söndag, februari 03, 2008

Skakigt i regeringen?

Läs Catti Ullström idag.
Hon skriver om hyran om att vara student och om marknadshyror.

Idag på morgonen har jag lyssnat till Gomorron Världens (radio P1) rapportering om att den moderata riksdagsgruppen är i uppror därför att trojkan Borg-Reinfeldt-Littorin vill förbjuda privata eller kollektivavtalade sjukförsäkringar som ger mer än 75 % efter ett års sjukskrivning.
Eftersom det handlar om privata lösningar (via fackliga avtal eller den egna plånboken) är det märkligt nog en form av statlig konfiskation.
Fast de rika kommer givetvis teckna en i alla fall i till exempel England. Det konstaterade Alf Svensson, fd kd-ledare...

Regeringen är just nu en smula döv även för sina egna tror jag. Och politisk lomhördhet är ingen god egenskap, inte för något parti.
Det skulle vara intressant att höra vad socialförsäkringsminister Husmark egentligen tycker, det viskas att hon är rasande för att hon tvingas försvara ett förslag hon inte tror på.

Att jag tycker hela förslaget borde läggas i en papperskorg är kanske ingen förvånad över, jag är ju socialdemokrat, men att företrädare för kd och moderaterna i riksdagen instämmer och dessutom från samma grundresonemang - nämligen att den privata sjukförsäkringen är just en privatsak. Om staten inte kan ta hand om mig, och jag har råd (via fackliga avtal eller egna pengar) att teckna tilläggsförsäkringar - ska staten då konfiskera de medlen?

Hela det resonemanget leder ett steg till: Vi har en gemensam försäkring som få tänker på, nämligen sjukvårdsförsäkringen. Den ger oss sjukvård oavsett plånbok och styrt efter behov.
I samma ögonblick som vi inte kan via det gemensamma, alltså den skattefinansierade sjukvårdsförsäkringen, leverera värlens bästa sjukvård till den som behöver det bäst, utan tvingar folk till plågsam väntan eller sekunda vård - så driver vi in ett privatfinansierat sjukvårdssystem.
Det vill säga de rika går före, inte de sjuka.
Och sättet att förhindra att så sker kan inte vara förbud mot försäkringar utan tvärtom, att se till att världens bästa sjukvård levereras till alla via våra gemensamt ägda sjukvårdsinrättningar.

Kärnan i skillnaden mellan vänster och höger alltså.

Den bästa skolan ska vara kommunal och tillgänglig för alla, med vidöppen insyn. De fristående skola som tävlar med det är välkommen, givet att det finns insyn.
Den fristående skola som tävlar med utvaldhet som innebär att vissa barn inte får komma in för att de har ett handikapp, inte har råd eller vad det kan handla om - den skolan ökar klyftorna i samhället. Ett sånt samhälle vill jag inte att mina barn och barnbarn ska växa upp i.

Inga kommentarer: