onsdag, januari 02, 2008

Horace i le Monde och Karlsson i klistret

Under stundom överträffar verkligheten...
En tankbil utanför Orsa involverad i bilolycka har hamnat i klistret.

26 kubikmeter lim. Tur att det inte var superlim.
Polisen rapporterar att det är en smula svårframkomligt på E45 så här på onsdagskvällen.


.


Horace Engdahl som är ständig sekreterare i den vittraste av akademier nämligen den svenska påstår tydligen i Le Monde att han aldrig skulle ha upptäckt Doris Lessing om inte hustrun (professor i litteraturhistoria och välkänd feminist) Ebba Witt-Brattström pekat på Lessings "Det femte barnet" och det dessutom med orden "den här boken är viktig för vår relation". Han ska då vid denna genomläsning av boken ha upptäckt att det finns kvinnliga författare. Tur att det inte var Enid Blyton hon råkat peka på.
Artikeln innehåller en del andra djupsinnigheter som att man ger kandidaterna kodnamn som Harry Potter om Harold Pinter och little Dorrit om - ja just det - Doris Lessing. Listigt värre!

Engdahl uppges vara mannen bakom följande lilla skämt, det antyder att han försöker sig på lite humor mellan varven i intervjusituationer med franska reportrar vilket möjligen kan förklara innehållet i le Monde:
"Köttfärsskandalen beror på ICA-handlarnas undermåliga historiekunskaper, de måste lära sig att skilja mellan Fersen dy och Fersen dä."

Eller också har vi verkligen fått förklaringen till motiveringen av priset; (kvinnlig epiker...) Chocken när (somliga av) dagens manliga ledamöter av den Svenska akademien upptäcker att Selma Lagerlöf, Toni Morrisson för att inte tala om Elfride Jelinek. Och Nellie Sachs! också var kvinnor lär bli fullkomligt öronbedövande.

Tur att Kristina Lugn finns där och kan lätta upp stämningen.
.
Originalartikeln i le Monde för er som kan franska finns här. Jag har lite svårt att avgöra om man kan skratta eller gråta åt den, så jag fnissar en smula generat och konstaterar att det är som så ofta:

Bakom en varje stor man finns en begåvad kvinna som slagit i glastaket. Eller nåt annat hårt föremål.

Andra bloggar om: , , , , , K

4 kommentarer:

Ola J Hedin sa...

Gråt över spilld tid! Le Monde brukar kunna skriva bra, men det här var typiskt svenskt mysigt och bjöd inte särskilt mycket intellektuellt material. Det är synd, för fransk media kan om den vill! Intervjun med Horace andas dock något av den sagoinspirerade Nordenhysteri som förnärvarande drar som en löpeld genom Paris. De verkar tro att vi alltid har snö (stor besvikelse när jag berättar hur Sthlm såg ut under nyåret) och det är inte isbjörnar utan älvor och féer som drar längs våra gator. För att travestera Obélix, "Ils sont fous, les francais..." Gott nytt!

Anonym sa...

Är det inne med skandinavien i paris? Det är ju kul även om Sverigebilden inte är alldeles sann.

Gott Nytt År själv - jag återkommer kanske med fler Sarko-asmer när andan faller på...
;)

Eva

Ola J Hedin sa...

Yupp, Skandinavien är inne. Exempelvis firade de stora varuhusen Printemps firade "Noël Nordic" i år (med alla o:n utbytta mot norskt ö, ett skandinavien-nörderi vi givetvis skrattade gott åt!) med gästspel av luciatåg, Friskis & Svettis, finska glasblåsare och jag minns inte allt. Tidningen Nouvel Obs hade Nordisk jul i ett temanummer som kom ut den 20/12, som jag rapporterade i våras innehöll valkampanjerna många jämförelser och löften baserade på (en fantasifullt uppdiktad situation i) Sverige och ibland även Finland, de svenska deckarförfattarna säljer bra även här och så vidare och så vidare.

Att dina Sarko-asmer skulle utebli har jag inte ens drömt mardrömmar om - den lille mannen lär ge dig tillräckligt med material för att du inte ska kunna hålla fingrarna från tangentbordet. Oroa dig icke!

Hojta till om du har vägarna förbi!

Eva sa...

Naturlement!

Festligt med den där nordismen.
Nöel Nördic!
Det är vansinnigt roligt...

Bönne Änné 2ÖÖ8!