avgå i olika former har man nog kunnat känna annat än sympati för - de som handlat av missunnsamhet, maktbegär, girighet, egennytta.
Men politiken kräver också andra offer.

Jag känner inte Kristina Axén Olin och jag har bara träffat henne som hastigast ett fåtal gånger. De gånger jag sett henne i debatten har jag upplevt henne som smaklöst oseriös. Debattekniken lika oärlig som den Filippa Reinfeldt med framgång bedriver - att tala om nåt annat. Nåt som låter bra. Nåt som passar.

Det är en sak.

Sen en dag berättade hon sanningen, eller en del av den, om sin alkoholism och sin timeout för att göra något åt alkoholproblemen. Hur det gått vet man inte men kanske kan man ana. Det blir överjävligt ensamt för den som balanserar på toppen men vacklar, även om det ryktas om bra stöd.

När nu Axén Olin avgår därför att privatlivet kräver henne mer än den offentliga och utsatta rollen som ledare för Stockholms stad så är det inte först och främst ett avbräck för moderaterna och de blå lydpartierna, utan framförallt för demokratin.
Jag hoppas hon ska ta sig tillbaka till livet och klara resan som man kan misstänka hon beträtt, den att bli en nykter alkoholist varje dag.

Men jag tänker inte jubla. Varje avgång med såna förtecken är ett avbräck för demokratin och ett tecken på att klimatet för toppolitiker har hårdnat.
Möjligen kan man konstatera att även Stockholm stad nu är på väg att drabbas av samma problem som tidigare Sundbyberg; ett moderat ledarskikt som inte klarar att axla ansvaret riktigt.
Sundbybergs moderater bytte ledare sex gånger innan två av de egna partimedlemmarna i fullmäktige ledsnade på cirkusen och beslöt sig för att stödja ett stabilt ledarskap, socialdemokraterna.

Nu har Stockholm stad plötsligt bara en tydlig ledare och hon heter Carin Jämtin och är socialdemokrat. För andra gången på kort tid hoppar hon nu in och vikarierar för Axén Olin.

Men hur ser ersättaren ut? Mikael Söderlund som redan aviserat sin avgång?
Ulf Kristersson? En bra man, jag gillar honom trots hans hetlevrade temperament och hans kolossalt konservativa livssyn. Han hämtades in från Strängnäs och är väl kanske den som ligger an för att efterträda. Men han har bara hunnit verka i drygt ett år i Stockholm och det är nog skillnad på att ansvara för 30 miljarder med en enorm konflikt om infrastrukturfrågor i vardande, och det fridsamma Strängnäs.

Där för övrigt hans efterträdare också har dragit på sig en del bekymmer vilket kanske talar för att att han snart nog behöver åka tillbaka och städa upp igen efter sina partivänner.
Axén Olin må vara en politisk motståndare men hon har min sympati.

En man som kallar sig socialdemokrat, Sören Wibe, avgick också idag ur partiet i protest med ett våldsamt rabalder. Han säger att han ägnat 18 år åt att bekämpa EU och förlorat.
Jag är nu den sista att antyda att Wibes avgång har nåt att göra med att det faktum att på partikongresser landet runt kommande helg kommer såna som Åsa Westlund återigen kommer stå långt före honom som kandidat för s-listan till Europaparlamentsvalet.
Men den avgången kändes lättare att bära. Sura gubbar gör sig bäst på bio.

Läs förresten Åsas senaste krönika som handlar om kemi i maten, cancer och vänskap. Vi har gemensamma bekanta som drabbats av cancer, men Åsa är den av oss som är klok nog att göra politik av frågan och se samband. Hennes miljöengagemang - i EU och överallt annars - är varmt, äkta, och värt en eloge.
Vilken skillnad i engagemang...
Och förresten en av dem som stödjer Ilija Batljans kampanj mot transfetter i maten. Stöd den du också!

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Klokt och angeläget och varmt skrivet, om något väldigt viktigt!

kram

Stefan sa...

Är det inte så att Jämtin är vice borgarråd (eller vad det heter) och därmed ska ta vid om den ordinarie inte kan fullfölja sitt uppdrag och då är det kanske inte så konstigt att hon och ingen annan tar över tills man har utsett en efterträdare till Axén Olin?

En annan sak, hur kan det vara att en oärlig person (personer som använder oärliga metoder) lämnar politiken vara ett avbräck för demokratin, är det inte något positivt att oärliga polikter lämnar så att man kanske bara får in ärliga och sanningssägande politiker d.v.s. socialdemokrater?

Morfar Lasse sa...

Med- eller motspelare spelar ingen roll! En skadad är alltid en skadad, även om den tillhör motståndarna.

Den inställningen visar du klart för oss att du delar, att vi båda sedan hoppas att Carin blir "kvar på stolen" är en annan sak. Dessvärre kommer moståndarna att sätta in en ny spelare utan sinne för "finliret".

Tack Eva, för dina ord. De visar att du har den mognad man önskar av alla i din roll.

MSB-kommittén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eva sa...

Tack Catti och morfar Lasse.
Stefan, du harrätt, Carin Jämtin är vice ordförande i kommunstyrelsen, och altlså den som ersätter ordinarie när denne får förhinder.
Oärlig debatteknik är kanske inte vad jag menar med oärlighet, jag syftar på sånt som att inte betala tevelicens, smita från skatten, anlita svarta barnflickor och liknande. Just sånt tror jag inte Axén Olin gjort sig skyldig till.