måndag, februari 11, 2008

S har egen majoritet igen i Demoskop

På söndagkvällen hör jag en kommentar från Anders PJ Linder på SvD och den handlar om varför moderaterna plötsligt skuttar upp drygt fyra procent i en opinionsmätning i Expressen. (+4,4 till 25,1 %)
- En väldigt viktig sak tror jag är det här bytet av ekonomisk talesman i socialdemokratin...

Sånt är humor, särskilt som nästa fråga handlar om kannibalismen, det vill säga att folkpartiet samtidigt tappar 3,5 procent. Och kommentaren till det fenomenet är att Reinfeldt synts mycket i media, följt av en ursäkt att det är tunna hinnor mellan fp och m.

Annars hade man ju kunnat förledas att tro att det hade nåt att göra med att moderaternas budskap börjar nå fram eller nåt sånt..

Det är nog lite skakigt med självkänslan när även moderata opinionsframgångar skylls socialdemokraterna.

(S förlorar i samma mätning 0,7 procent, det är inom felmarginalen. +4,4 för moderaterna och -3,5 för folkpartiet är däremot statistiskt säkerställda tendenser.) Det borgerliga blocket har nu 41 procent ungefär. S ensamt har 43,6 procent i demoskop. Skillnaden mellan blocken har krympt lite sedan förra mätningen till 13 procent.
Kd går framåt lite grand men har fortfarande mindre än 4 procent och skulle alltså inte ta sig in i riksdagen om det vore val idag, enligt demoskops mätning. Länken till Rapport.

4 kommentarer:

Roger Svensson sa...

Trodde att man måste ha mer än 50% för att ha egen majoritet, uppenbarligen har jag misstagit mig ...

Eva sa...

kd komemr inte in, då blir det 37 för resterna av det borgerliga blocket.
mp har 6 procent, det blir 43.

v kommer aldrig att rösta mot en s-regering så att den välter till förmån för en högerregering. Men de kan i protest avstå.

43,6 procent är mer än 43 och v, säger vi, lägger ner sin röst.

Men såklart har du rätt i sak!

Apropås det så fick om jag minns det rätt nu det borgerliga blocket totalt 48 procent av (giltiga) röster i riksdagsvalet 2006. Det resultatet gjorde att de tjatar om att de har mandat...

Anonym sa...

Man ska nog inte dra så stora växlar av en Demoskopmätning. Sedan Demoskop bytte metod för några år sedan är mönstret detsamma i deras mätningar. Ett parti som går upp kraftigt från en månad till en annan brukar tappa ungefär lika mycket i nästa. Moderaterna är på samma nivå (i statistisk mening) idag som man var i demoskops decembermätning.

Eva sa...

Jag har inga invändningar mot vad anonym säger mer än att det är synd att du är just anonym. Ett namn, även påhittat, gör det enklare att föra samtal.

Överhuvudtaget är det klokt att inte dra för stora växlar på enskilda mätningar, det instämmer jag i.