fredag, februari 08, 2008

Medan unga mår sämre diskuterar vi betyg

Medan betygsdebatten rasar vidare funderar 2 000 ungdomar på att begå självmord. BRIS årsrapport borde vara obligatorisk läsning för alla politiker, om den skriver DN idag. Svenska Dagbladet har också en artikel.
.

När vi fick en till friskola i Upplands Väsby ökade genast kön med grundskolebarn hos Barn- och ungdomspsykiatrin. Nej, barnen mår inte så illa av friskola att de måste söka hjälp, men fristående skola har ingen skyldighet att hålla med kurator.
.
Numera har inte heller den kommunala skolan såna förpliktelser eftersom moderaterna avskaffade kurator och elevvårdsteamen i höstas också i den kommunala skolan. Så kön till BUP ökade lite till.


Bris slår idag larm om att barn och ungdomar mår sämre.
Jag skulle vilja se en rasande debatt om den saken.

Om en vuxenvärld med orimliga krav.
Om vuxna som inte har tid.
Om vuxna som inte ser. Inte förmår. Inte förstår.


Om barn som stressar och barn som flyr. Om barn som skriker ut sin frustration, som slår mot inglasade falska gudar och om hemlösa tonåringar i trappuppgångar, om barn som sitter tyst i hopp om att undgå uppmärksamhet. Om barn som inte kan stava, inte kan läsa, inte kan äta inte kan, inte får.

Inte vill.


Bris får 20 000 samtal varje år. Det blir ungefär 50 samtal varje dag eller två i timmen och av dem är det fem - om dagen - som går i självmordstankar.
Under tiden diskuterar vi om betygsskalan ska innehålla tre steg eller fem steg.

Idag ringer fem barn till Bris och talar om att ta sitt liv. Vad tror ni det barnet ger för betyg till samhället?

För ett halvår sen tog jag en promenad med en amerikansk gäst i Stockholm, jag pekade på en känd samlingsplats för hemlösa och konstaterade att det finns i runda tal 3 500 bostadslösa i Stockholm, varav några är barn, 12-13-15 åringar på rymmen.
Amerikanen tittade på mig och replikerade:
- Det där var modigt.
???
- Ja. Att våga erkänna att ni har så många hemlösa!
Ja, han var amerikansk kampanjmakare, politisk strateg. Men republikan.
.
Apropå vad valkampanjer handlar om.
.
I have a dream...
Martin Luther Kings tal från 1963 är otrolig lärorikt för alla som är roade av politik, retorik och på riktigt. Det är 17 minuter långt. Men följ honom, följ med noga, för han är nära att tappa sin publik, han kämpar och han är en demon i talarstolen men trots det, lyfter inte riktigt talet - då det händer något efter nästan tolv minuter som gör att de sista fem minutrarna stiger in i historien som ett av de stora, oförglömliga, talen...

Jag undrar hur många gånger Barack Obama måste ha känt sig inspirerad av just det talet.
" Free at last, free at last, My Good! Free at last. "

.


Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt och hållet med dig. Skulle vilja tacka för detta så otroligt vackra inlägg.

Eva sa...

Oj. Tack!