måndag, december 10, 2007

Recept på världens godaste glass


Nu är det så att jag råkar läsa andras bloggar, och en av mina stammisar bor i Finistère och började plötsligt den här veckan orera (nostalgiskt!?) om äpplen och kanel och att man inte ska blanda ihop kanel med chilipeppar eftersom den sortens kulinariska sensationer riskerar stanna vid just det. En sensation alltså. Men inte nödvändigtvis god.
Nämen, ni får allt läsa själva!

Så nu bara måste jag dela med mig av;

Världens godaste; Morsans kanelglass

Man tar tre av allting. Och blandar sen ihop det i rätt ordning.

3 äggulor och 3 deciliter socker i en skål vispas rejält.
I en annan skål 3 deciliter vispgrädde och en nypa socker i den också. Vispas rejält.

Sen öser man ner 3 teskedar vaniljsocker och 3 kryddmått kanel. Sen tar man tre kryddmått kanel till och öser ner, ungefär tills man börjar att nysa.
Precis när man tänker för sig själv att nu har jag nog överdrivit det där med kanelen, så tar man ett par-tre kryddmåttsskopor till.

Sen vänder ner den vispade grädden i de vispade gräddgulorna - och kör i glassmaskinen eller i frysen, plocka ut en gång i halvtimmen och rör om ordentligt bara!

Till detta tar man nu fram en ugn. Och tre-fyra äpplen som man skalar, kärnar ur och delar i halvor.
Lägges i ugnssäkra föremål som exempelvis på ett fat, över alltsammans river man lite mandelmassa och in i 200 grader eller lite till, det är inte så noga, i ungefär en kvart.
Serveras gärna med vansinnigt mörkchokladig chokladsås som man helst gör själv på ren kakao och recept från Vår kokbok, med väldigt lite socker i alltså - och ringlar över äpplena samt glassen till.

Eller så tar man de tre äggvitorna som blev över när man gjorde glassen. Vispar dom tills en piga svimmar, med lite socker.
River äpplena. Tar en skvätt av den färdiga sockerlagen man alltid har på lut i kylskåpet. (1 deciliter socker på 3 deciliter vätska)
Och gör en sorbet, äppelsorbet, att servera tillsammans med kanelglassen.
Ska det gå snabbt? Frys då äpplena i små bitar först, ta ut dom ur frysen, mixa med allt det andra och kör direkt i en glassmaskin. Eller i frys men rör om väldigt ofta.

Lyckos dig som läste det här receptet.
Morsans kanelglass med morsans äppelsorbet är en hit. Klås endast av farsans mango-drinkar på rom och passerade mangosar från Filippinerna.

God Jul!

PS Den som gissar att jag sitter här och starrbligar hungrigt på Nobelmiddagen på teve har gissat alldeles rätt också. DS

Ingen tomte idag. Det blev en kamel istället. Fråga mig inte varför.

Inga kommentarer: