lördag, januari 12, 2008

Ädla drycker för en ädel sak

Bygget av en galleria under Odenplan har stoppats och boende runt denna plan firar i dagens morgontidningar med champagne.
Självklart, de har råd med det.

Vad de inte tänkte på är att nån annan ska betala den där ombyggnaden av stationen som anses prioriterad och nödvändig, kanske även av dem som bor runt Odenplan, vad vet jag?
Nån annan skattebetalare kanske.

Skål på er kamrater.
Ni kanske har rätt och det kanske finns för många gallerier i denna värld och alldeles för många gropar i hela Stockholms innerstad men det finns en sak som bekymrar mig lite lite grand.
Ni som nu vann den där striden, är ni beredda att strida lika hårt för gemensam finansiering av exempelvis värdefulla kulturhistoriska miljöer som tydligen Odenplan plötsligt har blivit?
Jag skulle ha älskat några röda lakan ut genom fönstren runt Odenplan till strid för exempelvis gratis entré till statliga muséer.
Och ett par gröna lakan till strid för en satsning på kollektivtrafiken!

Eller 17 000 namnunderskrifter från er runt Odenplan för att försvara en likvärdig sjukvård, eller bra kvalitet i alla skolor eller varför inte en aktionsgrupp runt Odenplan för ett Stockholm helt utan bilar?

En boende hade hängt ut ett grönt lakan till stöd för galleriaplanerna. En ensam ekande röst i natten, och hans motiv ifrågasattes omedelbart i alla medier och alldeles särskilt som han var på väg att flytta därifrån.

Det tyder på att alla de människor som nu dragit upp champagnen i flöjtglas på Odenplan slagits för en ädel sak och därför inte behöver ifrågsasättas. Ty, som aktionsgruppens talesman uttryckte saken, demokratin lever.

Jag är inte så säker på det jag, eftersom jag ställer lite högre krav på en fungerande demokrati.

Samma dag lanserade moderata Stockholmspolitiker ett par ganska visionära idéer om häftiga byggnader i Stockholm, lite skyskrapor, lite nya spännande hus.
Som givetvis genast bankas ner i fotknölarna som omöjliga för att de förstör det ena eller det andra. Kallbadhus, skyskrapor, Bofillska bågar och Globenprojekt - i framtiden ligger de alla i Malmö och Göteborg som vågar satsa lite.
NIMB-rörelsen vinner mark i Stockholm och terräng i människors hjärtan.
Not In My Backyard.

3 kommentarer:

Kongo sa...

Det kommer ju ändå bli en massa nya butiker där under jorden vid odenplan. Men det kanske de firande rödskynkena inte har fattat.

Anonym sa...

Det heter Nimby och Yimby. Inte Nimb.

Eva sa...

Visst självklart. Skulle bara kolla om du var vaken!
;)