torsdag, januari 24, 2008

Skolbarnens boklån halverade


Uppsnappat från Kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsby:
Folkpartiets ordförande på orten undrar intresserat hur det går med boklådorna.

Får besked.
Skolorna lånar hälften så mycket böcker i januari i år som i januari 2007. Från 800 till 400.

Det beror på en liten fadäs. Tekniska kontoret som bar ut brev kunde också alldeles gratis ta med sig en låda böcker ut till skolorna. Bibliotekarierna packar gärna boklådor och skickar med.

Men i dessa dagar då allt ska privatiseras är ingenting gratis. Därför måste skolorna nu själv hämta lådan, och det innebär att antalet boklån halverats, det vill säga färre barn kan låna böcker.

Det där borde vara enkelt att fixa om viljan finns. Kanske folkpartiet skulle skriva en motion om saken?

3 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Så otroligt skönt inlägg. Nu har jag äntligen läst hela Sagan om ringen! TACK!

Margaretha sa...

Förr var det i min kommun även möjligt för barn- och ungdomsbibliotekarier att hålla bokprati klasser, delta på föräldramöten med bokpresentationer mm, ta emot klasser på visningar i biblioteket mm. Idag har allt ett fastställt pris. Och så förfasar man sig över svenska barns försämrade resultat i Pisaundersökningarna.
Det vore intressant att jämföra elevers resultat i några undersökningar från slutet av sjuttiotalet/början av åttiotalet och idag, i relation till de satsningar resp. indragningar inom skett på det barnlitterära/barnkulturella området.

Eva sa...

Verkligen. Jag hoppas exempelvis nån från verket för skolutveckling läser din anmärkning som kanske har ett rakt svar.

Jag tror det finns såna undersökningar. I alla fall finns det gott om rön som ger stöd för din (och min!) grundtes - nämligen att barnets språkutveckling har enorm betydelse för hela lärandet. Barn behöver böcker helt enkelt.