fredag, januari 04, 2008

Intervjun där K G Bergström klädde av statsministern


K G Bergström intervjuade statsministern inför det nya året.
Han ställer ett antal frågor och får häpnadsväckande svar. Så här kan det låta:

- Jag tycker vi har gjort det vi sa till väljarna att vi skulle göra: vi håller högt reformtempo, vi håller ihop vår alliansregering, vi är väl samspelta. Inga långbänkar.
Intervjuare: Hur kommer det sig att svenska folket då inte tycks uppskatta dessa insatser?
- Fast då präglas ju den bildsättningen helt av opinionsmätningar.
Intervjuare: Ja, vad finns det några andra instrument?
- Jaa, men det enda som har sjunkit det är ju eh eh så att säga inte opinionsstödet. Skattetrycket sjunker ju! Statsskulden sjunker. Arbetslösheten sjunker. Det är väldigt mycket indikatorer som ser bra ut och jag vill leva i tron att det uppskattar i grunden folk.
...
Intervjuare: En av regeringens egna ministrar sa nyligen att ni har varit bra på att genomföra vallöften men sämre på kommunikation. Vilket ansvar har du för att ni inte lyckas försvara och förklara det ni gör?
- Ja eh eh, om det är en bild som stämmer!
Intervjuare: Ja, gör den inte det?
- Ja eh, det är uppenbart att opinionssiffrorna inte ser bra ut. Jag tror nog att jag beskriver och talar om både vilket väg val regeringen gör och jag eh tar ett stort ansvar för att utveckla inte minst mitt eget parti, att fortsätta förnyelsen av moderaterna. Men då är också naturligtvis frågan hur många av dessa väljare vi har, har egentligen följt svensk inrikespolitik, hört mig tala, eller haft en möjlighet att följa hur vi resonerar.
...
I slutet kommer ett resonemang om att stoppa all anhöriginvandring, bara den som har jobb ska kunna få ta hit sin familj, säger statsministern att han vill genomföra.
Intervjuare: Är det inte en självklar medmänsklig rättighet egentligen att man och hustru och barn ska få leva tillsammans?
- Men! Det testar gränserna för att vi faktiskt har reglerad invandring. Det är inte så att vi säger att alla ska få komma till Sverige och här på plats leva i försörjning av svenska system.

Länk till intervjun.

Det är K G Bergström som gjort intervjun inför det nya året, en hel intervju där statsministern inte svarar på en enda fråga med ett rakt svar. Tyvärr följer K G Bergström inte heller upp sina egna frågor ordentligt.

Men är det bara jag som tycker att kejsaren står där alldeles naken?

När viktiga vallöften ska räknas upp handlar det om att hålla ihop regeringen.
Inget om att klyftorna i samhället ökar med ett hugg och 65 miljarder vid detta årsskifte.
Inget om att bostadskön i Stockholm nu är rekordlång.
Inget om att 920 000 har fått kronofogden efter sig, rekordmånga.
Inget om att regeringen snubblar på sina egna fötter, tappar ministrar och statssekreterare på löpande räkning och att långtidsarbetslösheten för ungdomar har tredubblats under regeringen Reinfeldts tid.

Men dessutom gör han som despoter brukar göra, stoppar huvudet i sanden, ser inte opinionsmätningarna som verkliga. Låtsas att det inte är människor av kött och blod det handlar om.
Om regeringen har missat kommunikationen så är det väljarnas fel, inte regeringens, för att dessa väljare inte "följt den inrikespolitiska debatten", kanske han ser framför sig väljare som sitter klistrade vid teveapparaterna och följer riksdagsdebatterna.

Jag är en av de få som faktiskt lyssnar på riksdagsdebatter och frågestunder ibland. Jag kan intyga att kejsaren är lika naken i kammaren, kanske mer avklädd eftersom frågeställarna ofta är väl pålästa och dessutom välklädda i näbben. Uppriktigt sagt är det oftast rätt trist.

Men under partiledardebatten brinner det till, och det är när Mona Sahlin och Pär Nuder går i klinch med regeringen. Dem ska ni se!

Annars är det bara att läsa protokoll för att se vad jag menar; Nej. Reinfeldt är inte särskilt välklädd i riksdagen heller.
Retoriska piruetter förekommer desto flitigare på alla håll.

---

Det som fått mig att reagera på den där intervjun är hur som helst de sista två minutrarna där Reinfeldt förklarar att vi ska splittra flyktingfamiljer. Kommer någon hit ska han inte få förenas med sina barn och sin hustru respektive make med mindre än att han eller hon först har jobb och kan klara försörjningen.
Igen denna attityd och en otäck flirt med främlingsfientliga krafter:
Det kan bara uttolkas som att
a/ Flyktingar har inte samma rättigheter som exempelvis vita svenskfödda familjer i Täby att hålla samman sin familj
b/ Flyktingar kommer hit och suger på vår ekonomi, de tar utan att ge.
.
Detta påstående är fel. Invandringen ger svensk ekonomi ett nettotillskott på sikt, det finns många utredningar som visar på den saken ända sedan vallonimportens dagar på 1700- och 1800-talet. Fast det är klart, vi Vallonättlingar är ju jävligt mycket finare än exempelvis en flykting från Lorestan som inga människor vet var det ligger och som talar Luri.
- Ganska närbesläktat med kurdiska, säger en kompis från den delen av Iran men han berättar inte att Lorestan är världsberömt för sina fina handknutna persiska mattor också. Mattorna knyts av nomader och är otroligt slitstarka och med väldigt speciella mönster, gärna fyrkanter med blommotiv i.
Helt enkelt en av världens finaste mattor därför att de ska tåla den hårda miljön nomadlivet bjuder på.
Okey. Vi kan inte knyta så fina mattor eller köra taxi lika bra som lurieaner och libaneser, men våra ättlingar kunde hantera en smedshammare minsann! Och rabbla katekesen. Och vårt skära skinn är finare. mer ariskt liksom.

Hallå folkpartister. Tål ni det där sällskapet?

Och kan inte nån ge Fredrik Reinfeldt ett uppslagsverk, en dagstidning och ett vanligt möte i Rinkeby så att han slipper sitta i teve och göra bort sig mera? Det räcker inte med att låta kalla till sig några hemlösa ibland på nåder till théstund i Rosenbad. Man måste bjuda på thé med hjärtat.
Det hade Bill Clinton fattat när han gjorde det på sin tid, systematiskt, en gång i veckan och i hela USA - men utan att tala om det för Svenska Dagbladet eller för den delen Washington Post.
Det är liksom skillnad på att göra saker av PR-skäl, att det ser bra ut inför julen i tidningarna och att göra det av genuint intresse.
"Jag står bredvid det folk som stödjer mig" förklarade Reinfeldt anspråkslöst som förklaring varför han bjuder in hemlösa till samtal i Rosenbad.
Pyttsan.

Men om det är så han bygger sin världsbild så gärna för mig. Bättre att han träffar hemlösa tillsammans med reportrar från svenska dagbladet än inga människor alls - men han glömmer att han kan lära sig nåt av dem om han lyssnar lite också.
.
Se gärna intervjun i efterhand. Den är väldigt avslöjande trots att Fredrik Reinfeldt inte svarade på någon enda av de frågor han fick.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Ingemar E L Göransson sa...

En utmärkt analys, bland det bästa jag läst. du har helt rätt.

Eva sa...

Tack Ingemar! Uppskattas.

Per sa...

Tänkte jag skulle kolla runt lite för att se ifall socialdemokraterna verkligen inte hade någon egen politik eller ifall det bara var lögn. Tyvärr så ser jag nu att det är sant, smutskastning av regeringen utan egna förslag att backa upp med, iaf inte som diskuteras utanför eran inre krets. Eller är det så att ni bara vill ha tillbaka allting som det var innan den nya regeringen tillsattes?

Förresten, din undersökning angående springsteen vs nobelmiddag, är det något sorts försök att rättfärdiga Mona Sahlins rätt pinsamma beslut att gå på konsert istället för att göra sitt jobb och representera Sverige inför några av världens mest framstående människor?

Nåväl jag hoppas att ni snart kommer med lite egna förslag så man har något att jämföra alliansens politik med, för som läget är nu är en röst på er att rösta på grisen i säcken.