onsdag, februari 13, 2008

Två handslag och en nick till Albert Einstein


Det sägs att det går sex handslag mellan varje människa på jorden och alla andra. Mellan mig och Albert Einstein går det två kom jag på igår. Eller möjligen två handslag och en nick.

Jag fann av en händelse en tre minuter liten film som handlar om CERN, det är den sju kilometer långa partikelacceleratorn nära Geneve som hjälper människan fatta varför det finns ett samband mellan makro(kosmos) och mikrokosmos.
Den fungerar ungefär som en jättelik centrifug som ökar farten hos mycket små partiklar med nästan ingen massa. Tack var CERN har man hittat hundratals nya partiklar, kommit kvarkarna på spåren, funnit antimateria och möjligen närmat sig Gud, det finns forskare i Cern som inte har någon annan förklaringsmodell kvar att ta till...

Men vad de inte berättar är att hela den här resan började på en bakgård i Uppsala, nämligen invid Kemikum, Fysikum och Matematikum, där The Svedberg byggde den allra första, såvitt jag vet ännu fungerande, partikelacceleratorn. Den är nedgrävd under jord.

Och vad jag inte visste något om var sambandet mellan The Svedberg - via CERN - och skapelsen www, world wide web.

The Svedberg är alltså en av de jämförelsevis få svenska nobelpristagarna, han fick sitt kemipris 1926, men inte mindre än ytterligare två svenskar vid samma kluster av institutioner har fått nobelpris, nämligen far och son Siegbahn. Kai 1981 och Manne Siegbahn 1924. (Fysikpriset).
Och den där familjen förefaller fortsätta i samma spår.

Manne Siegbahns ena son Bo Siegbahn var socialdemokraten som konverterade till moeraterna och väckte viss uppståndelse, detta var på 1970-talet. Han gjorde sig kanske mest känd som svensk ambassadör i Israel under sexdagarskriget. Och han avled för bara en månad sedan 97 år gammal. Kai M Siegbahn avled så sent som i fjol sommar och han blev också gammal, 89 år.

Kai M Siegbahn har tre söner, alla verksamma i ungefär samma vetenskapliga fält, i varje fall två av dem: sonen Per Siegbahn, född 1945, blev professor i teoretisk Fysik 1983. Han är en internationellt mycket välrenommerad kvantkemist på Stockholms universitet. Hans Siegbahn är professor i atom- och molekylfysik och den tredje sonen Nils tror jag blev medicinare.

Hur kan jag veta nåt om det där? Jo det var på Kemikum jag pluggade kemi ungefär 1979-1982 och under den tiden fick ju som sagt Fysikum ett till nobelpris och det i samma familj.

Filmen nedan tar dig med på en tre minuters resa mellan kosmos och mikrokosmos, och betänk att allt detta handlar om att försöka bevisa att Einstein nog hade fel egentligen.
Ingen har hittills lyckats med den saken.

Han fick också nobelpris i ungefär samma veva som the Svedberg och Manne Siegbahn, dock inte för relativitetesteorierna eller ens hans vackra formel E= mc2 utan hans arbeten om den fotoelektriska effekten.

Förresten figurerar ytterligare en svensk gränssprängare i detta sammanhang, Svante Arrhenius, även han nobelpristagare (kemipriset 1903) och vän till Einstein. Arrhenius satt i nobelpriskommittéen som delade ut priset till Einstein.

Så - jag har studerat i samma hus som Kai Siegbahn när denne fick nobelpriset, hans far Manne torde ha känt Einstein men i varje fall Arrhenius som var den som bjöd Einstein till Sverige 1922.

Inga kommentarer: