tisdag, februari 12, 2008

Niorna i Värmdö protesterar mot regler för gymnasiesök

Den här insändaren är så angelägen att den får plats rakt av i min blogg. Vi har samma regler i Upplands Väsby eftersom den moderatledda majoriteten trumfade genom det utan förvarning veckan före jul.
(Vi (s) reservade oss.)
Konsekvenserna? Ingen aning. Sista dag för att söka är på fredag. Kommunens ansvariga politiker för gymnasieskolan har ingen aning om hur de nya reglerna kommer drabba våra ungdomar. Eller vad det kommer att kosta.
Ty, det saknas konsekvensbeskrivning.
En sak vet jag - det är att våra ungdomar inte längre kan söka till den skola de vill, det kunde före jul med de gamla frisöksreglerna.
Kollega Annika i Värmdö har en rätt rolig analys hur det här skötts av den moderatledda marjoiteten i hennes kommun: "Medvetslöst."


Ni måste lösa det här åt oss
Insändare 11 februari Nacka Värmdö-posten

Den 10 januari fick vi, Värmdös nior, reda på att förutsättningarna för våra gymnasieval hade ändrats totalt. Helt plötsligt hade vi förlorat vår förtur till Värmdö gymnasium samt till G2. En förtur många elever hade lutat sig mot.

Däremot är det inte som många tror, att vi struntade i att plugga eftersom vi visste att vi ändå skulle bli intagna, många av oss har faktiskt bra betyg, men generellt sett lägre än Stockholmseleverna. Vi har många klasskamrater som helt och hållet hade litat på sin förtur, de har lätt för till exempel matematik och NO-ämnena, de skulle alltså lätt överleva NV-programmet, men skulle aldrig klarat av att komma in, på grund av lägre betyg, i andra ämnen.
Och vem ska man egentligen skylla på? De andra kommunerna? Nej. Den kommunanställda tjänstekvinna som skrev på avtalet? Nej. Det är den alliansledda kommunledningen. Hur kunde de låta detta ske? Det är en skandal! Som Max Ljungberg (mp) frågade alliansens representanter i Gymnasie- och vuxen-utbildningsnämnden: ”Är det ni eller tjänstemännen som styr?”. Vi har fortfarande ingen aning om svaret på den frågan. Hur kan moderaterna kontrollera en hel kommun om de inte ens har uppsikt över sina egna anställda?

Fast vems fel det faktiskt är är dock relativt ointressant i nuläget. Just nu är den viktigaste frågan att se till att det här löser sig för oss. Ni klubbade igenom att avtalet inte gäller. Se till så att det beslutet fullföljs.
Vi känner att den moderatledda alliansen har missbrukat sin makt och har gjort den redan svåra gymnasieintagningen ännu svårare. Nästa val är det vi som är förstagångsväljare – glöm inte bort det.

Nils Blombäck och Erik Claeson klass 9C, Kvarnbergsskolan

Inga kommentarer: