tisdag, februari 05, 2008

Utredning dömer ut avknoppningen i Väsby

Som tur är har Annika i Värmdö uppmärksammat att SKL är klar med sin utredning om avknoppningsframfarten i bland annat Upplands Väsby:

"Det SKL nu fastslagit är att avknoppning är möjlig men att det måste ske på marknadsmässiga grunder, dvs. en värdering av verksamheten som ska knoppas av måste göras, och de som tar över en förskola eller en skola måste göra det till marknadspris. Allt annat är ett lagbrott menar utredarna.Med utredningen på bordet ska det bli spännande hur den uppmärksammade och överklagade avknoppningen av Tibblegymnasiet ska bedömas. Länsrätten gick på kommunens (Täbys) linje, nu återstår att se vad Kammarrätten säger."

Så långt Annika Andersson, socialdemokratisk skolpolitiker i Värmdö som ju slåss för sitt gymnasium också.
Från SKL inhämtar jag följande punkter, mot vilka Upplands Väsby brutit mot alla utom den sista, i vågen av så kallade avknoppning, det vill säga utdelning av förskolor.
  • Kommunfullmäktige i en kommun som vill främja avknoppning av skolor bör anta riktlinjer så att avknoppningen lever upp till lagstiftningens krav och inte gynnar särskilda grupper, till exempel personalen i en skola.
  • Kommunen bör ha ett öppet förfarande beträffande vilka förutsättningar som gäller för avknoppningen.
  • En marknadsmässig värdering av lokaler och övriga tillgångar som ska överlåtas inklusive goodwillvärdet skall göras. Det bästa sättet är att ta in anbud från flera intressenter.
  • Kommunen bör i avtalet om tillgångarna villkora att friskoleintressenten måste få ett godkännande av Skolverket för att avtalet ska gälla.
Mer läsning här på SKL:s hemsida.

Sju förskolor (av åtta) med 600 barn och 120 anställda till en ägare för det facila priset av 600 000 kronor kallar jag inte marknadsmässigt.

Anbud har det aldrig varit tal om.

Principen först till kvarn är knappast öppet förfarande och i vår kommun är det inte personalen utan de chefer som snabbast fått informationen som kunnat grabba tag i verksamheterna.

Och det är mycket riktigt också där upprorsungarna kommer nu, både bland personal och föräldrar som börjar tveka.
Det finns bara en tolkning av SKL:s synpunkter. De dömer ut den privatiseringsvåg som moderatledda borgerliga yrhättor ställt till med i Upplands Väsby. Men inte att, utan hur det gått till.

SKL är en förkortning för organisationen Sveriges Kommuner och landsting.

6 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Förlåt, men är det här nyheter? För mig är det en självklarhet att de folkvalda inte kan ge bort folkets tillgångar till underpris och att den som gör det med uppsåt bör kunna dömas för nått brott i stil med faux et usage de faux som vi säger på franska, det vill säga tjänstefel och utnyttjande av tjänstefel för egen vinnings skull. (På svenska skulle det kanske kunna röra sig om tjänstefel + trolöshet mot huvudman eller förskingring?) Att du beskriver det som en nyhet gör mig... rädd?

Eva sa...

Hej Ola.
Vi har en ny generation lokalpolitiker som inte riktigt har samma bild av ditt och mitt och gemensamt ägt som den förra och nu syftar jag inte riktigt på partifärg utan just etik och moral. De anser det moraliskt riktigt att sälja ut allmännyttan till reapris också. Det går inte att komma åt lagvägen, dåliga affärer är ingen förbjuden att göra även om det är slöseri med både skattebetalarnas pengar och hyresgästernas.

Här i Sverige har debatten främst handlat om den enda gymnasieskolan i Täby, Tibblegymnasiet, som sålts billigt till rektor. I Täby protesterade föräldrar, elever och anställda förgäves. Alla partier utom m är emot, men m har egen majoritet, "mandat" som de kallar det så de kör över hela opinionen inklusive fp, c, kd och förstås oss på vänsterkanten.
I Väsby har inte föräldrar, personal osv protesterat (ännu) vilket kan bero på att hela näven med förskolor ligger i det område som är mest invandrartätt. "Jag är så tacksam att jag får vara här" som en förälder uttryckte saken. " Det vore otacksamt att protestera då."
SIc. Ännu ett argument mot segregering alltså, att se till att det finns föräldrar som kan tala för sin rätt i alla bostadsområden.

Nå, lagstiftarna under förra mandatperioden gjorde en jättemiss som släppte lös möjligheten till avknoppning utan att ha tänkt igenom regelverket. Syftet var att t ex en personalgrupp på en förskola skulle kunna få ta över verksamheten och driva i kooperativ form till exempel. Inte att en skolledare skulle ta en hel grabbnäve skolor och privatisera.
Dina kompisar här i Väsby (c) tycker det är nåt av det bästa som har gjorts. De gråter av glädje i talarstolen. Jag tror att om man nu ser nyktert på saken, har de ställt till med mer skada än nytta för tanken på blandade skolformer. Vi hade i vår lilla ände av världen 10 av 31 förskolor i privat regi. När de är klara kommer det att finnas fyra kvar i kommunal regi.
Redan nu är alltså 21 privatiserade och det på två ägare- inte särskilt tryggt för barnen alltså om en av dem skulle gå i konkurs. Den tredje stora avknoppningen genomförd här på orten har gjorts av hustrun till ordföranden i den nämnden, och handlar om att privatisera dagmammor - de är nio till antalet i det nya bolaget som har sin hemvist i ordförandens vardagsrum.

!

Ja, nog tror jag att en hel del sansade människor med liberala eller socialliberala preferenser börjar känna oro för hur saker och ting sköts av det nuvarande styret på alla nivåer.

Som du vet kallar jag det fort och fel för jag tycker det är det. Och jag längtar efter lite gammeldags moraluppfattning.
Sånt där som att tala sanning, hålla det man lovar, att inte fuska, att betala skatter och teveavgifter även när inte Expressen granskar det och sånt.
Samt att inte utsätta sin familj för så uppenbara jävsproblem som när familjen är ekonomiskt beroende av varje beslut som en nämnd fattar.

Ola J Hedin sa...

SUCK! Visst är det fint att man uppmuntrar flera alternativa ägandeformer, olika former av kooperativ och ekonomiska föreningar inte minst. Men för höge farao! Det är inte förbjudet att använda hjärnan bara för att man är borgerlig! Det är fantastiskt att man kan ha så rätt på ett ideologiskt/överordnat/strategiskt plan och vara så klantig i själva genomförandet. Jag överväger allvarligt att skriva till Kungs och begära tillbaka min valsedel (fp, inte c, men jag förstår varför du kallar dem mina vänner. Federalism är fint och c under Olofsson kändes ibland mer liberala än fp under Leijonborg. Får väl se vart Björklund ställer kosan.) Nej, SUCK, DUBBELSUCK och TRIPPELSUCK!

Eva sa...

Förlåt Ola det var inte min mening att tillvita dig fel partifärg! =)

Det är nog ingen tröst men jag hör suckar på fler ställen. Jag tror nog också att det finns en viss besvikelse över genomförandet hos dem som ställt sin tilltro till något av de fyra borgerliga partierna, det är väl det som återspeglar sig i tidernas opinionsras.
Du får spotta i nävarna och in och härja i fp och ändra innifrån!
Finns det någon lokalförening i Paris?

Ola J Hedin sa...

Nej, ingen lokalavdelning. Funderar lite på UMP (men inte för politikens skull, de är inte kloka!) (hmmm... det är fransmän, det är uppenbart att de inte är kloka...) men närmaste parti vore nog annars nån sorts centriströrelse (gamla UDF eller nya MoDeM).

Enda problemet är att MoDem verkar vara lagom höger ideologiskt, men dess ledare svänger sen helt oväntat och opåkallat till vänster när det verkligen gäller. Så jag får kanske starta (fp)-Paris ändå... Eller fortsätta hacka på systemet från utsidan och vägra ta ansvar. :)

Eva sa...

=D
Ja se fransmän...