fredag, februari 15, 2008

Jesus med en bomb i huvudet

Monica Green har efterlyst nån som vill publicera bilder på Jesus med en bomb i huvudet.
Inte för jag fattar varför men här är den i alla fall, Varsågod. Bildtexten är given:
- Vem skulle Jesus bomba?

Jag menar, vem skulle Muhammed bomba?

Och hur många pärlor har Lars Villks spillt i sig innan han kom på den genialiska idén att försöka publicera en muhammedteckning - i Norge!
Je. Sus.
Den mannen måste ha lämnat ett par pinnar hemma på stranden. Ska man provocera i Norge ska man driva med Jesus, har han inte fått in den pucken i målet än?
Eller samlar han på n?

Lars Vilks att-göra-lista:

  • Först publicera i Nerike. Rondellhund, ful teckning.
  • Sen i Norge. Det hårda livet som rondellhund. Gigantiskt fula akvareller förklädda till rondellhundar på frimärken.
  • Nästa land Nederländerna. Den siste tulpanriddaren. Fruktade oljor på knappnålar!
  • Nebraska. Rondellhundarna möter snömannen! Arbete i is, vattenfärg och kolkrita.
Hela grejjen är ju liksom lite anti. Jesus var ju för all del något av världshistoriens första självmordsbombare fast det var väl orden som hade sprängkraft och inget annat. Å andra sidan ekar de fortfarande, 2 000 år senare.
Och Muhammed, var inte det också en fredens man - jovisst var han det. han skulle aldrig drömma om vare sig bomber i huvudet eller mordhota danska tecknare. Eller ställa ut Jesus med bomber i huvudet på norska konstgallerier. Tror jag!

Nu får man väl en fundemantalistisk rörelse efter sig, Jehovas vittnen kommer säkert förbi och slänger välsignelser och förlåtelser över mitt hus. Och livets ord kastar väl en förbannelse. Men frälsningsarmén räds jag icke, ty jag kan sjunga med i alla deras sånger, så det så.
Ovan där till exempel är en bra nybörjarsång.
(ujujuj, dålig vits nu igen)

Jag kan ta det. Jag tror i alla fall vare sig på den ena eller den andra guden, så det så. Särskilt inte en dag när gud används som förevändning för att bränna danska flaggor, länk till DN.

10 kommentarer:

Jorma sa...

Free the Monks in Burma

Befria aporna i Burma??????

Är djurvän eller rasist?

kulturbloggen sa...

I arbetarrörelsen barndom sköts demonstrerande arbetare ihjäl. Det får mig att inse att yttrandefriheten är oerhört viktig. Också den som inte tycker om vissa islamska grupper måste få uttrycka det. Även om jag inte delar deras åsikter står jag för deras rätt att publicera bilder på muhammen utan att hotas till livet.
Det är fegt av oss att inte stå för det.
Vilka blir det som hotas av dödshot nästa gång?
Varför är det så heligt med Muhammed? Vad gjorde han som svensk vänster skyddar?
som vänstermänniska förstår jag inte detta.
I min vision om ett samhälle där alla har lika värde ingår inte att vissa kvinnor inte får visa sitt hår, för de är födda i en religion där kvinnor inte ärver lika mycket som mannen.
mvh
RS
kulturbloggen.com

Lars Petter sa...

Eva: "Och Muhammed, var inte det också en fredens man - jovisst var han det."

Du visar verkligen upp okunskap när det gäller Muhammed. Det är ingen hemlighet att han var en stor krigare. Läs lite på wikipedia

Eva sa...

Muhammed var köpman.
Vid 40 ska han ha stött på ärkeängeln Gabriel - minsann - och därmed fått sin uppenbarelse.
Hans budskap handlade om fred. Och precis som Jesus anhängare var förföljda och jagade så var Muhammeds det också, de fördrevs, mördades och sen kommer då det som jag antar Lars Petter avser med "stor krigare" att Muhammeds stammar/anhängare i Medina hamnade i krig med de tre judiska stammarna där. Två av dem fördrevs, den tredje utrotades systematiskt (alla män dödades.) Så att visst, det beror kanske på vems glasögon man bär när historien läses.

Kulturbloggen: Ådalen 1931, lär oss att en sann demokrat måste vara beredd att slåss för rätten att yttra sig ja. Delar denna din uppfattning självfallet.

Även en fullblodsknas har den rätten. Även en rasist.

Lars Vilks skapar sin berömmelse på att söka en konflikt som sårar några djupt troende muslimer och det måste gå att kritisera också. Han är inte den enda konstnären som använder provokationen som konstnärligt uttrycksmedel heller men han är nog den sämsta. Tycker jag.
Peter Dahl är bättre. Dan Wolgers. Eller fotografen Birgitta Olsson.

När det gäller de danska tidningarnas reaktion på mordhotet mot en av de konstnärer som karikerat Muhammed så inte bara förstår jag dem, jag hade agerat lika till försvar för rätten till det fria ordet och mot risken för självcensur.

Men Lars Vilks beter sig illa. Dock har han rätt att göra det ja. Men han får nog tåla lite kritik han också.

Det där larvet jorma sysslar med ids jag inte svara på. Han kanske behöver slipa lite på engelskakunskaperna han också..

Om islam, kvinnosyn och Sharialagar kan man orda länge. Jag tycker det är ett genuint problem också i de länder som börjat sina första stapplande steg i demokratisk riktning - som Indonesien - men där sekulariseringen bara är delvis genomförd i samhället.
Men en sann muslims demokrat blir med rätta förolämpad om man försöker påstå att islam och demokrati inte går att förena.
Det är klart att det gör. Men länder med kraftigt islamskt inslag har mycket att arbeta med när det gäller såna saker som människosyn och jämställdhet. Det visar inte minst det turkiska exemplet där stat och kyrka separerade fullständigt redan i början av 1920-talet, slöjor förbjöds exempelvis på universitet och myndigheter, och vi vet ju hur det ser ut idag när fundamentalistiska rörelser åter vinner mark.

Jorma sa...

Javisst var det larv, precis som dagens sossepolitik. Dock är det tragiskt att Sossar är totalt befriade ifrån allt som är ironi. Skulle du säga "larv" om du skrev detsamma om muslimer?
FREE THE MONKS IN PALESTINE

Fattar du mitt ironiska "larv" nu Eva? En fjäder kan lätt bli en höna, precis som muhammed kariaktyrerna.

Anonym sa...

Nej.
Jag fattar inte ditt ironiska larv.
//Eva

Jonathan Lindborg sa...

Eva, varför publicera denna bild? Vad är egentligen syftet?

Eva sa...

För att få dig, och mig själv, Monica Green och alla andra att börja ställa sig frågor.

Inget är enkelt när man börjar vrida på ett problem, eller hur?

Tar man en slags skenbar verklighet och vränger den ut-och-in så kan man kanske skymta nåt annat än det först synliga.

Ställer man alltså just den frågan - varför - angående den första publiceringen av Muhammedkarikatyrer kanske man får ett svar, och den publicering som nu sker i hela Danmark och södra Sverige ger ett annat svar.
Brinner Danmark på grund av Rondelhundar eller Muhammedkarikatyrer , eller är sambandet ett annat - svaret på den frågan tror jag man hittar i den främlingsfientliga politik som förs av vissa partier i Danmark. Den starka nationalismen eller främlingsfientligheten de har saknas - än så länge - i Sverige. Men om CNN, SVT och DN osv fortsätter att kabla ut bilder på folkhopar som hatar Reinfeldt eller danska ambassader utan att berätta hela bilden som exempelvis att folkhopen som brände Reinfeldt och svenska flaggan för några månader sen var ungefär 20 personer, Proffsmediatillverkare, som samlades utanför pressklubben och fick in bra filmbilder i internationella tevebolags medier.
Proffshuliganer, specialiserade på att skapa bilden av en utbredd konflikt.

Alltså bidrar den ensidiga mediabilden på flera sätt till att skapa en konflikt mellan muslimer och ickemuslimer, baserat på folktro, rädslor och direkta osanningar.

Vi många har ett ansvar för att både värna friheten att säga vilka dumheter man vill, och slå ner på alla tendenser till att avsiktligt underblåsa hatet mot en eller annan folkgrupp, religion, hudfärg eller vad det nu kan vara. Alltså ska aldrig mera yttrandefriheten ställas mot relgionsfriheten efyersom de båda är vitkgia delar, grundbultar, i demokratier.


Det slår mig nu, jag borde ha länkat till några Muhammedbilder också. Här kommer en annan, den föreställer Muhammed vid den svarta stenen. Bilden gjordes på 1300-talet, det kanske var den tidens karikatyrer, men troligen inte. http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Mohammed_kaaba_1315.jpg

Du bär Rör inte min kompis-knappen hoppas jag?
Annars gör det - vi behöver vara många både i det röda och i det blåa laget som slåss för rätten att tro, rätten att yttra sig, rätten att se ut hur man vill. Rätten att vara människa.

Stå på dig, kul att råkas!

Jättebra inititiv du gör, så jag rekommenderar alla att kika in och följa Jonathans initativ.
Ung centerpartist i Landskrona som startat en blogg som granskar Sverigedemokraterna.

Mer sånt behövs. Kanonbra!

Jorma sa...

Sverigedemokraterna är inget hot. Däremot så är samhället som ni Sossar tillsammans med Kommunisterna och ogräspartiet ett stort och hotande problem. Det är ni Sossar tillsammans med era stödpartier som byggt SD ifrån sin grund. Invandringspolitiken i SD är ju direkt kopierat ifrån erant tidigare partiprogram osv osv.

Anonym sa...

Den här gormiga killen ska ni lyssna noga på. Jorma.

Gör sen en egen bedömning.
Läs partiprogram till exempel, om ni har lust.
Enkelt att hitta: www.sap.se

Och Jorma. Lägg av. Nu är du inte välkommen här längre.
/E