måndag, december 17, 2007

Riddarhus i takt med tiden

Alla har väl hört historien nu, om hur Gustaf Douglas försökt få in ladies i Riddarhusets styrelse eller åtminstone som revisorssuppleant men blivit avsnoppad med orden:
- De små stegen tyranni, av Henric Ankarcrona enligt adelsmötets egen rapportör på plats för tidningen Arte et Marte.

(NEJ! Jag skämtar inte, detta är blåblodigt allvar! )

- Jag har en känsla av att börjar man öppna en dammlucka är det svårt att hålla emot när vattenströmmarna väller fram", sa Johan Nordenfalk.

Vattenströmmarna skulle, förmodar jag, bestå av kvinnor med namn som Magdalena Ribbing, Ann-Sofie och Birgitta von Otter och några udda adlingar med namn som Ramel, Orre, Lamm, Bagge eller Bildt. Men förnamn som Margaretha med h, Josephine, Antoinette (Titti) eller Klittan Mjöldaggsporre.
Och alla besjälade av en enda dröm, den ouppnåeliga att få sitta på adelsmöte och i Riddarhusets styrelse.
Lyckligtvis har damerna inte heller rösträtt så förslaget röstade kraftfullt ned medan de små liven kivades i köket vems Gucciväska som matchade julgranspyntet bäst och skvallrade med varandra om huruvida lilla fru Reinfeldt passar i all den där velouren hon släpar runt med eller om hon kanske borde gå över till nåt mer silkesaktigt.

Kära Gustaf Douglas. Du är alldeles för modern för din tid. Se denna lilla instruktionsfilm så slipper du göra dig löjlig på hästkapplöpningarna i vår!

Inför nästa adelsmöte som hålls om tre år filar nu, enligt vanligtvis felunderättade källor, Gustaf Douglas på en ny motion om ståndsriksdagens avskaffande, men ska ha hörts muttra "jag fruktar att jag kommer att bli nedröstad även om det".

"Riddarhusets stiftelser förvaltar mer än 2 miljarder kronor. Avkastningen går bland annat till stipendier. I Riddarhusets direktion sitter bland andra Patrik Tigerschiöld som är vd i Skanditek och ledamot i Carnegies styrelse. Den tidigare moderatpolitikern Carl Cederschiöld höll i ordförandeklubban vid adelsmötet. " skriver Dagens Industri. Tidigare moderatpolitikern? Men kära nån, Carl Cederschiöld, är inte det mannen som sägs förhandla om Stockholms infrastrukturfrågor? Vilket parti är han med i nu då? Förutom Riddarhuset alltså.


Inga kommentarer: